Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Kampanje: Revizorji pri SDS spregledali kar zahteva inkvizitor Möderndorfer

Print Friendly, PDF & Email
(Last Updated On: 03/10/2019)

Računsko sodišče je včeraj objavilo poročila o pregledih kampanj v času pred volitvami za enajst strank, ki po lanskih volitvah poslancev dobijo povračila stroškov kampanj. Revizorji se niso nič ukvarjali z nezakonitim financiranjem volilne kampanje SDS z nezakonito rabo medija Nova24TV (in podobnih) za politične oglaševalske vsebine in druge oblike politične propagande, kar v DZ pod vodstvom veterana preganjanja SDS Janija Möderndoferja (SMC) preiskuje vladajoča koalicija LMŠ, SD, SMC, SAB, DeSUS in Levice.

So revizorji premalo poslušni?

So pa pri SDS in pri številnih drugih strankah revizorji odkrili drugačne nepravilnosti. Mödernodferjevi komisiji je vladajoča koalicija med pristojnosti zapisala tudi ugotavljanje, kdo proti SDS

“ni ukrepal skladno s svojimi pooblastili, oziroma, v skladu z njegovo politično odgovornostjo.”

Ni še jasno, ali bi tega zdaj lahko obtožili računsko sodišče in predsednika Tomaža Vesela, ker niso ugotovilo nepravilnosti v skladu s pričakovanji vladajoče koalicije, ki ima v DZ odločno večino ali lahko odloči karkoli. Je pa računsko sodišče določilo povračila stroškov kampanje, ki jih dobijo stranke. Višina je odvisna od števila volivcev. Največ 73.274 evrov dobi prav relativna zmagovalka volitev SDS Janeza Janše, sledi LMŠ Marjana Šarca s 37.043 evrov. Möderndorferjeva SMC, ki je bila največja poraženka, iz 36 poslancev pred štirimi leti je zgrmela na deset poslancev, po izključitvi Milana Brgleza pa celo na devet, dobi 28.666 evrov delnega povračila stroškov kampanje. Na posnetku je veliki inkvizitor stranke SDS Jani Möderndorfer, ki si je izkušnje za zahtevno delo nabiral že v številnih strankah (LDS, PS, SAB):

Jani Möderndorfer Foto: DZ/Borut Peršolja

Na lanskih volitvah Möderndorfer za poslanca ni bil izvoljen z liste SMC. Nekaj mesecev je prejemal nadomestilo, ker ni mogel najti službe. Slabo mu je kazalo, ko so potekali dogovori, da bo šef SMC Miro Cerar postal predsednik DZ. A je to preprečil Milan Brglez, ki se je še sam ponudil za to funkcijo, zaradi česar so ga izključili iz stranke. Pozneje je Möderndorfer postal nadomestni poslanec, ko je bil Miro Cerar (SMC) izvoljen za zunanjega ministra vlade Marjana Šarca. Podatki, kolikšna povračila dobijo stranke in kakšne so bile ocene računskega sodišča o poslovanju in poročanju, so takšne:

S le pozitivnimi ocenami za poslovanje in poročanje so revizorji ocenili šest strank. Torej večino, pregledali so jih enajst. S klikom na podčrtano ime si lahko ogledate celotno poročilo za stranko. Pozitivni oceni za poslovanje in poročanje so dobile: SD Dejana Židana, Levica Luke Meseca, SMC Mira Cerarja, Pirati Roka Andréa, SLS Marjana Podobnika in SAB Alenke Bratušek. Slabše, z enim pridržkom, so ocenjene LMŠ Marjana Šarca in NSi Mateja Tonina. S pridržki za poslovanje in poročanje pa DeSUS Karla Erjavca, SDS Janeza Janše in SNS Zmaga Jelinčiča. Povsem negativnih ocen tokrat ni bilo. Pri SDS, katere kampanja tako zelo zanima vladajoče, da so si za preiskovanje konkurentke ustanovili celo preiskovalno komisijo, kar je institut, s katerim praviloma opozicija nadzoruje vladanje, je računsko sodišče zapisalo, da ni zahtevalo predložitve odzivnega poročila, ker je že med revizijskim postopkom SDS izvedla ustrezni popravljani ukrep, saj je denarno protivrednost drugih oblik prispevkov, ki jih je prejela v nasprotju z zakonom o volilni kampanji, nakazala v humanitarne namene.

SD je denar nakazala kar Kontiču

Prispevke je SDS dobila tudi od pravnih oseb, kar zakon zadnjih pet let prepoveduje. 200 evrov jim je nakazalo Mesarstvo Herga, samostojni podjetnik Igor Gabriel sto evrov, podjetje EIS Skočaj je dalo 50 evrov popusta, kar tudi ni dovoljeno, niso prikazali 110,62 evrov vrednega nastopa pevca Mirana Rudana… Stranka je za vse te nepravilnosti 1.220 evrov nakazala v humanitarne namene organizaciji Nadškofijska Karitas Maribor. LMŠ je za podobne grehe 730,10 evrov nakazala organizaciji Ozara Slovenija, Nacionalno združenje za kakovost življenja. SD pa 540,10 evrov z asignacijo za dobrodelne namene občini Velenje. Ker je to nenavadno, prikazujem del poročila revizorjev o tem, da so denar v dobrodelne namene nakazali kar preko občine, ki jo vodi njihov župan Bojan Kontič:

Občinski grehi

Pri večini strank so revizorji ugotovili, da so jim posamezne občine objavljale brezplačne oglase v svojih glasilih, kar zakon o financiranju kampanj lokalnim skupnostim prepoveduje. Revizorji so praviloma pri strankah našli še kak dvakrat plačan isti račune, račun, v katerega ni bil vključen DDV, račune, ki so se nanašali na čas pred ali po kampanji, manjša nakazila pravnih oseb, ki so prepovedana… Kakšnih res dramatičnih nepravilnosti pa revizorji niso ugotovili. Po preverjanjih je strošek kampanj po ugotovitvah revizorjev pri večini strank nekaj nižji kot so prijavili. Izjema je le SLS. Ni se pa spremenilo, da so bile kampanje SMC, DeSUS in SLS finančno najbolj neučinkovite. Podatki so takšni:

Digiprove sealCopyright secured by Digiprove © 2019 Peter Jančič Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (5)

https-spletnicasopis-eu