Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Odstavljanje Rebernikove: Nizka udeležba, za odstavitev pa večina glasujočih

(Last Updated On: 30/12/2017)
image_pdfimage_print

Na glasovanje o predlogu generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca je danes popoldan od 167 upravičencev prišlo 74 novinarjev. Od teh je za odstavitev odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik glasovalo slabih 65 odstotkov glasujočih.

Tako je rezultat za Spletni časopis predstavila Tadeja Anžlovar, ki je v volilni komisiji zastopala informativni program (novinarje). Ob njej sta odločanje izvajala še vodja kadrovske službe Aleksander Novak in predstavnik pravne službe Aljoša Ivanović.

Da je bilo za odstavitev skoraj 65 odstotkov tistih, ki so glasovali, je za Spletni časopis potrdil tudi direktor Kadunc, ki pa je na vprašanja, kdaj bo morebiti imenoval v.d.-ja in kdo bi lahko bil, odgovoril pričakovano skopo:   “Poskrbel bom, da boste o nadaljnjih korakih obveščeni takoj, ko jih bomo objavili.”

Imena in in časa direktor pač praviloma ne sme razkriti, dokler uradno ne odloči.

Po televiziji se te dni šepeta, da je za najpomembnejši uredniški položaj menda zainteresiran Vanja Vardjan, a takšne govorice ne odražajo nujno realnosti.

Kdo bo v.d. še ni znano

Odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik. Foto: FB

Pred glasovanjem je novinarjem generalni direktor Igor Kadunc predstavil svoje razloge, zakaj predlaga razreševanje. Odgovorna urednica Jadranka Rebernik pa je odgovorila, zakaj se s predlogom ne strinja.

To je doslej čisto prvi postopek predčasnega razreševanja najpomembnejšega odgovornega urednika javne televizije, kar so državljani na referendumu leta 2005 potrdili sedanji zakon o RTV Slovenija.

Direktor Kadunc je po izjavah novinarjev povedal, da že ima vršilca dolžnosti, ki bi lahko prevzel vodenje informativnega programa javne televizije, dokler z razpisom in ponovnimi postopki izrekanja novinarjev z direktorico televizije Ljerko Bizilj ne poiščeta pravega urednika informativnega programa.

A imena, kdo bi lahko bil v.d., Kadunc ni razkril.

Po statutu ima Rebernikova pravico pritožiti se na sklep, da jo generalni direktor predčasno odstavlja. Če bi jo večina novinarjev podprla, bi se Rebernikova zanesljivo pritožila.

Ob razpletu, ki smo mu priča, ko je bila večina  glasujočih proti, pa ni jasno, kako bo ravnala. Po preračunu odstotkovnega rezultata, ki sem ga naredil sam, je od 74 glasujočih za odstavitev glasovalo 47 novinarjev.

Več o prvem poletnem poskusu Igorja Kadunca, da odstavi Rebernikovo in ozadju tokratnega, si lahko preberete v povezanem članku tukaj:

 

(Visited 1.470 times, 1 visits today)
4 komentarji

Zapiši svoje mnenje, kritiko ali pohvalo.

Spletni časopis je zastonj. A ustvarjanje ni. Če vam je vsebina všeč, priporočite prebiranje prijateljem in delite vsebino po spletnih omrežjih. Več kot je bralcev večji je smisel časopisa. Pa še prihodki od oglasov se povečajo. Oglasi plačajo osnovne stroške delovanja. Za spletni časopis lahko prispevate denar. Načina sta dva. S pomočjo upn obrazca. Navodilo, kako to storiti, je dostopno na povezavi: https://spletnicasopis.eu/o-casopisu/. Možno je tudi nakazilo s pomočjo Paypala
  V pomoč projektu je, če se odločite oglaševati.  Že želite oglaševati ali sponzorirati časopis, lahko pošljete sporočilo na naslov peterjancicsplet@gmail.com. Spletni časopis posameznike in pravne osebe, ki to želijo sami, tudi predstavi kot podpornike, ki so prispevali za delovanje časopisa in novinarska opravila. A - zaradi varstva zasebnosti - le, če to posebej sporočite.
Pisma bralcev Spletni časopis objavlja s soglasjem avtorjev, poslana morajo biti po elektronski pošti. Pisma morajo biti podpisana z imenom in priimkom. Pripisan mora biti polni naslov in telefon za preverjanje. Naslova in telefonske številke spletni časopis ne objavlja. Načeloma, razen pri odpravi povsem tipkarskih napak, časopis v vsebino ne posega. Kot odziv pod teksti načeloma v spletnem časopisu lahko objavite kakršnokoli spodobno mnenje. Pri pismih bralcev v tej rubriki pa ni nujno, da bo objavljeno vse, kar prejmem.  
Vsi teksti so avtorski zaščiteni. Če jih želite uporabiti, je nujen dogovor.  Cena za rabo posameznega teksta ali njegovega dela, ki je uporabljen vsaj dan pozneje na drugem spletnem portalu ali tiskanem časopisu, je 40 evrov. Za takojšno rabo že na dan prve objave: 60. V primeru, če se odločite za rabo teksta, mi – če je prvič – prosim pošljite vaše podrobne podatke, da vam lahko izstavim račun, na spletni naslov: peterjancicsplet@gmail.com. Pozneje zadošča le obvestilo o rabi teksta. Ob rabi mora biti navedeno ime avtorja teksta in Spletnega časopisa. Brezplačno je dovoljena raba naslova, naslovne fotografije in uvodnega stavka, če gre za usmeritev na članek.
Če vas zanimajo še bolj podrobne analize kot jih dnevno ponuja Spletni časopis, lahko to preberete v knjigi "Fake news". Knjigo, ki se zdaj tiska drugič, lahko naročite in kupite tukaj. Del knjige je mogoče za poskušino tudi prebrati na povezavi. Dostopna je tudi nekaj evrov cenejša digitalna verzija. Prva izdaja je bila hitro razprodana. To, da se je že začel tisk dodatnih izvodov knjige kaže, da ljudi zanima dogajanje v letu pred volitvami. Knjiga olajša razumevanje dogajanja v politiki in tudi reakcij medijev, ker pojasnjuje, kdo jih obvladuje, vpliva nanje in zakaj poročajo kot poročajo. Včasih tudi na načine, ki niso le profesionalni ali so celo povsem propagandni.  Tiskana in digitalna izdaja knjige sta dostopni na povezavi preko založnika na posnetku spodaj: