Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Dve raziskavi v dveh dneh: Šarec na vrhu, kje je Cerar?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th februar 2018, 01:56 pop

Nova24TV in Delo sta le z dnevom razlike objavili rezultate svojih raziskav javnega mnenja. Nova24TV, za katero meri Parisfal SC, je svoje objavila v nedeljo. Delo, za katero meritev opravlja Delo Stik, pa danes.  Po obeh raziskavah bi trenutno največ volivcev, okoli četrtina vseh, volilo Listo Marjana Šarca, se pa rezultati obeh raziskav precej razlikujejo nižje,

Kje je Cerar in kje Erjavec?

Po Novi24TV je SMC Mira Cerarja izenačena z Levico Luke Meseca, po Delu pa precej spredaj. DeSUS Karl Erjavca po Novi prehiteva NSi, po Delu je obratno, po obeh raziskavah pa ti dve stranki presežeta prag za vstop v parlament. Po Novi24TV je delež, ki ga zbereta SD Dejana Židana in SDS Janeza Janše precej višji kot po Delu.

Pri majhnih strankah pa so med raziskavama velike razlike, koga sploh zaznajo in prikažejo.  Iz rezultatov  sem, da jih lahko primerjam medsebojno (in z volitvami), izločil strankarsko neopredeljene odgovore (ne vem, ne bom volil…). Slika je takšna:

Velika razlika je tudi pri majhnih strankah, kjer se celo pojavljajo povsem različne. Delo denimo niti ne pokaže SLS Marko Zidanška (ima pa velik delež glasov za “Drugo”, ki jih ne pokaže) ali stranke Glas za otroke Aleša Primca. Zato pa najde Dobro državo Bojana Doćbovška in Zelene Slovenije Vlada Čuša. Obratno pa Nova že meri še Listo Bojana Požarja in NLS Željka Vogrina. Nobeni od teh manjših strank za zdaj po nobeni od primerjanih raziskav ne kaže, da bi se lahko prebila v državni zbor.

Izvirne rezultate najdete na povezavah tukaj:

 

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu