Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zgoraj Šarec in Janša, spodaj razlogi za strah, a najbrž še ne paniko

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th februar 2020, 09:52 pop

LMŠ Marjana Šarca in SDS Janeza Janše sta preostalim strankam ubežali nekam daleč v višave, vse ostale stranke so daleč zadaj, zaradi česar je tam najbrž kar nekaj nelagodja, če ne celo strahu, so pokazali rezultati raziskave javnega mnenja, ki jo je včeraj objavila POPTV. Tolažijo se lahko majhne stranke s tem, da raziskave javnega mnenja pri nas slovijo po tem, da zgrešijo rezultat volitev, da za zdaj ne kaže, da bi lahko bile hitro volitve in da so velikanske tudi razlike med rezultati različnih raziskav zadnje tedne.

Nenavadno nizko SD Dejana Židana

Rezultatov agencije Ninamedia za TVS, ki je pred dvema tednoma že spet pokazala velikansko prednost LMŠ Marjana Šarca pred SDS Janeza Janša, tudi rezultati Mediane, ki jih je včeraj objavila POPTV, niso potrdila. Kot že raziskava Mediane za Delo, ki je bil opravljena skoraj hkrati z raziskavo Ninamedie, tudi raziskava za POPTV kaže precej izenačen rezultat LMŠ in SDS. Le da sta obe stranki precej močnejši kot po Delu. Manjše stranke pa šibkejše. SD Dejana Židana je dosegla sploh enega slabših rezultatov zadnje mesece.

Sklepali bi lahko, da bitka za znižanje financiranja šolanja otrok na osnovni šoli Alojzija Šuštarja, Židanovim ni preveč koristila. Deloma, ker so poskušali s tem pretentati sodbo ustavnega sodišča, ki je zahtevalo več denarja, povrhu pa jim še uspelo ni, kar ni prepričljivo za volivce.

Podatke vseh raziskav preračunam tako, da so prikazani deleži le za stranke opredeljenih volivcev, kar omogoča primerjave med raziskavami in z volitvami, kjer tudi štejejo le opredeljeni. Rezultati treh raziskav objavljenih v zadnjih dveh tednih na TVS, v Delu in na POPTV (s klikom na posnetek ga lahko povečate) so takšni:

Za POPTV je premeir Šarec na vprašanje o pomenu raziskav, ki bi lahko bile dodaten argument za predčasne volitve, odgovoril previdno, da te številke niso temelj za njegovo politično odločanje.

Deleži v nekoliko daljšem časovnem obdobju, prikazani so hkrati tudi rezultati različnih volitev, na katerih smo volili stranke, kažejo, da je podpora SDS relativno stabilna, najvišje deleže pa ta stranka dosega na volitvah. LMŠ pa precej niha v odvisnosti od tega, kdo meri. Na volitvah je pa najnižje. Dodatna značilnost je, da je po POP TV zadnje čase podpora LMŠ vsakič nižja kot po TVS. Vrstni red v nadaljevanju pa ostaja podoben kot v DZ. Sledijo si SD Dejana Židana, Levica Luke Meseca in NSi Mateja Tonina. V primerjavi z lanskimi volitvami poslancev v vrhu manjka le SMC Mira Cerarja, ki je po raziskavah javnega mnenja že dalj časa precej pod pragom za vstop v državni zbor in celo že blizu številkam, ko država strankam niti mesečnih dotacij ne daje.

Jeseni bodo to poskušali popraviti z novim šefom stranke. Miro Cerar je napovedal, da se za predsednika ne bo potegoval.

Pregled za šest večjih strank (s klikom ga lahko povečate) je takšen:

Izvirne rezultate, kot jih je objavil POPTV, ki sem jih preračunal in uporabil za primerjave, lahko preberete tukaj:

Rezultati Mediane za POPTV

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu