Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prvi Leopard 1A5 na mini, cenen dron sesul rusko Patrio

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:39 pop

V Ukrajini so objavili posnetek prvega zapuščenega Leoparda 1A5, ki ga je posadka na bojišču v Luhansku zapustila po tem, ko je verjetno zapeljal na mino, ruska vojska pa ga poskusi uničiti s topništvom, a ga je več izstrelkov zgrešilo. Gre za relativno star nemški tank, ki so ga začeli izdelovati leta 1965, verzija A5 je nastala po letu 1980, v Ukrajini bi lahko bilo vsaj sto takšnih tankov, še vsaj sto, ki jih posodabljajo in pripravljajo za spopade, pa prihaja prihodnje leto. Ukrajinci imajo tudi modernejše tanke Leoparde 2. Posnetek tanka Leoparda 1A5, ki je zapeljal na mino, si lahko ogledate na povezavi:

Zapuščen tank je kot žrtev mine del statistike, ki jo dnevno objavlja Andrew Perpetua o dokazano uničenih vozilih na obeh straneh. Na ruski strani je bilo tokrat veliko število zapuščenih, uničenih in poškodovanih tankov T-80BV, ki so tudi iz precej daljne še sovjetske preteklosti.

Rusija ima več kot 4 500 bojnih tankov T-80 različnih vrst. Tank upravlja tričlanska posadka, v kateri so poveljnik, strelec in voznik. Zaradi visokih stroškov rabe T-80, pa tudi slabih izkušenj iz Čečenije, kjer so te tanke prvič uporabili v spopadih, kjer so doživeli precejšen polom, Rusija kot glavne tanke svoje vojske uporablja novejše T-90 in prenovljene in nadgrajene različice T-72, ki imajo običajne dizelske motorje, ki so cenejši za uporabo in vzdrževanje kot turbinski motorji v T-80. V T-80 so v rabi podobni motorji kot v helikopterjih, te so namreč priredili za uporabo v tanku. Ti motorji delujejo tudi pri izjemno nizkih temperaturah, tanku pa zagotavljajo relativno visoko hitrost. Slabost je visoka poraba, na 100 kilometrov lahko tak tank porabi do 750 litrov goriva. Težavno je tudi vzdrževanje.

Obe strani se močno trudita nasprotniku uničiti čim več topništva, radarskih in protizračnih sistemov. Po statistiki Perpetue so precej uspešnejši Ukrajinci, a pri tem je dobro upoštevati, da je okupatorska ruska vojska veliko večja in ima več tehničnih sredstev. Ker pa se bojuje na ozemlju tuje države ima tudi specifične težave, kot so denimo partizanske enote, lokalno prebivalstvo, ki je sovražno, težavna logistika…

Po nekaj dnevih manj intenzivnih spopadov, k čemur je prispevalo vreme, ker je del Ukrajine in Rusije zajel silovit snežni vihar, so ocene ukrajinskega obrambnega ministrstva, kaj so dan prej uničili ruski vojski, spet poletele v nebo. Predvsem je izjemno visoko število onesposobljenih vojakov, števila čez tisoč smo lahko opazili že nekajkrat v zadnjem mesecu, v največjem delu so bila posledica ruskih polomov pri Avdivki. Je pa ruski vojski tam uspelo zasesti nekaj ozemlja, a Ukrajinci se iz Avdivke ne umikajo in tudi njim je v okolici uspelo zasesti nekaj ozemelj. Rusi pritiskajo na severo vzhodu fronte, Ukrajinci pa so uspešnejši na jugo zahodu, kjer jih ruska vojska pri Kersonu še kar ne more spraviti iz levega brega reke Dneper. Svoje enote Ukrajinci tam še krepijo in dodatno napadajo.

Specifiko vojne kaže posnetek več kot milijon dolarjev vrednega modernega ruskega osem kolesnega oklepnega vozila BTR-82A, ki ga uniči dron, ki stane tisočkrat manj. Prvo takšno vozilo so Rusi, gre za nadgradnjo osem kolesnika BTR-80, razkrili leta 2009, serijsko proizvodnjo za vojsko pa začeli leta 2013.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu