Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Do volitev bo policijo začasno vodil Simon Veličko

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 04/01/2018)

Marjan Fank bo le še jutri generalni direktor slovenske policije. Jutri točno opoldne bo primopredaja na generalni policijski upravi na Litostrojski ulici v Ljubljani. V soboto bo policijo začasno – za pol leta – že vodil Fankov dosedanji namestnik Simon Veličko. Fank, ki se je rodil leta 1966, bo od jutri upokojenec, so sporočili iz vlade. V medijih se je zadnja leta veliko pisalo, da bo predčasno upokojen šef generalštaba slovenske vojske Andrej Osterman, ki se je rodil oktobra 1960.  Povezava na nekaj člankov o tem je tukaj (Dnevnik), tukaj (Dnevnik) in tu (Delo). A se to še mladostnemu, a v primerjavi s Fankom starejšemu Ostermanu, ni zgodilo.

Pravi direktor po volitvah

Novi direktor policije (tretji z leve) na srečanju s policisti čez novo leto. Foto: MNZ

Veličko, ki je dve leti mlajši od Fanka, rojen je bil leta 1964 v Slovenj Gradcu, bo začasno vodil policijo za šest mesecev. Kariero je Veličko začel kot miličnik v Velenju po kadetski šoli leta 1983. Leta 1995 je diplomiral na pravni fakulteti v Ljubljani. Krajši čas je bil na prelomu tisočletja tudi direktor Občinske uprave Bohinj.

Neuradno je je slišati, da ni pričakovati, da bi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar (SMC) sploh iskala in izbirala novega generalnega direktorja policije. Izbiro bo najbrž prepustila vladi, ki bo državo vodila po volitvah poslancev, ki bodo čez manj kot pol leta.

A ker vlada ne nastane hkrati z volitvami, bo najbrž čez pol leta Veličku mandat vršilca še nekoliko podaljšan. Praviloma postopek od volitev poslancev do potrditve vlade traja kar nekaj mesecev.

Če bodo volitve junija, bo vlada težko izvoljena pred  septembrom.

Simon Velički je bil Fankov namestnik  od 1. decembra 2016, torej dobro leto.  Pred tem je bil od leta 2009 direktor Policijske uprave Kranj. Nova24TV je opozorila, da ima Veličko madež v karieri, ker je povzročil prometno nesrečo, v kateri je življenje izgubila ena oseba, zaradi soodgovornosti pa je bil obsojen na krajšo zaporno kazen. Kazen je že izbrisana iz kazenske evidence.

Odhod na polovici mandata

Marjan Fank: Foto MNZ

Marjan Fank je kariero je začel kot miličnik v Mariboru in se povzpel do šefa sektorja kriminalistične policije v Maribor.

Decembra 2011 je postal pomočnik generalnega direktorja uprave kriminalistične policije, direktor kriminalistov pa  avgusta 2013.

Za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije ga je vlada imenovala 2. novembra 2014, za generalnega direktorja policije pa je bil imenovan 23. januarja 2015.

Torej pred slabimi tremi leti.

V dveh desetletji se je na vrhu policije zamenjalo kar osem generalnih direktorjev.

Menjave prikazuje grafika. Prikazani so le pravi direktorji.

Veličko to še ni.

:

Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu