Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Rebernikova odstavljena: Kakšne televizije si ne želi Jani Möderndorfer

(Last Updated On: 14/01/2018)
image_pdfimage_print

Zaradi pogovora z opozicijskim voditeljem Janezom Janšo v Odmevih javne televizije v torek, ki je politike na levi precej razburil, je bilo pričakovati, da se bodo znova razvnele polemike o discipliniranju največjega javnega zavoda z odstavljanjem odgovorne urednice Jadranke Rebernik.  Sklep, da je odstavljena, je Rebernikova že v četrtek tudi dobila, so ta dan točno opoldne sporočili iz RTV Slovenija. Razpravo, da javna RTV ni dovolj poslušna, je čisto javno sprožil pomemben poslanec vladne SMC Jani Möderndorfer s takšnimi sporočili na spletnem omrežju:

 

Sporočilo iz RTV: Sklep je vročen

Iz RTV so v četrtek opoldne javnost obvestili tako:

Jadranki Rebernik (je) vročen sklep o razrešitvi s funkcije odgovorne urednice UPE Informativni program Televizije Slovenija. Sklep o začetku postopka za njeno razrešitev je generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc sprejel na osnovi predloga direktorice Televizije Slovenija dr. Ljerke Bizilj. Po opravljenih zagovorih pri generalnem direktorju dne 7. 11. 2017 in 29. 11. 2017, predhodnem pozitivnem mnenju UPE Informativni program Televizije Slovenija z dne 20. 12. 2017 ter po temeljitem premisleku se je odločil za njeno razrešitev. Da bo delo znotraj Informativnega programa Televizije Slovenija potekalo nemoteno in gledalci ne bodo prikrajšani, je za vršilca dolžnosti odgovornega urednika na predlog direktorice Televizije Slovenija imenoval Vanjo Vardjana. Razpis za odgovornega urednika Informativnega programa TV Slovenija bo objavljen v najkrajšem možnem času. Jadranki Rebernik je bila ponujena pogodba o zaposlitvi znotraj Informativnega programa Televizije Slovenija.”

Ko gledanost raste odstavimo urednika!

Hkrati z nastajanjem spremenjenega nadzornega in programskega sveta RTVS, kjer si je velikansko večino konec lanskega leta zagotovila sedanja vladna koalicija, ta teden pa so predstavnike volili še zaposleni, generalni direktor Igor Kadunc že nekaj časa drugič odstavlja odgovorno urednico Jadranko Rebernik, ki ni levičarka.  Prvič, lani julija, mu čisto dobesedno niti ni uspelo odstavljati same Rebernikove, takrat je programskemu svetu predlagal kar odstavitev direktorice televizije Ljerke Bizilj, ker mu ta ni bila pripravljena na pladnju ponuditi Rebernikove. Rebernikova je po gledanosti glavnih poročil v prejšnjem letu dosegla precej izstopajoče rezultate. Podrobno so Kadunčevi razlogi za odstavljanje Rebernikove opisani v povezanem članku, kazalci gledanosti informativnih oddaj v lanskem letu pa so bili takšni (levi stolpec se nanaša na vse gledalce, desni pa tiste med 18 in 49 let):

Vzpon je zaznan pri najpomembnejših poročilih ob 19 uri, kjer se je gledanost krepko popravila. Še vedno pa upadajo Odmevi, ki so druga paradna oddaja. Da bo Kadunc odstavljal Rebernikovo je bilo jasno takoj, ko je bil izvoljen. Rebernikova namreč velja za precej zmerno in nikakor ne levičarsko urednico, kar za levico, ki je in bo obvladovala programski in nadzorni svet RTV v volilnem letu ni dobra rešitev.

Nenavadno dolg postopek odstavljanja

Ker je bilo julija lani za odstavitev Biziljeve le 14 programskih svetnikov (pogoj pa je 15), so takoj odstopili  Sašo Hribar, takratni predsednik programskega sveta Miran Zupanič in član Domen Savič. A po poletnih počitnicah je Biziljeva odstavitev Rebernikove Kaduncu vendarle predlagala, Kadunc pa je v času vseh svetih Rebernikovo tudi uradno seznanil, da jo odstavlja. Obvestilo je po kurirju dobila na pokopališče, kjer je bila s sorodniki na grobu staršev. Konec decembra je bilo še glasovanje novinarjev, ali se strinjajo z odstavitvijo najpomembnejše urednice javnega zavoda RTV Slovenija. Od 167 upravičencev je na glasovanje prišlo 74 novinarjev. Od teh je za odstavitev odgovorne urednice informativnega programa glasovalo slabih 65 odstotkov glasujočih ali 47.

Po televiziji je bilo takrat takoj slišati šepet, da je za najpomembnejši uredniški položaj menda zainteresiran Vanja Vardjan, ki bi ga Kadunc lahko postavil za v.d.-ja, a v skoraj mesecu dni Biziljeva in Kadunc nista predlagala začasnega urednika namesto Rebernikove. Vardjan, ki je bil že urednik razvedrilnega programa,  se je leta 2004 v nekoliko bolj spotakljivih in rumenkastih medijih pojavil tudi v nenavadni aferi z Monico Viti. Takrat so mediji pisali celo o policijskem posredovanju zaradi poskusa posilstva (24ur.com) in o ovadbah (Delo), a pozneje kakšnega resnega kazenskega postopka proti Vardjanu ni bilo.

Razplet glasovanja do nedelje

Ali je postopek zamenjevanja počasen je sicer relativno, kar imamo po referendumu v času prve vlade Janeza Janše sedanji zakon o RTV urednik informativnega programa še nikoli ni bil odstavljan in zato ni mogoče primerjati. Zakon to možnost dopušča le v skrajnih primerih, ker Kadunc za odstavitev uporablja tudi politično argumentacijo (primer Thompson), pa se lahko na sodiščih, če bo spor, še zaplete.

Pred novim letom mi je generalni direktor sporočil, da bo po glasovanju ali odstaviti Rebernikovo o nadaljevanju postopkov pravočasno obvestil javnost. Torej, ko bo se bo odločil. To je storil danes..

Ali bo Sašo Hribar, ki kandidira tudi še za člana državnega sveta, spet postal član programskega sveta RTV Slovenija in ali bo nekdanja poslanka DL Gregorja Viranta, danes pa glavna piarovka (vodja službe za komuniciranje RTV Slovenija) Polona Komar postala članica nadzornega sveta RTV Slovenija, bo najbrž znano v nedeljo. Do takrat bodo še prihajali glasovi po pošti, ki bodo odločili, koga so na RTV po tesnem rezultatu glasovanj v začetku tedna izvolili za zastopnike. Več o tem glasovanju, kdo vse bo v novem programskem in nadzornem svetu, je dostopno v povezavem članku.

 

 

(Visited 2.738 times, 6 visits today)
16 komentarjev

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: