Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Rebernikova odstavljena: Kakšne televizije si ne želi Jani Möderndorfer

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st februar 2018, 12:56 pop

Zaradi pogovora z opozicijskim voditeljem Janezom Janšo v Odmevih javne televizije v torek, ki je politike na levi precej razburil, je bilo pričakovati, da se bodo znova razvnele polemike o discipliniranju največjega javnega zavoda z odstavljanjem odgovorne urednice Jadranke Rebernik.  Sklep, da je odstavljena, je Rebernikova že v četrtek tudi dobila, so ta dan točno opoldne sporočili iz RTV Slovenija. Razpravo, da javna RTV ni dovolj poslušna, je čisto javno sprožil pomemben poslanec vladne SMC Jani Möderndorfer s takšnimi sporočili na spletnem omrežju:

 

Sporočilo iz RTV: Sklep je vročen

Iz RTV so v četrtek opoldne javnost obvestili tako:

Jadranki Rebernik (je) vročen sklep o razrešitvi s funkcije odgovorne urednice UPE Informativni program Televizije Slovenija. Sklep o začetku postopka za njeno razrešitev je generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc sprejel na osnovi predloga direktorice Televizije Slovenija dr. Ljerke Bizilj. Po opravljenih zagovorih pri generalnem direktorju dne 7. 11. 2017 in 29. 11. 2017, predhodnem pozitivnem mnenju UPE Informativni program Televizije Slovenija z dne 20. 12. 2017 ter po temeljitem premisleku se je odločil za njeno razrešitev. Da bo delo znotraj Informativnega programa Televizije Slovenija potekalo nemoteno in gledalci ne bodo prikrajšani, je za vršilca dolžnosti odgovornega urednika na predlog direktorice Televizije Slovenija imenoval Vanjo Vardjana. Razpis za odgovornega urednika Informativnega programa TV Slovenija bo objavljen v najkrajšem možnem času. Jadranki Rebernik je bila ponujena pogodba o zaposlitvi znotraj Informativnega programa Televizije Slovenija.”

Ko gledanost raste odstavimo urednika!

Hkrati z nastajanjem spremenjenega nadzornega in programskega sveta RTVS, kjer si je velikansko večino konec lanskega leta zagotovila sedanja vladna koalicija, ta teden pa so predstavnike volili še zaposleni, generalni direktor Igor Kadunc že nekaj časa drugič odstavlja odgovorno urednico Jadranko Rebernik, ki ni levičarka.  Prvič, lani julija, mu čisto dobesedno niti ni uspelo odstavljati same Rebernikove, takrat je programskemu svetu predlagal kar odstavitev direktorice televizije Ljerke Bizilj, ker mu ta ni bila pripravljena na pladnju ponuditi Rebernikove. Rebernikova je po gledanosti glavnih poročil v prejšnjem letu dosegla precej izstopajoče rezultate. Podrobno so Kadunčevi razlogi za odstavljanje Rebernikove opisani v povezanem članku, kazalci gledanosti informativnih oddaj v lanskem letu pa so bili takšni (levi stolpec se nanaša na vse gledalce, desni pa tiste med 18 in 49 let):

Vzpon je zaznan pri najpomembnejših poročilih ob 19 uri, kjer se je gledanost krepko popravila. Še vedno pa upadajo Odmevi, ki so druga paradna oddaja. Da bo Kadunc odstavljal Rebernikovo je bilo jasno takoj, ko je bil izvoljen. Rebernikova namreč velja za precej zmerno in nikakor ne levičarsko urednico, kar za levico, ki je in bo obvladovala programski in nadzorni svet RTV v volilnem letu ni dobra rešitev.

Nenavadno dolg postopek odstavljanja

Ker je bilo julija lani za odstavitev Biziljeve le 14 programskih svetnikov (pogoj pa je 15), so takoj odstopili  Sašo Hribar, takratni predsednik programskega sveta Miran Zupanič in član Domen Savič. A po poletnih počitnicah je Biziljeva odstavitev Rebernikove Kaduncu vendarle predlagala, Kadunc pa je v času vseh svetih Rebernikovo tudi uradno seznanil, da jo odstavlja. Obvestilo je po kurirju dobila na pokopališče, kjer je bila s sorodniki na grobu staršev. Konec decembra je bilo še glasovanje novinarjev, ali se strinjajo z odstavitvijo najpomembnejše urednice javnega zavoda RTV Slovenija. Od 167 upravičencev je na glasovanje prišlo 74 novinarjev. Od teh je za odstavitev odgovorne urednice informativnega programa glasovalo slabih 65 odstotkov glasujočih ali 47.

Po televiziji je bilo takrat takoj slišati šepet, da je za najpomembnejši uredniški položaj menda zainteresiran Vanja Vardjan, ki bi ga Kadunc lahko postavil za v.d.-ja, a v skoraj mesecu dni Biziljeva in Kadunc nista predlagala začasnega urednika namesto Rebernikove. Vardjan, ki je bil že urednik razvedrilnega programa,  se je leta 2004 v nekoliko bolj spotakljivih in rumenkastih medijih pojavil tudi v nenavadni aferi z Monico Viti. Takrat so mediji pisali celo o policijskem posredovanju zaradi poskusa posilstva (24ur.com) in o ovadbah (Delo), a pozneje kakšnega resnega kazenskega postopka proti Vardjanu ni bilo.

Razplet glasovanja do nedelje

Ali je postopek zamenjevanja počasen je sicer relativno, kar imamo po referendumu v času prve vlade Janeza Janše sedanji zakon o RTV urednik informativnega programa še nikoli ni bil odstavljan in zato ni mogoče primerjati. Zakon to možnost dopušča le v skrajnih primerih, ker Kadunc za odstavitev uporablja tudi politično argumentacijo (primer Thompson), pa se lahko na sodiščih, če bo spor, še zaplete.

[sociallocker id=10707][/sociallocker]

Pred novim letom mi je generalni direktor sporočil, da bo po glasovanju ali odstaviti Rebernikovo o nadaljevanju postopkov pravočasno obvestil javnost. Torej, ko bo se bo odločil. To je storil danes..

Ali bo Sašo Hribar, ki kandidira tudi še za člana državnega sveta, spet postal član programskega sveta RTV Slovenija in ali bo nekdanja poslanka DL Gregorja Viranta, danes pa glavna piarovka (vodja službe za komuniciranje RTV Slovenija) Polona Komar postala članica nadzornega sveta RTV Slovenija, bo najbrž znano v nedeljo. Do takrat bodo še prihajali glasovi po pošti, ki bodo odločili, koga so na RTV po tesnem rezultatu glasovanj v začetku tedna izvolili za zastopnike. Več o tem glasovanju, kdo vse bo v novem programskem in nadzornem svetu, je dostopno v povezavem članku.

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (19)

Disqus Comments (14)

https-spletnicasopis-eu