Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Po ostrem svarilu Kučana in Jankovića POP TV rešuje položaj

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th februar 2024, 07:12 dop

Po hudem polomu vseh treh strank vladne koalicije, tudi Svobode Roberta Goloba, ki ga je pokazala raziskavi Ninamedie za Dnevnik, je raziskava Mediane za POP TV včeraj reševala Svobodo in premiera. Pri Ninamedii so izmerili, da bi SDS Janeza Janšo volilo precej več volivcev kot Svobodo, SD Tanje Fajon in Levico Aste Vrečko v seštevku. Že pred objavo sem v Spletnem časopisu to napovedal in ocenil, da bodo s tem z leve, Ninamedia Nikole Damjanića je zelo blizu Zoranu Jankoviću in Milanu Kučana, poslali ostro opozorili Golobu, da je položaj zanj skrajno resen in da mu vodenje izvršne oblasti uhaja iz rok. Po raziskavi Mediana je SDS zdaj še vedno krepko pred Svobodo, a razmerja so daleč od poloma koalicije, ki ga je pokazala Ninamedia. Sta pa nizko, krepko pod desetimi odstotki, Levica in NSi, SD pa je tik nad pragom za vstop v parlament. V seštevki pa so tri vladne stranke še, sicer rahlo, pred SDS. Po meritvi Mediane za Delo pred dvema tednoma, bi SD celo izpadla iz državnega zbora. Tokrat je tik nad pragom.

Primerjava Ninamedie pred tednom in Mediane pokaže, da bi se naj močno povečala priljubljenost Svobode, vsi druge stranke v državnem zboru pa so je nekaj izgubile. Nižji deleže za parlamentarne stranke so logični, ker anketiranim Mediana ponuja v izbiro širši nabor strank, vse, ki jih je volil več kot odstotek, presenečenje pa vzpon Svobode. Lahko bi se pošalili, da gre za sporočilo lastnikov POP TV iz Češke, da nad Svobodo in Golobom tik pred evropskimi volitvami še niso obupali.

Bolj logična je, ker je vprašalnik enak, primerjava med dvema meritvama Mediane, tisto pred dvema tednoma za Delo in tokratno za POP TV. Po tej primerjavi so v dveh tednih nekaj malega izgubile Svoboda, SDS, Levica in NSI, pridobila pa SD. Pomemben skok pa je uspel strankam izven parlamenta. V parlament bi prišli Pirati in Resni.ca, blizu praga pa je celo Vesna.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. To so tiste, ki anketiranim (pet parlamentarnih) niso ponujene, se jih pa sami spomnijo. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu