Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Putin v Mariupolu, podrobnosti o februarja uničenem letečem tanku, zaplenjen še en T-90M

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:17 pop

Po Sevastopolu na Krimu je ruski predsednik Vladimir Putin danes obiskal še mesto Mariupol, ki so ga Rusi po dolgem in brutalnem obleganju okupirali 20. maja lani. Mesto so v največjem delu uničili. V času Sovjetske zveze je bilo poimenovano po komunističnem funkcionarju Ždanovu. Putin je Mariupol priletel s helikopterjem, poroča ruska agencija Tass, ki piše tudi, da bi naj Putin obiskal več delov mesta in se pogovarjal s prebivalci.

Pred dobrim mesecem sem iz Ukrajine objavil video posnetek velikega ruskega helikopterja Mi-24, ki je moral pristati, po pristanku pa ga je uničilo ukrajinsko topništvo. Posadko je reševal helikopter Mi-8. Takrat so bili objavljeni le posnetki pristanka, reševanja in uničenja helikopterja od daleč. Zdaj so pa v Ukrajini objavili tudi posnetke ostankov helikopterja iz bližine. Med ruskimi piloti je ta helikopter znan kot leteči tank, ima pa še vzdevek krokodil. Uporablja ga več kot 50 držav. Tudi Ukrajina. Posnetki s kraja pristanka so pokazali, da je bila uničena izvozna verzija tega helikopterja, označena kot Mi-35M, na njem je velika rdeča zvezda.

Zgodba o uničenju tega helikopterja in prvega oklepnika iz serije Armat (T-14) je bila februarja takšna:

Spopadi, ko je zaradi segrevanja v Ukrajini vse več blata, se nadaljujejo, Rusi še kar niso uspeli zasesti velikih ozemelj, kar so poskušali z zimsko ofenzivo, ki je pa zadnje dneve precej zastala. Tudi mesta Bahmut v celoti še niso zasedli, napredovanja v tem mestu se zadnje dni niso nadaljevala. Trudijo se Rusi že sedem mesecev. Z napadi v tem mestu in drugod, ki niso prinesli veliko uspeha, so izgubili veliko vojakov in modernega orožja, kar rusko vojsko slabi, ukrajinska pa se krepi, ker medtem prevzema zahodne oborožitvene sisteme in uri svoje vojake, da bi jih lahko tudi uporabljali. Dokaz, da so v spopadih tudi najboljši tanki, kar jih Rusija trenutno ima (ob Armatah, ki jih pa ni opaziti na območjih spopadov), je uničenje in ukrajinska zaplemba že tretjega tanka T-90M.

So pa Rusi obratno Ukrajincem zaplenili nekoliko starejši T-80BV.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu