Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Slavoju Žižku je uspelo: Štefančič dobi ekstra krožnik juhe v gulagu TVS vsak teden

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 29th januar 2024, 09:07 dop

“Oddaja Tarča ima velik potencial, a je zaradi manjka vizije in cilja, kaj želi z razkritji doseči, velikokrat le prostor za neugledno izmenjavo različnih mnenj.” To je v programu vodenja uradništva TVS o Tarči zelo kritično zapisala Polona Fijavž, ki je novinarjem napovedala tudi: “Veliko truda vlagam v vrnitev Marcela Štefančiča.” Danes bo Fijavževa lahko opazovala posledice svojega truda, ki je povsem usklajen s cilji in zahtevami premiera Roberta Goloba: prvič bo na sporedu oddaja Marcel. Na koncu članka lahko program Fijavževe preberete v celoti.

Na dan zmage Moskve in ne Evrope

Takoj po volitvah leta 2022 je Marcel Stefančič Goloba in filozofa Slavoja Žižka gostil v dvorani slovenskega mladinskega gledališča. Slavoj Žižek je Golobu v pogovoru, ki ga je vodil Štefančič, predlagal, naj Stefančiča po prevzemu oblasti za njegovo pomoč pred volitvami častno nagradi, potem pa ga v slogu Stalina pošlje v gulag. Žižek je dodal, da pa bomo potem iz naše pisarne v Moskvi, oziroma Ljubljani, klicali na upravo gulaga in mu, ker smo prijatli, zagotovili, da bo ob nedeljah dobil malo boljšo hrano, dva krožnika zanič juhe.

Marcel Štefančič in Robert Golob 9. maja 2022. Na ta dan se zmage nad nacistično Nemčijo spominjajo v Moskvi in njenih satelitih, Zahod zmago proslavlja dan prej, 8. maja. Foto: zajem zaslona

Golob je takrat Stefančiču napovedal takojšnjo spremembo zakona o RTVS, s katero so vladajoči predčasno odstavil vse nadzornike, programske svetnike, generalnega direktorja RTVS in direktorja televizije. Novi direktorji so se lotili menjav še odgovornih urednikov na TVS in tudi odpuščanj novinarjev. Postopek je zaradi referendumske zahteve SDS in odločitve ustavnega sodišča, ki je izvedbo politične čistke v mediju za nekaj mesecev zadržalo, potem pa si je premislilo, dolgo trajal in poplačilo Stefančič zaradi tega dobiva šele danes.

Današnja oddaja Marcel kaže, da je Žižek Goloba prepričal: Štefančič, ki je zaslovel z izjavo o “jebeno več nas je”, bo poslej na TVS dobil dva krožnika malo boljše juhe vsak teden. Le da ob ponedeljkih in ne nedeljah. Žižek in Golob sta poklicala svojega Martića.

Nova odgovorna urednica Stefančiča sicer opisuje kot žrtev. Zapisala, je, da je bil iz “domnevno političnih razlogov z ekrana čez noč umaknjen, ob hudih kršitvah programskega načrta. Njegova vrnitev je tudi sporočilo, da teh političnih vplivov na program ni več.” Ni pa Fijavževa povedala, da so bili ti domnevni “politični razlogi”, ker je javno pozival, da bi mimo uredniške politike v času pred volitvami privilegirali kandidata Goloba, ki je bil takrat nov obraz brez resne stranke. K temu propagandemu delu, da bi Golobu zagotovili dodatno promocijo, je pozval vse na RTVS: Dejal je: “Jebeno več nas je, kot njih, njih je samo ene par in vemo točno, kateri so”. In to nadgradil z opisom, da, ko pridejo not in povejo: »Goloba ne boste imeli,« rečemo: »Imeli ga bomo.« Seveda ga bomo imeli. Nam je bilo rečeno, da ga ne smemo imeti, pa smo ga imeli. Zakaj ostali to ne naredite?”

Slavoj Žižek, Marcel Štefančič in Robert Golob 9. maja 2022 o nagradi za Stefančiča in Gulagu Foto: Zajem zaslona

Stefančič je s tem pozival h kršenju zakona in k nepoštenemu ravnanju v času volilne kampanje: takrat namreč zakoni in interna pravila določajo, koliko se smejo pojavljati strankarji, in ravnanje mora biti do vseh enako. Stranke brez poslancev, kar je bila Golobova, pa imajo praviloma manj pravic. In tudi te bi jih morale imeti medsebojno vse enako.

Ni važno, če je izobražen, važno je, da je naš

Kako srečna je nova Golobova depolitizirana družina politično nagrajenih iz leve Mladine in tistih, ki imajo na TVS, kot je to opisal Simon Kardum, večinoma težave že s formalno izobrazbo, pa smo lahko spremljali včeraj, ko je dodatno malico v gulagu Štefančič dobil že v nedeljo:

Svoje mnenje o teh dosežkih oblasti Svobode sem pred časom na X pojasnil tako:

Program odgovorne urendice Polone Fijavž, o katerem so novinarji ta mesec glasovali, v katerem je kritična do Tarče, si pa želi Golobovega Marcela, je takšen:

Ljubljana, 8.1.2024

Program dela in vizija razvoja uredniško producentske enote Informativni program prvega programa TV SLO v Programsko produkcijski enoti Televizija Slovenija za obdobje 2023-2027

Informativni program prvega programa TV SLO je hrbtenica in najpomembnejše uredništvo Televizije Slovenija, kvaliteta katerega je odvisna od prav vsakega posameznika, ki je del tega kolektiva. Tudi zato je bil Informativni program v zadnjih dveh letih cilj prevzema neprofesionalnosti in po eni strani vmešavanja v uredniško politiko, po drugi strani pa prepuščenosti samim sebi, kar se odraža na vsakem koraku. Predvsem z neprofesionalnostjo in kršenjem vseh poklicnih meril in novinarskih standardov je bil naš program še tarča poskusa političnega prevzema, kar se je poznalo na izgubi verodostojnosti in posledično gledanosti. Empirični podatki kažejo, da se od prevzema položaja v.d. odgovornega urednika, ko sem izpeljala le najnujnejše kadrovske menjave in v elitne večerne termine vrnila bolj izkušene in verodostojne voditelje Informativnih oddaj, zaupanje gledalcev v Televizijo Slovenija vrača. Kot izhaja iz priložene povezave (https://www.rtvslo.si/rtv/za-medije/sporocila-za-javnost/dvig-zaupanja-v-javni-zavod-rtv-slovenija/687726 ) – je prav Tv Slovenija v tem času dosegla najvišjo rast zaupanja med vsemi institucijami, kar kaže, da smo ob minimalnih, a pomembnih spremembah na pravi poti in kar smo dosegli vsi skupaj. Za dosego trajne povrnitve zaupanja in dolgoročno gledanosti (tukaj gre za delež gledalcev, ne splošne gledanosti, ki upada) so potrebne vsebinske osvežitve vseh dnevnoinformativnih in tedenskih oddaj. V PPN 2024, ki sem ga pripravila z najožjo ekipo sodelavcev, sem po svojih najboljših močeh upoštevati možnosti , podhranjenosti, utrujenost, naveličanost kolektiva produkcijskega načrta kar pa bo, kljub nujnosti, predvsem zaradi kadrovske podhranjenosti izvedeno postopoma.
Najprej želim oblikovati uredniško ekipo. Ob številnih težavah v Informativnem programu v zadnjih letih, manka načrtovanja, tudi kadrovskega, nepovezanosti dnevnih in tedenskih oddaj, neprisotnosti na družbenih omrežjih, je številčnejša uredniška ekipa vsaj v začetnem delu nujna in predpogoj za takojšnje izboljšave delovnih procesov. Ta bi sestavljala: namestnika odgovornega urednika, urednika DIO, ki se bo ukvarjal tudi s kadri, urednika tedenskih oddaj, ki bo prevzel tudi družbena omrežja, pa urednike zunanjepolitične, notranjepolitične redakcije in dopisništva po Sloveniji. Kratkoročno je delo mogoče izpeljati le z natančno porazdeljenimi zadolžitvami med 6 ljudi. Želim postaviti uredniško ekipo, ki je izkušena, inovativna in vredna zaupanja in ki bo novinarjem zagotovila takšne pogoje dela, da bodo svoje poslanstvo lahko opravljali optimalno.
Kratkoročni načrt je, da v nekaj mesecih najprej kadrovsko podkrepimo »desk« – srce Informativnega programa, najprej z uvajanjem novih mlajših dežurnih, ki jih bomo pridobili v dogovoru z različnimi fakultetami, ne samo FDV, ampak tudi s Pravno, Ekonomsko, Pedagoško, Filozofsko in tudi naravoslovnimi fakultetami. Prav tako je nujno pripeljati že izdelane kadre za zahtevnejša področja, na katerih je v IPE1 ob odhodih izdelanih novinarjev v zadnjih letih velik manko. Zaradi novih zaposlitev v zadnjih dveh letih na uredniške in voditeljske položaje, v visoke plačne razrede, vlada v IPE1 tudi na tem področju velik kaos, saj številni za delovno mesto, ki ga zasedajo, ne izpolnjujejo niti osnovnih pogojev. Ukvarjanje tudi z omenjeno problematiko po moji oceni zahteva veliko domišljije, tudi tem kadrom se je treba dodatno posvetiti. Za vse neuvedene in prihajajoče bi želela uvesti mentorstvo, saj zaposleni kljub morebitnemu potencialu v preteklih dveh letih niso imeli možnosti izobraževanja in nujno potrebnega izpopolnjevanja v vseh novinarskih zvrsteh.
Moji poudarki:

DNEVNOINFORMATIVNI PROGRAM

Znotraj dnevnoinformativnega programa so podhranjene vse redakcije, najbolj pa notranjepolitično uredništvo. Kratkoročno si bomo z uredniško ekipo prizadevali načrtovati dnevnoinformativne oddaje tako, da bo novinarska ekipa delo in dneve lažje načrtovala. Prvi pogoj gledljivega Informativnega programa so zgodbe, za katere novinarji potrebujejo več časa in priprav. Trenutno stanje – prehajanje iz teme na temo je z uredniškega in novinarskega vidika nesprejemljivo in nedopustno.
Ob poplavi informacij na spletu menim, da je ključno, da informativno oddajo TVD podaljšamo, kar je začelo veljati z novim PPN. To se mi zdi za privabljanje gledalcev ključno, saj lahko le tako osnovne informacije, ki so dosegljive na vsakem koraku, predstavimo v širšem kontekstu in s konkretnimi primeri, za boljše razumevanje različnih problematik. Fokus TVD mora biti na zgodbah, za to si bom z uredniško ekipo prizadevala ves čas. Nekoč paradna oddaja Odmevi je zadnja leta na stranskem tiru, kar se pozna tudi na izdelku in posledično na gledanosti. Z jesenjo prihodnje leto ali najkasneje z januarjem 2025 je potrebno koncept oddaje postaviti na novo.
Vse osrednje dnevnoinformativne oddaje – Jutranja poročila, PTVD, P17, TVD in Odmevi morajo imeti jasni fokus, med seboj se morajo žanrsko razlikovati. Za to so potrebne stalne, manjše voditeljske in uredniške ekipe posameznih oddaj, sestavljene z najbolj verodostojnih voditeljev, ki jih imamo, in izkušeno dnevno uredniško ekipo. Bistveno in najpomembnejše vodilo poročanja je, da Informativni program temelji na verodostojnosti in strokovnosti, ne pa na poskusih uravnoteževanja. Kratkoročno in že v prihodnjem letu je potrebno načrtovati in že v začetku leta pripraviti načrt pokrivanja evropskih in ameriških volitev. Želela bi, da se načrtovanje opravlja tedensko, mesečno in ne le dnevno, da imajo novinarji, voditelji in uredniki več časa za razmislek in boljšo pripravo oddaj, tematike pa obdelane z več zanimivejših zornih kotov in da pri pripravi tega sodeluje celotna novinarska ekipa.
Podobno v zunanjepolitični redakciji, od koder je odšlo še več ljudi. Novinarje je nujno potrebno pripraviti na vlogo poročevalcev s pomembnih dogodkov in na dopisniško kariero ob pomoči mentorjev. Dogodke, ki so mejni, pokrivajo tako novinarji zunanjepolitične kot notranjepolitične redakcije tudi skupaj.
Nujno je, v okviru notranjepolitične redakcije vzpostaviti tudi gospodarsko redakcijo, kar pa bo, ob vseh finančnih omejitvah, izziv za prihodnje leto.
Mladim novinarjem, starejšim dežurnim, je nujno potrebno omogočiti tudi delo v redakciji in izobraževanje, da bodo ob pomoči starejših kolegov čim prej lahko samostojno opravljali tudi zahtevnejše novinarske naloge. Za to je seveda potrebno uvesti nove starejše dežurne, vse s perspektivo.
V pripravo dnevnoinformativnih oddaj in izvedbo je nujno vključiti grafike in montažerje, s predlogi za grafične vložke v prispevke in izvedbo oddaj. Poročila ob 17h smo zasnovali tako, da bodo privlačna tudi za splet, kjer moramo nujno krepiti svojo prisotnost.

TEDENSKE ODDAJE

Pri tedenskih oddajah je veliko prostora za izboljšave, predpogoje so kadrovske zapolnitve. Veliko truda vlagam v vrnitev Marcela Štefančiča v formatu pogovorne oddaje, z elementi talk-showa. Nekdanji voditelj Studia City je eno nekoč najbolj prepoznavnih voditeljskih imen na Tv Slovenija, ki je bil iz domnevno političnih razlogov z ekrana čez noč umaknjeno, ob hudih kršitvah programskega načrta. Njegova vrnitev je tudi sporočilo, da teh političnih vplivov na program ni več, oddajo bi prilagodili njegovim kapacitetam v smislu široke razgledanosti in podrobnega poznavanja vseh družbeno političnih tem in področij.
Oddaja Tednik je ena od paradnih oddaj IPE1, z zvestimi gledalci in visoko gledanostjo, a je potrebna vizualne in vsebinske prenove, format oddaje ostaja desetletja enak, zahtevnejši prispevki nujno potrebujejo več režiserskega vložka, da bodo podani na gledalcu prijaznejši način.
Oddaja Tarča ima velik potencial, a je zaradi manka vizije in cilja, kaj želi z razkritji doseči, velikokrat le prostor za neugledno izmenjavo različnih mnenj. Format oddaje dovoljuje več decentnosti, ki pritiče javnemu servisu.
Zunanjepolitična oddaja Globus je potrebna prevetritve, bistveno več bi si želela prispevkov dopisnikov iz tujine, možnosti je več. Predlagala bi, da oddajo Globus spet (vsaj) z dvema voditeljema, pogosteje pripravljajo dopisniki – tudi z daljšimi reportažnimi zapisi, kot je bilo denimo v primeru Nemčije ob koncu mojega mandata. Mogoče je tudi, da je kakšna od oddaj v celoti pripravljena na terenu (recimo, Anžin: 40 let od Olimpijskih iger v Sarajevu – od takrat do vojne in do danes).
Vse ostale oddaje potrebujejo vsebinsko usklajevanje, želela bi, da se teme iz oddaj prelivajo tudi v dnevnoinformativne oddaje, kjer njihove zgodbe nadgrajujemo in nadaljujemo in obratno, izjemno pomembna je tudi prisotnost na družbenih omrežjih. Zato je urednik tedenskih oddaj ključen.

DOPISNIŠTVO PO SLOVENIJI

Tudi dopisniško mrežo je treba kadrovsko okrepiti in pomladiti. Kot kažejo raziskave nam je prav na ruralnih območjih največ gledalcev ušlo h konkurenci. Tam moramo biti več in bolj prisotni. Nujno je treba začeti z aktivnostmi pri iskanju novih dopisnikov za Novo Gorico in Posočje. Z eno od izobraževalnih ustanov bi se bilo pametno dogovoriti o sodelovanju na področju mladih tehnikov, inženirjev, da bi dopolnili in naredili tehnično snemalno bazo oziroma podmladek nove generacije snemalcev. Podobno bi veljalo tudi pri novinarjih. Začeti moramo črpati iz lokalnega okolja. Na tak način je nujno dopolniti dopisništvo v Novem mestu in Kranju. Dopisništva morajo biti opremljena z osnovno opremo za vklope in pogovore na sedežih dopisništev., kot je na dopisništvu v Murski soboti. Tako rešimo pojavljanje naših gostov v informativnih oddajah, predvsem v odmevih. Izjemno prav bi to prišlo tudi za oddajo Dobro jutro. Dopisništva ne smejo ostati samo »pisarne« ) Zavzemam se za to, da je ob 19.30 znova na sporedu SLOVENSKA KRONIKA, občasno narejena na terenu.

DRUŽBENA OMREŽJA

Ob trendih spremljanja dogajanja doma in po svetu preko družbenih omrežij menim, da je poslanstvo javnega servisa, da smo redno in ves čas, z novicami, ki so preverjene in relevantne, prisotni na družbenih omrežjih, ki dosegajo mlajšo publiko. Kot kažejo podatki ti ne spremljajo informativnih oddaj, zato jih je skupnim sodelovanje z MMC nujno doseči. V to bom vložila veliko truda in prizadevanj, tudi z vzpostavitvijo urednika, ki se bo s tem ukvarjal.

Ob vsem zapisanem poudarjam, da sta moj program in vizija uresničljiva le ob minimalnih kadrovskih pridobitvah, omenjenih zgoraj. V mislih je treba imeti tudi dejstvo, da uredniška ekipa, ne glede na želje, cilje, visoke standarde, nima v rokah čarobne paličice in to, kar se je poldrugo leto uničevalo in razkrajalo, je, po dosedanjih izkušnjah težko popraviti v le nekaj tednih. Kot poudarja Uprava je letošnje leto »preživetveno« leto, v katerem moramo svoja pričakovanja, bolj kot bi si želeli, prilagoditi razmeram, ki niso optimalne. Po videnem sem prepričana, da nam s skupnimi močmi to lahko uspe, da uresničimo poslanstvo javnega servisa in s profesionalnostjo popravimo vse tisto, kar je bilo v preteklem času uničeno. Pred nami je odgovorna naloga, želim, da se vsi skupaj tega zavedamo.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (10)

https-spletnicasopis-eu