Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Dončiće zadele sanjska stavba, prenosniki in stavke

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th februar 2024, 07:56 dop

Svoboda Roberta Goloba je prvič pod 20 odstotki, SD Tanje Fajon na petem mestu med petimi strankami, za SDS Janeza Janše pa je več volivcev kot za Svobodo, SD Tanje Fajon in Levico Aste Vrečko skupaj. To je pokazala raziskava Ninamedie, katere rezultate je včeraj objavil Dnevnik. Če sklepamo po raziskavi agencije, ki jo vodi Nikola Damjanić, ki je blizu Zoranu Jankoviću in levici, so afere z nakupom sanjske stavbe za sodnike, prenosnikov za skladišča in stavke, ki jih je vlada sprožila z nepremišljenimi obljubami o obsežnih dvigih plač, najbolj škodovale Svobodi in ne SD kot je teden prej pokazala raziskava Mediane. Direktorica Mediane, ki sodi med bolj liberalne, Janja Božič Marolt, je pred leti zaslovela z oznako, da je bil premier Marjan Šarec Luka Dončić slovenske politike. Ocena se je precej slabo postarala.

Verjeti pa ni modro nobeni raziskavi javnega mnenja. Te so namreč tudi oblika vplivanja na javno mnenje in celo pošiljanja sporočil.

Več neopredeljenih in tistih, ki ne bi volili

Ker je znano je, da je Ninamedia Nikole Damjanića blizu Jankoviću in tudi Milanu Kučana, so bili rezultati ostro opozorilo Golobu, da je položaj zanj skrajno resen in da mu vodenje izvršne oblasti uhaja iz rok.

Pri vrednotenju rezultatov Ninamedie pa je dobro biti previden še dodatno. Ninamedia ponuja anketiranim v izbiro le pet parlamentarnih strank (Mediana pa vse, ki jih volil več kot odstotek). Zato je delež za parlamentarne strank višji. Dramatično pa se je po Ninamedii v primerjavi z meritvijo pred mesecem povečalo število tistih, ki ne vedo koga bi volili na 38,4 (prejšnji mesec 34,4) odstotka in tistih, ki napovedujejo, da ne bi volili na 7,7 (prejšnji mesec 5,1) odstotka. Sporočajo nam, da se razočarani nad vladajočimi strankami umikajo med neopredeljene in čakajo nov obraz, ko jim v izbiro ponujajo le pet strank.

Trende opredeljenih za teh pet stranke v daljšem času za različne raziskave kaže grafika:

V primerjavi z meritvijo Mediane pred tednom se je SD tokrat celo relativno dobro odrezala. Po Mediani bi izpadla iz DZ, po Ninamedii je na 7,2 odstotkih. Je pa tudi po Ninamedii zgrmela, ko gre za vrstni red strank. Je na petem mestu.

Ker anketiranim v izbiro ponudijo le pet parlamentarnih strank te po meritvi Ninamedie dosežejo višje deleže kot po Mediani, kjer je nabor večji. Izjema je tokrat Svoboda, ki je celo v tej primerjavi precej dramatično izgubila. In padla pod 20 odstotkov.

Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke. To so tiste, ki anketiranim (pet parlamentarnih) niso ponujene, se jih pa sami spomnijo. Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni v preglednici (s klikom lahko vse preglednice povečate):

Vse podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu