Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Je Tatarskega odstranil Putin ali Zelenski? Posnetek iz tanka, kako raketa uniči tank T-80BV pred njim

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd april 2023, 03:15 pop

V terorističnem napadu v baru, ki je bil v lasti šefa skupine Wagner Jevgenija Prigožina, je bil včeraj ubit ruski vojni propagandist Maksim Formin, znan je tudi kot Vladlen Tatarsky, ki je imel na omrežju Telegram 560.000 sledilcev. Tatarsky je bil znan kot oster kritik ruskih vojaških poveljnikov in predsednika Vladimirja Putina, da so premehki, ko gre za napad na Ukrajino in okupacijo te države. A s Putinom je bil tudi povezan, zadnje leto se je pojavil na prireditvah ruskega predsednika v Kremlju. Na sprejemu, ko je Putin razglasil dodatno mobilizacijo, je nastal posnetek, ko Tatarsky pove, da bodo premagali, ubili in oropali kogarkoli in da bo vse kot si želijo.

https://twitter.com/PaulJawin/status/1642570172727808000

To je prvi primer umora skrajno nacionalističnega ruskega vojaškega blogerja od začetka vojne v Ukrajini. Ali je v ozadju Kijev, ki to zanika, ali pa notranje spletke v Kremlju, ni povsem jasno. Ukrajino je Tatarsky predstavljal kot teroristično državo, ki jo je treba poraziti, med drugim je pozival še k veliko obsežnejšemu bombardiranju civilne infrastrukture.

Na posnetku je trenutek, ko je v baru eksplodiralo in posledice:

Izvedbo umora so osumili svetlolaso žensko Darijo Trepovo, ki je v restavracijo prinesla kipec napolnjen z eksplozivom, končala pa je med ranjenimi v bolnišnici. Ni pa jasno, ali je vedela, kakšna je vsebina.

Ruske oblasti so objavile nenavaden posnetek pogovora s Trepovo, ki ima precej krajše lase kot dan prej na kraju eksplozije v temnem plašču (povsem levo). Vsaj, če gre za isto žensko:

Tatarskemu, ki se je leta 1982 rodil v Ukrajini v Donecku in je bil leta 2011 zaprt zaradi ropa banke, je leta 2014 po razglasitvi neodvisne pro-ruske republike Doneck uspelo zbežati iz zapora in se pridružiti pro-ruskim vojaškim silam. Pozneje je bil ujet in je moral za nekaj časa nazaj v zapor. V vojaške vrste se je vrnil, ker ga je pomilostil predsednik samo-razglašene republike Doneck. Pozneje je sodeloval v spopadih kot vojak, ko je služenje končal, pa je začel objavljati bloge pod psevdonimom Vladlen Tatarsky. V Moskvi je živel od leta 2019.

Ponoči je Prigožin v Bahmutu razvil zastavo v spomin na Tatarskega, trdi, da je to storil v centru mesta, ki bi ga naj njegovi plačanci osvojili po več kot pol leta neuspešnih poskusov. Ali jim je to res uspelo, ali gre le za propagando, ni povsem jasno.

Da se Ukrajinci umikajo, je slišati tudi z ukrajinske strani:

Na spletnih omrežjih pa je veliko pozornost pritegnil posnetek iz ruskega tanka, kako raketa zadane in uniči tank T-80BV v koloni pred njim. Na posnetku je viden vsaj en član posadke, ki mu iz tanka, ko je zadet, uspe zbežati.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu