Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Proti Hrvaški sto kuvajtskih tankov M-84 za Ukrajino. Potujejo preko Slovenije?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 31st januar 2024, 07:20 pop

Informacije, da namerava Kuvajt sto svojih jugoslovanskih tankov M-84 preko Hrvaške, kjer bodo obnovljeni, preposlati v Ukrajino, so zadnje dni preplavile spletne portale v Ukrajini in tudi spletne portale na Balkanu. Pojavili so se tudi posnetki šestih takšnih tankov, ki bi naj bili v zadnjem tednu slikani na ljubljanskem Barju. Posnetki so bili objavljeni tukaj: na reddit.com. Zgodbo so preverjali na Večeru, kjer so zapisali, da sta bila na Barju dva tanka, verjetno v transportu iz Madžarske proti Luki Koper, od tam pa v Afriko. Kamuflažna prevleka na enem od teh tankov je puščavska, a to ne dokazuje nujno ničesar.

Kuvajčani so nameravali kupiti 200 jugoslovanskih tankov M-84 AB, podobne tanke imamo tudi v Sloveniji. Gre za jugoslovanski tank, ki je narejen na osnovi ruskega T-72. Do razpada Jugoslavije jih je Kuvajt dobil 150, prve štiri so jim zaplenili Iračani, ko so napadli in nekaj časa okupirali del te države.

Slovenija je iz časov Jugoslavije podedovala 46 takšnih tankov, zadnja vlada Janeza Janše jih je nameravala poslati v Ukrajino, v zameno bi dobili modernejše evropske oklepnike, a se zaradi menjave oblasti to ni zgodilo. Med poznavalci je slišati, da je to celo dobro, ker je na ta način slovenska vojska ohranila vsaj nekaj tankov, in s tem znanja in tehnologije, saj v času, ko oblast temelji na glasovih “mirovniške” Levice, novejših oklepnikov država nikakor ne bi dobila. Leve stranke celo nakupe osemkolesnih oklepnih vozil onemogočajo.

V vojni v Ukrajini imajo oklepniki pomembno vlogo, število uničenih oklepnikov je velikansko. V Veliki Britaniji so ta teden objavili oceno, da je Rusija v poskusu okupacije Ukrajine doslej izgubila 2.600 tankov in 4.900 drugih oklepnih vozil.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu