Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prevzem Armat T-14, a ne za Ukrajino, in neuspešna “kraja” Leoparda 2A5

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th marec 2024, 07:36 pop

Po tem, ko so iz Rusije sporočili, da tankov T-14 Armata v Ukrajino ne pošiljajo, ker je proizvodnja predraga, je zdaj uradno potrjeno, da te tanke, ki veljajo za najboljše kar proizvajajo, ruska vojska začenja uporabljati. A ne na fronti v Ukrajini. Britansko zunanje ministrstvo je objavilo oceno, da je ob visokih stroških proizvodnje tega tanka razlog, da Armat ni v Ukrajini, tudi to, ker bi bila izguba ugleda, če bi jih Ukrajinci cel kup skurili, za rusko vojaško industrijo prevelika. V preteklosti je bilo slišati, da v proizvodnji še niso rešili vseh težav in je ta najnovejši ruski tank preveč nezanesljiv.

V ruskih medijih so v preteklosti že poročali, da ruska vojska v spopadih uporablja tudi T-14, a dokazov doslej za to še ni bilo in zdi se, da je šlo bolj za propagandne zapise, ko so Ukrajinci dobili prve modernejše zahodne oklepnike.

Armate, doslej bi naj bilo izdelanih nekaj deset, so težke 55 ton, torej precej lažje kot ameriški Abramsi M1, ki tehtajo 63 (pa tudi do 75 ton), britanski Challengerji 2 s 74 tonami (tehtajo celo do 83 ton z dodatnim oklepom), več kot 60 ton pa tehtajo tudi Leopardi 2A6. Za primerjavo, ruski T-90 je težak manj kot 50 ton. Posledica je slabša zaščita vojakov, ki jih ima pa Rusija veliko v rezervi. Velika teža zahodnih tankov povzroča nekaj težav na blatnih ukrajinskih poljih in to, presenetljivo, tudi Rusom. Posnetek kaže, kako so iz bojišča poskušali odvleči Leoparda 2A5, ki ga je posadka poškodovanega zapustila in sicer varianto, ki je v Ukrajino prišla iz Švedske (Strv 122A), ki veljajo za najboljše Leoparde, kar so jih Ukrajinci doslej dobili. Da bi odvlekli tank, so morali Rusi uporabiti dve vlečni vozili, ki so namenjena lažjim ruskim tankom in oklepnikom. A operacija ni bila uspešna, ker so poskus z raketiranjem ustavili Ukrajinci, ki so s tem preprečili, da bi se Rusi lahko hvalili še z enim zajetim poškodovanim evropskim tankom.

Prvi švedski tank, skupaj so jih Ukrajinci dobili deset, je bil poškodovan oktobra lani, ko je zapeljal na protitankovsko mino. Vsi štirje člani posadke so tank zapustili. Doslej je bilo skupaj dokazano uničenih, poškodovanih ali zapuščenih najmanj šest od desetih tankov te vrste, ki jih na Švedskem uporabljajo zadnji dve desetletji, skupaj pa je bilo teh variant proizvedenih nekaj več kot sto.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu