Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Odstavljanje Rebernikove: Nizka udeležba, za odstavitev pa večina glasujočih

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 30th december 2017, 06:49 pop

Na glasovanje o predlogu generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca je danes popoldan od 167 upravičencev prišlo 74 novinarjev. Od teh je za odstavitev odgovorne urednice informativnega programa Jadranke Rebernik glasovalo slabih 65 odstotkov glasujočih.

Tako je rezultat za Spletni časopis predstavila Tadeja Anžlovar, ki je v volilni komisiji zastopala informativni program (novinarje). Ob njej sta odločanje izvajala še vodja kadrovske službe Aleksander Novak in predstavnik pravne službe Aljoša Ivanović.

Da je bilo za odstavitev skoraj 65 odstotkov tistih, ki so glasovali, je za Spletni časopis potrdil tudi direktor Kadunc, ki pa je na vprašanja, kdaj bo morebiti imenoval v.d.-ja in kdo bi lahko bil, odgovoril pričakovano skopo:   “Poskrbel bom, da boste o nadaljnjih korakih obveščeni takoj, ko jih bomo objavili.”

Imena in in časa direktor pač praviloma ne sme razkriti, dokler uradno ne odloči.

Po televiziji se te dni šepeta, da je za najpomembnejši uredniški položaj menda zainteresiran Vanja Vardjan, a takšne govorice ne odražajo nujno realnosti.

Kdo bo v.d. še ni znano

Odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik. Foto: FB

Pred glasovanjem je novinarjem generalni direktor Igor Kadunc predstavil svoje razloge, zakaj predlaga razreševanje. Odgovorna urednica Jadranka Rebernik pa je odgovorila, zakaj se s predlogom ne strinja.

To je doslej čisto prvi postopek predčasnega razreševanja najpomembnejšega odgovornega urednika javne televizije, kar so državljani na referendumu leta 2005 potrdili sedanji zakon o RTV Slovenija.

Direktor Kadunc je po izjavah novinarjev povedal, da že ima vršilca dolžnosti, ki bi lahko prevzel vodenje informativnega programa javne televizije, dokler z razpisom in ponovnimi postopki izrekanja novinarjev z direktorico televizije Ljerko Bizilj ne poiščeta pravega urednika informativnega programa.

A imena, kdo bi lahko bil v.d., Kadunc ni razkril.

Po statutu ima Rebernikova pravico pritožiti se na sklep, da jo generalni direktor predčasno odstavlja. Če bi jo večina novinarjev podprla, bi se Rebernikova zanesljivo pritožila.

Ob razpletu, ki smo mu priča, ko je bila večina  glasujočih proti, pa ni jasno, kako bo ravnala. Po preračunu odstotkovnega rezultata, ki sem ga naredil sam, je od 74 glasujočih za odstavitev glasovalo 47 novinarjev.

Več o prvem poletnem poskusu Igorja Kadunca, da odstavi Rebernikovo in ozadju tokratnega, si lahko preberete v povezanem članku tukaj:

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu