Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vladajoči nam spet priključujejo Primorsko, Pahor tokrat ne bo protestiral

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st december 2023, 02:58 pop

Smo proti tej spremembi, bom citiral samo legendo Borisa Pahorja, pa bo vse jasno, zakaj: “Primorska nam je bila odvzeta in nato vrnjena. To je bilo krvavo plačano”. Tako je poslanec Janez Cigler Kralj (NSi) pojasnil, zakaj bodo proti predlogu vladajočih, da bi po skrajšanem postopku spremenili poimenovanje praznika vrnitve Primorske. Po novem bi nam Primorsko priključili. Sinonim za to besedo je: anektirali.

Predlog, da bi praznovali anektiranje, kakršnega je Adolf Hitler izvedel na Štajerskem, ko je Nemčiji priključil Maribor, je na kolegiju Urške Klakočar Zupančič zagovarjal Matej T. Vatovec (Levica). Preimenovanje temelji na poveličevanju odločitev komunistične partije med drugo svetovno vojno. Poimenovanje vrnitev Primorske k matični domovini je iz Pariške mirovne pogodbe leta 1947, ki jo je podpisala tudi Italija. Na datum uveljavitve te pogodbe praznujemo. Vatovec in vladajoči poslanci pa zdaj že tretjič predlagajo, da bi država praznovala poimenovanje iz odloka vrhovnega plenuma OF iz leta 1943, ki govori o “priključitvi”, torej o enostranskem dejanju, ki so ga razglasili medvojni komunistični revolucionarji, ki se dejansko niti ni zgodil, ker sta Trst in Gorica ostala v Italiji.

Nazadnje je enak poskus propadel Matjažu Nemcu (SD) leta 2019, ko je bilo pri ponovnem glasovanju po vetu državnega sveta za preimenovanje praznika v bolj komunistično varianto 42 poslancev. Nemec je takrat večkrat poudarjal, da spremembo podpirajo Primorci. A ga je nerodno demantiral tik pred glasovanjem pomemben Primorec. Naj ne spreminjajo poimenovanja, je poslance pozval slovenski domoljub in ugledni tržaški pisatelj Boris Pahor. Tega poziva, ker je Pahor pozneje umrl, tokrat ne bo več.

Obisk predsednika Boruta Pahorja leta 2020 v Trstu. Vročitev odlikovanja Borisu Pahorju. Foto: PR

Stranke Svoboda, SD in Levica so včeraj na kolegiju Urške Klakočar Zupančič izglasovale, da nam bodo Primorsko priključevale po skrajšanem postopku, proti so bili NSi in SDS.

Jelka Godec je glas proti pojasnila tako:  “Cigler Kralj je citiral Borisa Pahorja, in če bi kdo med predlagatelji, pa upam, da je, prebral Nekropolo ali pa katerokoli od knjig Borisa Pahorja, potem danes tega predloga ne bi bilo. Zato bomo SDS glasovali proti.”

V zakonu sicer ne piše, ali k temu “priključenemu” in ne več le vrnjenemu delu sodijo območja, ki so ostala v Italiji in jih je priključeval plenum OF. Predlog zakona je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu