Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Serija sestreljenih Su-24/25, srbski navijači Partizana del ruskega poskusa puča v Moldaviji

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th februar 2023, 08:39 dop

ZDA, Francija, Kanada in celo Brazilija pozivajo svoje državljane, naj se umaknejo iz Rusije in Belorusije. To države običajno počnejo, če imajo obveščevalne informacije, ki kažejo možnost hudih zaostritev. Smo tik pred prvo obletnico poskusa Rusije, da bi okupirali in si podredili Ukrajino, ki jim je propadel. Med razlagami, kaj bi lahko bilo v ozadju pozivom državljanom, naj takoj zapustijo Rusijo, je tudi, da bo v Rusiji izvedena dodatno velika mobilizacijo. Moldavija pa je zaprla svoj zračni prostor in prepovedala nogometnim navijačem Partizana iz Beograda, da bi prišli na tekmo, ki bo jutri (16. februarja) po odločitvi oblasti Moldavije potekala brez navijačev. Pod krinko navijanja so iz Rusije, Belorusije, Črne Gore in Srbije nameravali pripotovali posamezniki s povsem drugačnimi cilji, so obveščevalne informacije, ki so bile razlog ukrepanja, pojasnile oblasti v Moldaviji. Navijačem, ki so že kupili vstopnice, bo moldavski nogometni klub povrnili denar. Iz Rusije so trditve, da bi načrtovali prevrat v Moldaviji, odločno zanikali, češ da je to brez vsakega temelja in vsebine. Nogometna tekma, ki bi morala biti v Transnistriji, je bila že prej prestavljena v prestolnico Moldavije. Transnistrija (Pridnestrska moldavska republika) je območje, ki se je s podporo Rusije odcepilo, a deluje v okviru Moldavije. Republika mednarodno ni priznana, deluje pa samostojno. Nekoliko podobno kot Republika Srbska, ki pa je mednarodno priznani subjekt BiH. Transnistria meji na Ukrajino in ne na Rusijo.

Iz nogometnega kluba Partizan so svoje navijače obvestili, da bo tekma na zahtevo tajne službe Moldavije potekala brez navijačev in jih pozvali, naj ne potujejo v Moldavijo, ker vstop v to državo in ogled tekme ne bosta mogoča. V Partizanu upajo, da pa ne bo težav pri igralcih in predstavnikih kluba, ki spremljajo ekipo. Manjšo skupino srbskih navijačev so na letališču v Moldaviji že zadržali. Predsednica Moldavije Maia Sandu je povedala, da to ni prvi poskus Rusije, da bi s sprožanjem nasilnih protestov destabilizirala položaj v Moldaviji in dosegla zamenjavo oblasti.

Ko nenadoma pada veliko število Su-24/25

V Ukrajini se je včeraj nadaljeval napad Rusije na številnih frontah, ki ga del analitikov opisuje kot veliko rusko ofenzivo, drug del pa kot začetek takšne ofenzive, ki pa ni zelo uspešen. Presenečenje zadnjih dni je veliko število uničenih ruskih nadzvočnih reaktivcev Su-24/25. V zadnjem dnevu sta bila po podatki ukrajinskega obrambnega ministrstva uničena dva, sestreljen pa naj bi bil še dodaten, ki ga v dnevni statistiki še ni. Enega od teh reaktivcev je uporabljala Putinova zasebna vojska plačancev Wagner, ki je to, da je bilo letalo nad Bakhmutom zadeto, tudi priznala. Pozneje so iz ruske strani objavili posnetke tega letala, ki se mu je uspelo vrniti na letališče. Posnetki kažejo, da je letalo izstrelek poškodoval, sestrelil z neba pa ne.

Posnetek prikazuje poškodovan Su-24, ki se mu je uspelo vrniti na letališče.

Eno od sestreljenih letal je bil Su-25, ki služi podpori enotam na tleh in ne dosega nadzvočnih hitrosti. Uporabljajo jih Rusi in Ukrajinci, v konfliktu jih je bilo na obeh straneh uničenih že veliko. V začetku vojne so bili žrtev večkrat ukrajinski Su-25, razlog je bil najbrž tudi, ker so imeli Ukrajinci manj učinkovitega protiletalskega orožja. Še dva sestreljena pa sta Su-24, to so nadzvočni bombniki z gibljivimi krili, ki jih tudi uporabljajo Rusi in Ukrajinci in oboji so jih, podobno kot v primeru Su-25, že izgubili veliko. Rusi so jih do začetka letošnjega leta najmanj devet, za toliko so dostopni nesporni dokazi. Su-24 je več kot dvakrat dražji od Su-25, je hitrejši (1315 km/h) in ima večji doseg.

Veliko število zadetih ruskih reaktivcev je verjetno posledica ofenzive. Pri napadu na Ukrajino pred letom, ko je Vladimir Putin poskušal zavzeti Kijev in tam na hitro postaviti marionetno oblast, so Rusi izgubil veliko število letal, ker so jih uporabljali za podporo vojski v spopadih, z bolj defenzivno taktiko so pozneje spremenili način rabe letal, ki so se izogibala nevarnim območjem in so jih uporabljali bolj za raketiranje iz daljave. Zadnje tedne, ko poskuša Rusija prebiti fronto črto, so letala spet bolj v ospredju in jih zaradi tega lahko doseže ukrajinska zračna obramba, ki je medtem pridobila modernejše sisteme za boj proti raketam in letalom.

Pomembni za razplet spopadov bodo ob oklepnikih in letalih poveljstva in sistemi za poveljevanje in komuniciranje, kjer tudi poteka podobno soočenje.

Brez poveljnikov vojska razpade

Med večjimi napakami ruske vojske pri poskusu okupacije Ukrajine pred letom je bila, da so njihovi sistemi, s katerimi so poskušali onemogočiti komunikacije Ukrajincem, onemogočili komunikacije ruski vojski. Hkrati je ukrajinska stran zelo učinkovito razstreljevala poveljniške in za komuniciranje pomembne položaje in sredstva ruskih enot. Zdi se, da tudi zaradi napak ruske strani, ki so razkrile položaje, deloma pa zaradi obveščevalne pomoči ZDA, ki lahko premike enot in dogajanje v Ukrajini spremlja in analizira s pomočjo satelitov. S tem, da izgubljajo poveljnike in komunikacijske kanale, imajo Rusi težave tudi pri poskusih prebitja fronte v zadnjih dneh. Zaradi preciznih izstrelkov ne smejo skoncentrirati večjega števila vojakov, vozil ali zalog, to pa povzroča težave pri logistiki in izvedbi ofenzive.

Prvič se je te dni zgodilo, da lahko vidimo posnetek uničenja ruskega sistema za elektronsko bojevaje Palantin, ki so ga v rusko vojsko začeli uvajati pred vsega tremi (2019) leti. Po informacijah iz Rusije lahko ta sistem onemogoči radijske komunikacije in sovražnikove elektronske sisteme v dokaj široki okolici, tudi tisoč kilometrov.

Na fronti kljub velikemu številu vojakov, oklepnikov, letal, helikopterjev in druge tehnike, ki jo izgubljajo Rusi, tudi zadnje dni ni bilo večjih premikov. Ponekod so Ukrajinci celo ponovno zavzeli, kar so pred tem z velikimi žrtvami osvojili Rusi. Ozemeljsko gre pogosto za nekaj sto metrov premikov frontne črte sem in tja.

Iz spopadov z Rusi v Leoparde

Iz Poljske je bil objavljen pogovor s 57-letnim ukrajinskim tankovskim poveljnikom majorjem Vadimom Khodakom o tem, kako so se ukrajinski tankisti, ki so na Poljsko prišli neposredno iz bojev na fronti, začeli šolati za rabo nemških Leopardov. Khodak pove tudi, da je bil pred vojno upokojenec, kar morda kaže, da so imeli Ukrajinci podobno velikodušen pokojninski sistem kot smo ga takoj po osamosvojitvi poznali v Sloveniji.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu