Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Marcel dobi 19.200 evrov honorarja TVS

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 1st februar 2024, 04:42 pop

“Ocenjen celoletni strošek oddaje Marcel je cca. 35.000 evrov, vključen je tudi strošek scenografije. Marcel Štefančič za posamezno oddajo prejme honorar v višini skupno 400 evrov (priprava na oddajo in vodenje oddaje). Glasbeno špico je zasedba Silence brezplačno odstopila za potrebe oddaje Marcel”.

Tako so mi iz RTVS odgovorili na vprašanje, če mi lahko sporočijo ocenjene stroške v letošnjem letu za 48 oddaj Marcel in če lahko tudi ločeno prikažejo načrtovane stroške za plače in nadomestila za Marcela Štefančiča in urednico Vesno Pfeiffer, režiserko Urško Žnidaršič, scenaristko Greto Godnič in za stroške grafične podobe Jerce Oblak in uvodne glasbene špice  zasedba Silence.

Ker so sporočili, da Štefančič na oddajo dobi 400 evrov in ker so napovedali, da bo letos 48 oddaj, lahko izračunamo, da bo strošek honorarjev za Stefančiča, ki je sicer novinar in nadzornik Mladine, letos 19.200 evrov.

Marcel Štefančič Sporočilo za javnost RTVS

Štefančič bo s tem, tako se zdi po javno dostopnih podatkih, zdaj dodatno bolje plačan iz RTVS kot je bil v preteklosti za Studio City, ko je v dobrih treh letih dobil okoli 42.000 evrov. Tako vsaj kažejo podatki aplikacije Erar:

O plačah drugih so iz RTVS sporočili, da so Vesna Pfeiffer, Urška Žnidaršič, Greta Godnič in Jerca Oblak redno zaposleni na RTV Slovenija, njihovo sodelovanje pri pripravi nove oddaje Marcel pa le ena od številnih drugih delovnih zadolžitev in da njihovi mesečni dohodki ne odražajo stroška oddaje Marcel. Višine plač so navedli tako:

 Ime in priimekOsnovni plačni razred
Vesna Pfeiffer49
Greta Godnič41
Urška Žnidaršič44
Jerca Oblak36

To niso višine plač. Iz RTVS o višini plač urednikov in novinarjev, ki delajo za Marcela, niso odgovorili in vsot, tako se zdi, tudi niso upoštevali v prikazanih stroških oddaje.

Ker sem medtem že zahteval tudi podatke o čisto vseh bruto plačah zaposlenih na RTVS (za novinarje tudi s podatki o tem, ali imajo visokošolsko izobrazbo, kar je normalen pogoj za opravljanje dela) ne bom zahteval dopolnila odgovora v tem delu, kjer je bil pomanjkljiv.

Brez dodatka za delovno dobo je osnovna plača za javne uslužbence v letu 2023 za 49 razred, kjer je Vesna Pfeiffer, znašala 3.024 evrov, za Urško Žnidaršič v 44 razredu 2.485 evrov, za Greto Godnič v 41 razredu 2.209 evrov in za Jerco Oblak v 36 razredu 1.816 evrov. Dejanske plače so zaradi dodatkov in obveznosti, ki jih mora še dodatno plačati delodajalec, veliko višji strošek. Ne letni ravni seštevek le osnovnih plač, ki so jih prikrili, znaša 114.408 evrov.

Celotno vprašanje je bilo takšno:

Spoštovani

Prosim vas, če mi sporočite ocenjene stroške v letošnjem letu za 48 oddaj Marcel.  Prosim vas tudi, če lahko tudi ločeno prikažete načrtovane stroške za plače in nadomestila za Marcela Štefančiča in urednico Vesna Pfeiffer, režiserko Urška Žnidaršič, scenaristko Greta Godnič in za stroške grafične podobe  Jerce Oblak in uvodne glasbene špice  zasedba Silence.

S spoštovanjem

Peter Jančič

Spletni časopis

Celoten nepodpisan odgovor pa tak:

Spoštovani,

Vesna Pfeiffer, Urška Žnidaršič, Greta Godnič in Jerca Oblak so redno zaposlene na RTV Slovenija. Poudarjamo, da je njihovo sodelovanje pri pripravi nove oddaje Marcel le ena od številnih drugih delovnih zadolžitev. Njihovi mesečni dohodki torej neposredno ne odražajo stroška oddaje Marcel.

 Ime in priimekOsnovni plačni razred
Vesna Pfeiffer49
Greta Godnič41
Urška Žnidaršič44
Jerca Oblak36

Prosimo vas, da podatke objavite skupaj z obrazložitvijo, torej, kot smo že zapisali, mesečni dohodki navedenih oseb neposredno ne odražajo stroška oddaje Marcel, saj so, kot smo omenili, redno zaposlene na RTV Slovenija in je to le ena od njihovih številnih zadolžitev. Ob tem še dodajamo, da je izdelava grafične podobe in scenografije enkraten, zaključen projekt, ki se nato uporablja vrsto let.

Marcel Štefančič za posamezno oddajo prejeme honorar v višini skupno 400 € (priprava na oddajo in vodenje oddaje).

Glasbeno špico je zasedba Silence brezplačno odstopila za potrebe oddaje Marcel.

Ocenjen celoletni strošek oddaje Marcel je cca. 35.000 evrov, vključen je tudi strošek scenografije.

Da je bila nova oddaja med gledalci dobro sprejeta, pričajo podatki o gledanosti. Novo oddajo Marcel je 29. januarja 2024 spremljalo povprečno 9,1% ali 175.000 gledalcev, starih nad 4 leta, oz. 23% delež vseh gledalcev televizije v času oddaje. Vsaj del oddaje je videlo kar 234.400 različnih gledalcev, v svojem terminu pa je bila daleč najbolje gledana oddaja. Več o gledanosti preberite TUKAJ.

Vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta, gledanost znotraj istega dne

Lep pozdrav,

Služba za komuniciranje RTV Slovenija

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu