Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Šef stranke prvič glavni tajnik DVK

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 10th december 2023, 09:13 pop

Poplavo posmehljivih reakcij na spletnih omrežjih je sprožila novica, da so stranke vladne koalicije z Igorjem Zorčičem poskrbele za še eno v seriji “depolitizacij”, ki je v tem, da svoje kadre nastavljala na vrh institucij, ki bi morale biti nestrankarske. Denimo, na vrh organov, ki izvajajo volitve ali na RTVS. Nekdanji predsednik državnega zbora iz vrst SMC Zorčič bo položaj glavnega tajnika (direktorja službe) DVK prevzel februarja prihodnje leto, ko po strankah že potekajo priprave na volitve evropskih poslancev. To je odločila državna volilna komisija (DVK), v kateri imajo večino vladajoče stranke. Odločitev je nenavadna. Ker je treba pripraviti vse za izvedbo evropskih volitev, bi Zorčič položaj moral prevzeti včeraj.

Ta nekoč pomemben politik SMC, ki je kariero začel v Zares Gregorja Golobiča, je iz SMC (Konkretno) lani tik pred volitvami izstopil, ustanovil lastno stranko, na volitvah poslancev pa potem propadel. Zorčič je prvi tajnik (direktor službe) državne volilne komisije, ki ga v registru političnih strank najdemo kot predsednika stranke. Tako je bil v registru političnih strank naveden včeraj, torej po odločitvi državne volilne komisije kot šef stranke, ki ima svetnike v občini Brežice, med katerimi je bil izvoljen tudi Zorčič:

Lista Igorja Zorčiča

Doslej sta bila glavna tajnika (direktorja službe) DVK Marko Golobič in Dušan Vučko. Golobič je bil državni uradnik. Vučko politik. Nekoč poslanec LDS. Ni pa bil predsednik stranke. Vučko je imel zadnje čase precej težav. Pretežno z ženskami pod seboj. Nekaj jih je tudi pripeljal. Iz LDS in Zares, denimo, piarovko Tino Hrastnik. Državno volilno komisijo, ki je sestavljena iz predstavnikov strank in sodnikov, sicer vodi predsednik Peter Golob. Predsednik je lahko le vrhovni sodnik. Pred Golobom je bil predsednik več desetletij danes že pokojni Anton Gašper Frantar.

Na RTVS je bil cilj “depolitizacije” odstavitev generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha, ki je bil kot Zorčič iz SMC. A v SMC ni bil pomemben. In ni bil v Zares. Na RTVS so vladajoči predstavnika SMC odstavljali. Tu ga nastavljajo. Pred iztekom mandata pa iz DVK odhaja Vučko, ki je bil v preteklosti tudi direktor direktorata na notranjem ministrstvu, ko je notranje ministrstvo vodila predsednica LDS Katarina Kresal. O tem, ali Vučko res odhaja, je še nekaj dvomov. To bo odvisno od Zorčiča, ki ga lahko ponovno angažira. Položaj, ki mu ga Vučko v službi DVK zapušča, ker tam med zaposlenimi ni več nikogar, ki bi že sodeloval pri evropskih volitvah, to skoraj zahteva.

Katarina Kresal Foto: DZ/Matija Sušnik

Direktor službe DVK je bil Vučko več kot desetletje in to je že nekaj časa celo kot upokojenec. Pa čeprav je še mlad. Rojen je leta 1964. Star ni še niti 60 let. A se je hitro upokojil, ker je bil na začetku kariere policist. Tem se je delovna doba štela drugače kot navadnim ljudem. Ker je že upokojen, čeprav še pri polni moči, je k plači Vučko že nekaj časa dobival še 40 odstotkov pokojnine. To je dodaten privilegij, ki so ga poslanci uzakonili za pomembne upokojence, ki še delajo. Odstop Vučka sredi petletnega mandata, ni bil presenečenje. Že, ko sem javnosti razkril, da je upokojen in k plači prejema dodatek, je bilo slišati, da bo do konca leta odstopil, ker je ureditev takšna, da se mu finančno ne bo več splačalo delati, čeprav bi še lahko. Ker je Vučko iz krajev, kjer so znani po vrhunskih matematikih (Gorenjska), ima to posledice. Niso ga “depolitizirali” vladajoči. Sam se je. Ker se mu ne splača delati, pa še same težave so tam.

Te “težave” so se začele po tem, ko je za predstavnico za stike z javnostjo zaposlil nekdanjo piarovko LDS in tudi nekdanjega šefa Zaresa Golobiča Tino Hrastnik. O Vučku je po tem zakrožila anonimka, da bi naj nadlegoval ženske, uslužbenka Silvija bi naj zaradi tega celo odšla v službo drugam. Silvija mi je, ko sem preverjal vsebino anonimke, zanikala, da bi jo Vučko res nadlegoval in da bi bil to razlog menjave službe. Po tem pa je Vučko nenadoma še krivdno odpustil svojo namestnico z več izkušnjami v DVK od šefa Nino Mujagić. Trdil je, da zaradi napake, ki so jo naredili pri tisku grafičnega znaka NSi na glasovnicah, ko je bil na delu glasovnic objavljen nekoliko zastarel logotip. A zdi se, da bi bile v ozadju lahko zamere zaradi govoric iz anonimke.

Mujagićeva, ki je delo za DVK opravljala že v času glavnega tajnika Marka Golobiča, ni bila nikoli v LDS ali kakšni drugi stranki. Je pa na sodišču za odpoved pozneje po poravnavi z Vučkom prejela odškodnino, ki je bila nižja od odškodnine zdaj predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki ji je po poravnavi z direktorjem RTVS (danes STA) Igorjem Kaduncem v žep padlo 70.000 evrov, ker ni prevzela položaja direktorice RTVS po sporu, ali je bilo glasovanje o njej pravilno izvedeno.

Kadunc: Sicer bi bilo več

Na opis dogovora o poravnavi z Natašo Pirc Musar se je odzval Igor Kadunc, njegovo pojasnilo objavljam v celoti: “Včasih še majhne netočnosti v besedilu lahko povzročijo povsem napačna sklepanja. Ker se še vedno pojavljajo napačne informacije glede »moje« poravnave z NPM. Predvsem je bil razlog za poravnavo, da je sodišče presodilo, da je bi sklep o anuliranju sklepa o imenovanju za generalno direktorico RTV nezakonit! Torej se o tem v razgovorih za poravnavo sploh nismo pogovarjali. Zaradi tega ji je seveda pripadala odškodnina za izgubljeni prihodek, ki bi ga kot direktorica imela zmanjšan za njene prihodke v tem času. Ker se je sodba vlekla, je znesek pač narasel. O vtoževanem znesku za drugo odškodnino se nisem bil pripravljen pogajati. Skupni zahtevek mislim, da je bil več kot 125 tisoč evrov. In na osnovi povsem nespornih zahtevkov (sodna praksa je tu zelo jasna), ki sem jih še malo znižal, smo prišli do poravnalnega zneska 70.000 €. Bilo je zelo verjetno, da bi brez težav dobila višji znesek. Pa še vračilo sodnih stroškov. Razumni dogovor je bistvo poravnav.”

Mujagičeva se je z Vučkom poravnala za 35.000 evrov, ker jo je vrgel na cesto, dodatnih stroškov za DVK je bilo še za 11.666 evrov.

Vučku je pozneje ušla še cela vrsta uslužbenk in na DVK, kot je slišati, prihodnje leto Zorčič ne bo imel nikogar, ki bi že sodeloval pri izvedbi evropskih volitev. Edina uslužbenka, ki še ostaja, je bila ne prejšnjih evropskih volitvah na porodniškem dopustu.

Zaradi tega se volilna komisija ne bo zrušila, evropske volitve bodo izvedene, pokaže pa na to, da je prioriteta v službi državne volilne komisije namesto izkušenj in znanj, ki se pridobivajo z leti izvajanj volilnih postopkov, politična pripadnost in kariera pri pravih strankah.

Izvolitev Zorčiča, brez dneva izkušenj v DVK, to le potrjuje. Vučko ni pripravil naslednika. Če bo za pomoč za izvedbo evropskih volitev po januarju Zorčič dodatno najel in plačal Vučka, to tudi ne bo presenečenje.

Le nadaljevanje te “depolitizacije”.

Igor Zorčič (SMC) Foto: DZ/Matija Sušnik
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu