Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Iz ZDA v Ukrajino sistem Patriot, iz Rusije…

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th december 2022, 11:22 pop

Močno odmevajo informacije iz ZDA o načrtih, da v Ukrajino pošljejo sisteme protizračne obrambe Patriot, ki bi lahko bili v Ukrajini v kratkem. Ruska ambasada v ZDA je sporočila, da so posledice dostave tega orožja Ukrajini “lahko nepredvidljive”. Tipa tega modernega in izjemno dragega sistema, ki ga nameravajo dobaviti Ukrajini, in bi lahko spremenil razmerje moči, v ZDA niso razkrili. S patrioti bi lahko Ukrajina sestreljevala drone, rakete in ruska letala. Za sestrelitev iranskih dronov, ki so relativno poceni, je smiselnost tega sistema sicer precej vprašljiva, saj je cena izstrelitve vsake rakete meri v nekaj milijonih dolarjev. Drone Ukrajinci že zdaj relativno uspešno sestreljujejo z drugimi sistemi. Pošiljko Ukrajini morata odobriti ameriški predsednik in obrambni minister, kar bi se lahko zgodilo hitro. Ni pa čisto jasno, ali bodo ta sistem v kratkem Ukrajinci lahko tudi uporabili, saj gre za zapleten sistem, ki zahteva daljše urjenje obsežnejše enote, skupaj tudi sto vojakov, ki ga upravlja, ki bi lahko medtem tudi že potekalo v Nemčiji. Iz Rusije prihajajo protesti, da to pomeni zaostrovanje. Med razlogi za pošiljanje tega najmodernejšega protizračnega sistema je tudi, da bi se Ukrajina lahko ubranil novih uničevanj infrastrukture, pa tudi zmanjšanje tveganja morebitne nove večje ofenzive Rusije v začetku prihodnjega leta, da bi si Rusija podredili Kijev, kar jim je doslej močno spodletelo. Zadnje čase se Rusi umikajo in reorganizirajo, večji uspehov pa niso dosegli nikjer. A gre za veliko državo in vojaško silo.

Med odzivni na napovedi iz ZDA v Ukrajini je tudi, da to dokazuje, da v ZDA verjamejo, da Rusom tega dragega sistema, cene nakupov teh sistemov se gibljejo tudi v milijardah dolarjev, v Ukrajini ne bo uspelo takoj uničiti, ker ukrajinska protizračna obramba že zdaj deluje:

https://twitter.com/SmartUACat/status/1602774903341682688
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu