Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Račun, da se je Vučko znebil Mujagićeve: 46.666 evrov

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st oktober 2023, 11:08 dop

Državna volilna komisija je plačala 46.666 evrov odškodnine in odvetniških stroškov za poravnavo v postopku, ki ga je pred delovno pravnim sodiščem sprožila nekdanja namestnica direktorja službe DVK Dušana Vučka Nina Mujagić. Mujagićevo je Vučko lani krivdno odpustil zaradi zapletov, ker je bil na glasovnicah v eni od volilnih enot lani pomotoma natisnjen star grafični znak NSi Mateja Tonina, ki so ga vmes nekoliko modernizirali.

Ker direktor službe Vučko ta teden medijem, ko je DVK objavil razpis, s katerim iščejo novega direktorja službe, ni bil pripravljen odgovoriti na vprašanje, koliko je državo stala njegova krivdna odpoved delovnega razmerja Mujagićevi, sem državno volilni komisijo uradno zaprosil, da naj mi posreduje podatke, kolikšno odškodnino je po sodni poravnavi Vučko izplačal Mujagićevi in kakšni so bili stroški odvetnikov, ki jih je morala plačati državna volilna komisija. DVK je državna institucija, ki teh podatkov ne sme prikrivati javnosti. Sojenje so med poravnavanjem zaprli za javnost in sem moral iz sodne dvorane.

Namesto Mujagićeve, ki je kot državna uradnica v državni volilni komisiji delala veliko dlje od Vučka, je Vučko zaposlil Karolino Lužar, ki je bila v preteklosti sekretarka poslanske skupine Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića v državnem zboru, pozneje pa je delala za informacijsko pooblaščenko. A kadrovski pretresi so se začeli že prej, ko je službo na državni volilni komisiji po kroženju anonimke o spolnem nadlegovanju, ki jo je dobil tudi predsednik DVK Peter Golob, odpovedala tajnica Silvija K. Trditve v anonimki, da bi jo naj Vučko nadlegoval, mi je Silvija, ko sem jo vprašal v telefonskem pogovoru, zanikala. V tistem času je Vučko zaposlil novo silo Tino Hrastnik, ki od takrat skrbi za odnose z javnostmi, pred tem je bila novinarka STA, pozneje piarovka LDS in to tudi Gregorja Golobiča (LDS, Zares). Vučko je bil v preteklosti poslanec LDS. Odhodi uslužbenk so se nadaljevali tudi po tem, ko je Vučko odpustil Mujagićevo. Med zlobnimi je bil slišati, da se je Vučko sčasoma znebil vseh uradnic, ki kaj vedo in je s tem postal nenadomestljiv za izvedbo volitev. Zdaj pa se je še sam odločil dokončno upokojiti, doslej je del pokojnine prejemal k plači in bo za novega direktorja zaradi tega prihodnje leto verjetno pestro. Povrhu se je vlada odločila v prihodnjem letu, ko bodo evropski volitve za milijon, kar je skoraj petina proračuna, znižati financiranje DVK. Tudi pet milijonov, kolikor jim ostane za izvedbo volitev in morebitnih referendumov, sicer ni malo denarja.

Na posnetku so Nina Mujagić, Peter Golob in Dušan Vučko Foto: P.J.

Iz DVK mi je Tina Hrastnik, ki se je podpisala (ne ravna kot v službah na RTVS, da bi pošiljala nepodpisane odgovore) odgovorila tako:

“V postopku na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani, ki ga je nekdanja javna uslužbenka Nina Mujagić zoper Državno volilno komisijo zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi vložila julija lani in je bil zaključen 23. junija 2023, je bila sklenjena sodna poravnava v višini 35.000 evrov. Strošek Državne volilne komisije za odvetniške storitve v zvezi z omenjenim sodnim postopkom je znašal 11.666,25 evra.”

V takšnih sodnih sporih, kot je znano, dobro zaslužijo odvetniki. Plačamo, ko gre za državne institucije, vsi.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu