Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

SE BODO OPRAVIČILI POLICISTOM ZA STISKE?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th marec 2024, 10:39 dop

Te dni odmeva novica, da tožilstvo ni našlo znakov kaznivega dejanja vezanih na postopke policistov proti nasilnim levim hordam v Ljubljani in drugod po Sloveniji v času tretje vlade Janeza Janše. Novica se morda zdi nepomembna, toda njena pomembnost za policiste in njihove šefe, presega vse. O tem v levosučnih medijih ne boste slišali ali videli prav ničesar. Naj vas spomnim na nekaj dejstev, na katere ste morda že pozabili.

Sredi marca leta 2020 sem imel za seboj že skoraj dve leti upokojitve. Takrat je Janša oblikoval svojo tretjo vlado, po tem, ko je Marjan Šarec vrgel puško v koruzo in pobegnil. To je bil čas, ko smo se soočali s prvimi mrtvimi zaradi Covid19. Težak čas je bil to za državo in tiste, ki so jo v smislu vodenja prevzeli. Seveda govorim o Janši. Takrat je zazvonil moj mobilnik in na drugi strani je bil Janša. Pridi mi pomagat, je dejal. Ne glede na to, da sem že pošteno začel uživati pokojnino in prosti čas, niti za trenutek nisem okleval, niti se nisem posvetoval z ženo. Moj odgovor je bil bliskovit. Seveda, sem dejal, le povej mi še kaj bom delal. To, kar si v moji prvi vladi, je dejal. Koordinacija koalicije, pa tudi opozicije torej, v tem sem užival. Dogovorjeno, sva si rekla.

Toda stvari niso bile preproste, zame morda, za notranjega ministra Aleša Hojsa in Janšo, kot predsednika vlade, pa gotovo ne. Še preden je Janez Janša sestavil svojo tretjo vlado, so se v Ljubljani in drugod po Sloveniji že prebudile nasilne levičarske horde, ki so skupaj z ljubljanskim kolesariatom, dale jasno vedeti, kaj sledi. »Ubi Janšo« je odmevalo po ljubljanskih ulicah. Mimogrede, tožilstvo v tem primeru kasneje ni našlo znakov kaznivega dejanja.

Posnetek protesta, kjer je Ludvik Tomšič vpil Ubi Janšo

Vse to je rezultiralo v serijo nasilnih levičarskih protestov po Ljubljani in drugod po Sloveniji, ki nikoli niso bili prijavljeni. Višek pa je dogajanje doseglo med 4. in 6. 10. 2021. Takrat je v Ljubljani in na Brdu pri Kranju potekalo zasedanje vrha EU z zahodnim Balkanom. V Ljubljani in na Brdu pri Kranju so se zbrali voditelji 27. držav EU in vseh držav Zahodnega Balkana. Sporočilo nasilnih levičarskih hord z Zoranom Stojanovićem, iz policije vrženim policistom, je bilo kristalno jasno. S traktorji in tovornjaki bomo blokirali Brdo pri Kranju in Ljubljano in tako preprečili srečanje držav EU z državami Zahodnega Balkana. Grozovito sporočilo za organizatorje srečanja.

Zoran Stevanović in Robert Golob Foto Zajem zaslona na X

Sam sem takrat dojel resnost grožnje in se aktiviral. Preko mojih nekdanjih kolegov v varnostnih strukturah sem začel akcijo reševanja situacije. Ni še čas, da bi več o tem javno zapisal.  Zato naj zapišem le to. Vrh držav EU in Zahodnega Balkana je minil povsem mirno, če odmislim le en sam varnostni incident v Ljubljani, ko je voznik albanskega predsednika zapeljal v množico nasilnežev in se je moral na varno pot vrniti vzvratno.

Si predstavljate situacijo, ko bi levi nasilneži brez resnega posredovanja policije blokirali srečanje na Brdu pri Kranju in kolone predsednikov držav in vlad EU v Ljubljani? Si predstavljate vse te predsednike držav in vlad EU, ki bi s svojimi vozniki in vozili bežali na letališča v Trstu, Benetkah, Celovcu, Gradcu ali Zagrebu, da bi pobegnili pred skrajnimi in nasilnimi levičarskimi hordami v Ljubljani?

Nič od tega se torej ni zgodilo. Policija je svoje delo opravila. Res je, da je nekaj skrajnih levičarjev spoznalo, kaj je to solzivec, a nič zato, ugled države Slovenije je bil obvarovan.

Toda prišli so novi časi, točneje povedano, prišla je Golobova vlada. Že takoj ob njenem nastopu je bilo jasno, da se policistom ne piše nič dobrega. Nova notranja ministrica Tatjana Bobnar, sicer karierna policistka, me je hudo presenetila z oceno, kaj vse je bilo narobe s strani policije v času nasilnih protestov levičarjev proti tretji vladi Janeza Janše. Vse je vedela, kaj je bilo narobe. Nič ni preverila.

Prisega ministrice Tatjane Bobnar Foto: DZ/Matija Sušnik

In se je zgodilo, proti mnogim šefom policije in policistom (šefov policije naj bi bilo okoli petnajst) je policija sama sprožila pred kazenske postopke. Policijski šefi in policisti so tri leta hodili na zaslišanja na specializirano državno tožilstvo. Si predstavljate ta pritisk na policiste in njihove šefe? Doma imaš ženo in nepreskrbljene otroke, nad teboj pa visi grožnja, da boš obsojen na pogojno ali celo zaporno kazen in boš izgubil službo? Ne, niti približno si ne znam predstavljati doživljanj vseh teh ljudi.

In končno, tožilstvo v vseh teh ravnanjih policistov ni prepoznalo kaznivih dejanj. Ne vem, če to velja za vse policijske šefe in policiste, ki so v času tretje vlade Janeze Janše s svojim delom obvarovali ugled Slovenije ali ne. Toda, če bom imel kdaj možnost, bom predlagal, da tem policistom in  njihovim šefom, podelimo državna odlikovanja.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu