Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

RTV: Kadunčeva brezplačna usluga Požarju in vrnitev Saša Hribarja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st februar 2018, 12:55 pop

Generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je po ostrih pritiskih politikov z levice odstavil odgovorno urednico Jadranko Rebernik. To je storil takoj po celo javnih protestih poslanca SMC Janija Möderndorferja, kako nezaslišano je, ker si je televizija drznila ponuditi šefu SDS Janezu Janši možnost, da je odgovarjal na očitke o spornem najemanju denarja. Kadunc je za vršilca dolžnosti odgovornega urednika nastavil Vanjo Vardjana, čeprav je bilo jasno, da bo to precej slabo odmevalo. Po zgodbah s farmacevtko Katarino Ravnikar, ki ji je župan Ljubljane in šef Pozitivne Slovenije Zoran Janković rihtal službo za nekaj radosti, levici pol leta pred volitvami zanesljivo ne koristijo zgodbe, v katerih se omenjajo celo posilstva, ko si poskušajo podrediti javno televizijo. A znebiti se Rebernikove je bilo očitno presneto pomembno.  In vredno celo teh težav in brezplačne reklame, ki jo je s tem novinarju in uredniku Bojanu Požarju zagotovil Kadunc.

Ko se Kadunc politično zaplete

Kadunc je izbral nesrečni trenutek za ustoličenje Vardjana. Najbrž je domneval, da bo dogajanje v zvezi s posojilom SDS, ki ga je ta najela pri mladi dami iz BiH, kar je razkril Večer, a se mu je moral Janša zaradi ostrih odzivov javnosti že odpovedati, nekoliko zakrilo odstavitev najpomembnejše urednice na javni televiziji. Še posebej, ker levica obvladuje večino medijev in se tam zanesljivo ne bodo razpisali o političnih čistkah pred volitvami. Obratno, povečini še poročali ne bodo, da se kaj dogaja. So pridne miške.

A vtis, ki je nastal, je bil obraten. Povzročili pa so ga politiki in komentatorji z leve sami, ker so ostro napadali javno televizijo, ker je že spet novinarsko ravnala pravilno, ko je v studio povabila Janšo, a s tem levici politično ni koristila v času pred volitvami. To je storil, denimo, že omenjeni Möderndorfer, v preteklosti tudi vodja poslanske skupine Jankovićeve PS, ki je zamudil morda najboljši trenutek v življenju, ko bi moral biti tiho. Le posledica protestov z leve, ki jim je sledila odstavitev Rebernikove, je vtis, da je Kadunc Rebernikovo odstavil, ker je v igri diskreditiranja največje opozicijske stranke javna televizija dan prej “zamočila” in mimo načrtov levice ponudila možnost Janši, da odgovori na hude obtožbe.

Ravnanje televizije je bilo profesionalno pravilno. Danes smo del sveta, v katerem imajo tudi obtoženi in celo opozicija kakšno pravico. Zamisel, da mora medij, ko predstavi nepravilnost, ki so odkrite pri desni opozicijski stranki, za odziv v studio povabiti šefa leve vlade ali pa kakšnega skrajno radikalnega levičarskega komentatorja, je pač tipično totalitarna. Tako so ravnali fašistični mediji in komunistična javna glasila.

V igri nenadoma še Požar

Kako razume pravico do odgovora na hude obtožbe je Kadunc precej nedvoumno pokazal že lani, ko je odstavljal direktorico Ljerko Bizilj, ker so možnost odgovora na očitke, da je fašist, v uredništvu Jadranke Rebernik ponudili hrvaškemu pevcu Marku Perkoviću Thompsonu, ki mu je vlada Mira Cerarja kmalu za tem prepovedala koncert v Mariboru. Že takrat je šlo predvsem za to, da bi odstavil Jadranko Rebernik, ki ni ponujala dovolj jamstev za jasno uredniško usmeritev v času pred volitvami proti Janši in desnici. Profesionalno pravilno ravnanje je Kadunc razglasil za greh in zahteval odstavitve. Šele ta teden mu je uspelo.

Je pa zanj precej nerodno, da za vršilca dolžnosti, ki bo začasno vodil informativni program javne televizije, dokler ne poišče pravega urednika. v vsem tem času ni našel nikogar drugega kot Vanjo Vardjana,  ki se je ponujal že decembra, ko so novinarji glasovali, ali se strinjajo s Kadunčevim odstavljanjem Rebernikove. Od glasujočih je bila takrat za odstavitev sicer odločna večina, a zaradi nizke udeležbe je bila Kadunčeva zmaga nekoliko neslavna. Kaduncu se je ta teden očitno začelo muditi in je postavil Vardjana in šel v predvidljivo reklamiranje Bojana Požarja, katerega varnost je nekoč menda ogrožal Vardjan, ker je ta pisal o spotakljivem sporu, v katerem je bil Vardjan udeležen: domnevno poskusu posilstva.

Naši rumenkasti mediji

Seveda je to dogajanje Požar izkoristil s člankom “Džizus. Za urednika na RTV Slovenija postavili Vardjana, obtoženega poskusa posilstva in naročanja pretepa novinarja.” in pri tem je Požar seveda mirno povzel hudo spotakljive podrobnosti, ki so v vsaki državi sijajno brana zgodba, ki jih je nekoč prej že sam objavil in jih lahko najdete povzete v zgodbah iz preteklosti na spletu. Denimo takšne “S prsti je poskušal prodreti v mojo … nato je to poskušal tudi s svojim … vendar mu to ni uspelo zaradi pijanosti, saj mu … ni čisto otrdel.” V Spletnem časopisu sem v četrtek, ko je Rebernikovo Kadunc odstavil, objavil članek v katerem sem opozoril na to nenavadno afero z Monico Viti in da so takrat bolj rumenkasti mediji pisali o policijskem posredovanju zaradi poskusa posilstva (24ur.com) in o ovadbah (Delo), in da pozneje kakšnega resnega kazenskega postopka proti Vardjanu ni bilo. Dan pred odstavitvijo Rebernikove  sem, ker se vseh stvari niti ne spomnim več in se na to tudi ne spoznam posebej, poklical Bojana Požarja in ga vprašal, kaj je bilo z Vitijevo in kak spor sta zaradi tega imela z Vardjanom. Požar mi je pojasnil, da je nekoč naredil intervju z Vitijevo in kako se je potem zapletalo s policijo,  ovadbami. Pripomnil je še, da se govori, da bo Vardjan odgovorni urednik. Požar je vedno dobro informiran.

Logična vrnitev Hribarja
Seveda sem Požarja to spraševal, ker sem  pripravljal zgodbo, ki je bila objavljena naslednji dan dopoldan, opoldan pa je Kadunc potem razglasil, da se je odločil za zamenjavo čisto na vrhu najpomembnjšega uredništva in da je tja postavil Vardjana.
Del zgodbe so bili interni podatki iz televizije, da se je gledanost v času Rebernikove popravila in da torej ta nikakor ni slabo delala, kar je kot enega od razlogov odstavitve navedel Kadunc. A teh podatkov Kadunc seveda ni priložil.
[sociallocker id=10707][/sociallocker] Kaduncu se je na koncu uspelo znebiti Rebernikove, ob kateri je lani padel celo vrh programskega sveta: odstopili so takratni predsednik Miran Zupanič in člana Domen Savič in komik Sašo Hribar, ker večina ni odstavil direktorice Ljerke Bizilj, ker ta takrat še ni bila pripravljena pomagati odstavljati Rebernikove. Kar je pozneje vendarle storila.
Vse to dogajanje je v petek le zaokrožil rezultat volitev za nove člane programskega sveta RTV, kjer je bil za predstavnika zaposlenih ponovno izvoljen Sašo Hribar, ki je pol leta prej odstopil, ker ni bila odstavljena Biziljeva.
Zdaj je spet programski svetnik. Cilj je dosežen. To itak ni bila odstavitev Biziljeve. Rebernikova je bila.

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (7)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu