Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Rusi z nevidnimi Armatami nad Leoparde, Abramse in Challengerje

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th januar 2023, 11:57 dop

Na veliko število najmodernejših zahodnih tankov, ki jih Nemčija, ZDA in Velika Britanija pošiljajo Ukrajini, kar bi lahko spremenilo razmerja moči na bojiščih, se je Rusija odzvala z ocenami, da bo to intenziviralo konflikte, se maščevalo Ukrajincem in celo, da bodo ti tanki hitro zgoreli na bojiščih. Moskva se je odzvala tudi z novim obsežnim raketiranjem ukrajinskih mest. Zahodne države težke tanke pošiljajo zaradi obsežnega novačenja dodatnih vojakov v Rusiji, s katerimi bi ruska vojska lahko v prihodnjih mesecih v težave spravila Ukrajince. Vojaško se Rusija na prihajajoče zahodne tanke lahko odzove s svojimi najmodernejšimi tanki T-14 Armata ali z uvozom oklepnikov iz držav, s katerimi je povezana. Za tanke T-14 ni jasno, koliko jih v ruski vojski imajo. So pa znane govorice, da so Rusi tako močno napredovali v stealth (za radarje nevidni) tehnologiji, ki so jo uporabili za te tanke, da jih nihče ne more opaziti. Niti ruski vojaki. Po ocenah zahodnih obveščevalnih služb ruska vojska nima veliko uporabnih T-14, na bojiščih pa se doslej niso pojavili zaradi napak v proizvodnji: imeli so resne težave z motorji in s sistemom, ki posadki omogoča nadzor okolice. Težave na številnih koncih bi naj bile tako resne, da ruski vojaki v bojih menda nočejo teh oklepnikov. O T-14 kroži nekaj zlobnih ocen, denimo, da bo ta najmodernejši tank Rusija uporabila zaradi tega, ker onemogoči vsak umik, saj se ne more premikati.

Enemu od eksperimentalnih vozil se je na paradi v preteklosti res zgodilo, da je za dalj časa obstal in ga ni bilo mogoče premakniti z drugim tankom. Čez čas jim ga je uspelo zagnati in mu je uspelo samemu naprej. Po prvotnih ruskih načrtih bi morala njihova vojska do leta 2020 dobiti 2.300 teh tankov. T-14, ki ga upravljajo trije vojaki, bi lahko imel vgrajen tudi toaletni prostor. A zaradi tehničnih in proračunskih težav so začetek serijske proizvodnje več kot deset metrov dolgega in 55 ton težkega tanka prestavljali.

Kako se poskušajo ruski vojaki na oklepnem vozilu umakniti lastnemu tanku, ki zapelje vanje, kaže posnetek, ki je bil včeraj objavljen na spletnih omrežjih:

V Rusiji bi serijsko proizvodnjo tankov T-14 morali začeti tudi lani, da bi vojska lahko do letos že prevzela prvih sto tankov te vrste. Koliko uporabnih tankov so res proizvedli, ni jasno. Na ruskih spletnih omrežjih so predvajali posnetke teh tankov na urjenju z novimi vojaki, ki jih Rusija pripravlja za vojskovanje v okupirani Ukrajini. Z ruske strani so tudi trdili, da bi naj bili ti tanki že uporabljeni v “posebni vojaški operaciji”. A doslej ni posnetkov, ki bi to dokazovali. Doslej tudi ni informacij, da bi Ukrajinci kak tak tank poškodovali, uničili ali zajeli. Kot so že praktično vse druge inačice.

Za zdaj imajo težki zahodni tanki, ki jih bo dobila Ukrajina, le psihološke posledice. So upanje. Dejansko pa teh oklepnikov še nekaj časa ne bo na bojiščih, ker se morajo posadke za rabo izuriti, na hitro pa tudi ni mogoče zagotoviti obsežne logistične in siceršnje podpore, ki je nujna, da bi bili uporabni v boju. Nemški Leopardi 2 bi lahko bili na bojiščih do pomladi. Ameriški Abramsi, ki so še bolj sofisticirani, pa pozneje. Čeprav težkih zahodnih tankov na bojišču ne bo takoj več kot 300, pa tudi sto takšnih tankov, če bo ob njih dovolj drugih oklepnih vozil, zagotovljena zračna podpora in bodo modernizirani tudi drugi sistemi, lahko resno vpliva na dogajanja na bojiščih in prisili Rusko vojsko k umiku z vsaj dela okupiranih ozemelj.

Včerajšnje številke iz ukrajinske strani o onesposobljenih ruskih vojakih, uničenih tankih, oklepnikih in drugi tehniki, so takšne:

Mnenja o točnosti teh številk so zelo različna, pri uničenih tankih so zahodne ocene pol nižje.

Veliko tehnike je uničene tudi na ukrajinski strani. Posnetek, ki kaže uničenja dveh ukrajinskih havbic (artilerijski sistemi), je takšen:

Na dodatnem posnetku pa je še uničenje nekaj ruskih oklepnikov:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu