Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prigožin zasedel Rostov, obsedeno stanje v Moskvi

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 24th junij 2023, 09:00 dop

“Številni tovariši so umrli, odločili se bomo, kako se odzvati na to grozodejstvo,” je sinoči sporočil Jevgenij Prigožin po raketnih napadih na območje, kjer je bila zasebna vojske Wagner, ki bi jih naj sprožili “izza hrbta”. Torej iz redne ruske vojske. Tako je ocenil Prigožin.

Napad se je zgodil po tem, ko je Prigožin ponovno ostro kritiziral vrh obrambnega ministrstva, da so nesposobni, ker izgubljajo obsežna območja v spopadih z Ukrajinci in ocenil celo, da bodo, če se bo to nadaljevalo, izgubili ne le Krim, izgubili bodo tudi celotno Rusijo.

Ponoči se je položaj še dodatno dramatično zapletel, Prigožinove enote bi naj zasedle vojaško območje in poveljstvo območja Rostov in tamkajšnje vojaško letališče, na poti tja pa sestrelile celo helikopter ruske vojske. Piloti ruskih letal pa bi naj, tako je sporočil Prigožin, zavrnili ukaz obrambnega ministrstva za raketiranje Wagnerjevcev.

Izredno stanje pa bi naj bilo medtem tudi v Moskvi.

Notranji spori lahko koristijo Ukrajincem, a spopadi ostajajo srditi. Ukrajinci še niso sprožili obsežnega napada, ki so ga pričakovali številni analitiki. Verjetno pa tudi ruska vojska. So pa s serijo manjših napadov Rusom zavzeli veliko ozemlja, jim uničili pripravljena utrjena obrambna območja, hkrati pa za zdaj ustavili poskuse ruskih protinapadov. Ruska vojska na dolgi fronti ne more oceniti, kje točno bo napad.

Iz ukrajinske strani iz bojišč še naprej prihaja zelo malo informacij, več jih je iz ruske strani, kjer poročajo o ukrajinskih napredovanjih in zapletenem položaju, v katerem so se znašli, ko ni več podpore topništva in zračnih sil po številnih sestreljenih helikopterjih, ki še kar padajo.

Čeprav ni velikega napada, pa Ukrajinci vztrajno raketirajo mostove, skladišča in oporišča ruske vojske, da bi onemogočili oskrbo enot na fronti, že dalj časa pa sistematično iščejo in uničujejo tudi topniške enote na fronti. Za nekaj časa so z britanskim izstrelkom Storm Shadow uničili enega od mostov, ki povezujejo Krim z okupiranim delom Ukrajine, da bi otežili oskrbo enot tam:

Ob strahovitem uničenju ozemelj, ki so jih okupirali Rusi, so posledice ostale tudi na območjih, kjer je ukrajinska vojska rusko že pregnala. Na posnetku je traktor na daljinsko vodenje, s katerim poskušajo kmetje polje očistiti min.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu