Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Patriot sestrelil Su-24M nad Kačjim otokom in bežeči kombi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:39 pop

Ukrajinci so nad Črnim morjem v bližini Kačjega otoka sestrelili ruski nadzvočni bombnik Su-24M. Sestrelitev so potrdili tudi portali na ruski strani. Iz ukrajinske strani so ocenili, da je bombnik nameraval bombardirati območje Odese, a ga je prestregla tamkajšnja protizračna obramba. Doslej je veljalo, da sistemi Patriot predvsem varujejo prestolnico Kijev, čeprav bi bili za preprečevanje letalskih napadov, kjer ima Rusija velikansko premoč, koristnejši na krajih spopadov. A tam bi bilo večje tveganje, da ruska vojska ta izjemno drag sistem uniči ali poškoduje. Maja, ko so s tem sistemom Ukrajinci Rusom v pol ure sestrelili reaktivca Su-34 in Su-35 in še dva helikopterja Mi-8, so imeli dva takšna sistema. Mogoče je, da so medtem prišli dodatni.

Da je ameriški sistem protizračne obrambe Patriot lahko zelo učinkovit se je pokazalo, ko so Ukrajinci na območju Brianska, to je severovzhodno od Kijeva, sestrelili dva sodobna ruska reaktivca Su-34 in Su-35 in še dva helikopterja Mi-8. Ukrajina je pred tem dobila dva takšna sistema, enega iz Nemčije in enega iz ZDA.

Najprej je bilo veliko ugibanj, zakaj so Rusom padla štiri plovila, med teorijami je bila tudi ta, da so si letala in helikopterje Rusi pomotoma sestrelili sami. A razlog je bil sistem Patriot, odgovor je bil napad Rusije z balističnimi raketami, s katerimi so se poskušali maščevati in uničiti to novo protizračno obrambo. A povračilni napad ni bil najuspešnejši.

Rusija je doživela nov vojaški šok. Ukrajinci so jim sestrelili osemnajst raket, ki so poletele nad Kijev, med njimi tudi več hipersoničnih izstrelkov Kinzhal, za katere je doslej veljalo, da jih zahodni sistemi protizračne obrambe z radarji ne morejo pravočasno zaznati, z obstoječimi raketami pa ne sestreliti. Mit o neuničljivosti teh izstrelkov je bil razstreljen. S sistemom Patriot.

V Rusiji so poročali, da bi naj z izstrelki, ki so bili usmerjeni proti Kijevu, uničili enega od sistemov Patriot. Pozneje se je pokazalo, da je bil eden od sistemov res rahlo poškodovan, a je bilo poškodbe mogoče brez težav odpraviti na kraju samem. Sistem je sestavljen iz številnih komponent, med drugim vsebuje radar, ki na velikih razdalja zazna prihajajoče izstrelke, letala in druga plovila, posebna vozila z raketami, kontrolni center, ima lastno elektrarno, antenski sklop… Za razporeditev vsega običajno potrebujejo kak kvadratni kilometer. Cena vsake rakete je okoli štiri milijone dolarjev, celotne baterije okoli milijardo.

Su-24, ki so ga sestrelili, je spremljal lovec Su-30SM. Kraj sestrelitve je označen na zemljevidu.

Iz območja spopadov pa je bil včeraj objavljen nenavaden posnetek, kako zbeži kombi, ki je prišel po ruske vojake. Zdi se, da je voznik opazil ukrajinski dron.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu