Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sestreljenih šest hipersoničnih Kinzhalov, sistem Patriot poškodovan

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd maj 2023, 07:47 dop

Po sestrelitvi reaktivcev SU-34 IN SU-35 in dveh helikopterjev MI-8 v pičlih nekaj minutah v ruski regiji Brjansk, ki meji na Ukrajino in Belorusijo, je Rusija doživela nov vojaški šok. Ukrajinci so jim sestrelili vseh osemnajst raket, ki so ponoči poletele nad Kijev, med njimi tudi več hipersoničnih izstrelkov Kinzhal, za katere je doslej veljalo, da jih zahodni sistemi protizračne obrambe z radarji ne morejo pravočasno zaznati, z obstoječimi raketami pa ne sestreliti. Rakete Kinzhal veljajo za ponos ruske vojaške industrije. Mit o neuničljivosti teh izstrelkov je bil danes razstreljen. V Rusiji poročajo, da bi naj z izstrelki, ki so bili usmerjeni proti Kijevu, uničili enega od sistemov Patriot, a za to ne predstavljajo dokazov. Ta moderni sistem obrambe pred napadi iz zraka je bil verjetno eden pomembnejših ciljev napada s Kinzhali. CNN je od predstavnikov ameriške vlade izvedela, da informacija iz ruske strani ni točna, sistem Patriot ni uničen, je pa mogoče, da je del sistema poškodovan. Ocene kakšna popravila so morebiti potrebna, še pripravljajo. Sistem je sestavljen iz številnih komponent, med drugim vsebuje radar, ki na velikih razdalja zazna prihajajoče izstrelke, letala in druga plovila, posebna vozila z raketami, kontrolni center, lastno elektrarno, antenski sklop… Za razporeditev vsega običajno potrebujejo kak kvadratni kilometer. Cena vsake rakete je okoli štiri milijone dolarjev, celotne baterije okoli milijardo.

Na ukrajinski strani so objavili posnetke škode, ki je nastala, ko so na tla padli sestreljeni delci raket, med drugim je precej škode na avtobusih na eni od avtobusnih postaj, ostanki raket pa so padli tudi na območje živalskega vrta. Nad Kijevom so po trditvah Ukrajincev sestrelili šest raket Kh-47M2 Kinzhal, ki zmorejo več kot desetkratno hitrost zvoka. Še marca lani so tudi Američani ocenjevali, da je te izstrelke praktično nemogoče sestreliti in da jih Rusi zaradi tega tudi uporabljajo. Šest takšnih raket je bilo tokrat izstreljenih iz več letal Mig-31K. Prvo hipersonično raketo Kinzhal so Ukrajinci sestrelili 4. maja letos s sistemom MIM-104 Patriot. Tudi takrat bi naj bil cilj izstrelka obrambni sistem Patriot, poroča CNN.

Ukrajinci trdijo, da so ponoči sestrelili tudi devet raket Kalibr, ki so priletele iz Črnega morja in tri izstrelke sistema S-400, pa še vrsto različnih dronov, ki so počasnejši in lažje tarče.

Prevod v angleščino je opravil prevajalnik google

Za reaktivca SU-34 IN SU-35 in dva helikopterjev MI-8 še vedno ni jasno, kaj jih je sklatilo z neba, najbolj verjetni sta teoriji, da so Ukrajinci svoje protizračne obrambne sisteme premaknili tako blizu meje, da so sestrelili ta plovila tudi petdeset kilometrov v notranjosti Rusije. Druga razlaga je, da je zatajil ruski sistem prepoznavanja svojih plovil in so jih pomotoma vse štiri hkrati sestrelili sami.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zadnje dni prepotoval prestolnice Evropskih držav in s tam srečal z najpomembnejšimi voditelji. Bil je v Rimu in v Vatikanu, v Berlinu, Parizu in Londonu. Tudi tokrat mu ni uspelo dobiti modernih zahodnih reaktivcev, da bi Ukrajina dosegla prevlado v zraku, je pa dosegel začetek šolanja ukrajinskih pilotov za rabo teh letal in obsežne pošiljke dodatnega orožja, tudi raket in dronov daljšega dosega.

Že z raketami Storm Shadow, ki so jih Ukrajinci že dobili, pa lahko dosežejo cilje, ki jih doslej niso mogli. Ni mogoče izključiti, da bodo ponovno poskušali onemogočiti tudi promet čez most iz Rusije na okupiran Krim, da bi otežili oskrbo ruske vojske. Kakšne rakete dolgega dosega in v kakšnih količinah so v različnih zahodnih državah, kaže preglednica:

O dogovoru o še dodatnih dronih in raketah za obrambo pred napadi iz zraka po srečanju Zelenskega z Rishijem Sunakom je poročal Reuters.

V Ukrajino pa je danes pripotoval poseben odposlanec iz Kitajske, nekdanji veleposlanik v Rusiji Li Hui, ki namerava obiskati tudi Rusijo in najpomembnejše evropske države s predlogom Kitajske, kako ustaviti vojno. Ker je pred napadom Rusije na Ukrajino Kitajska razglasila zavezništvo brez meja z Rusijo, je nekaj dvomov o nepristranskosti posredovanja. Se je pa v zadnjem letu pokazalo, da ima zavezništvo Rusije s Kitajsko precej meja, Kitajska Rusiji ni pomagala s svojimi obsežnimi zalogami orožja.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu