Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Prvih 18 nemških Leopardov in trije Challengerji v Ukrajini. Ali prihajajo še francoski Mirage 2000?

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 11th april 2023, 09:17 pop

Po preobratu v začetku leta, ko je britanski premier Rishi Sunak napovedal, da Ukrajina dobi moderne angleške tanke Challenger 2, kar je vplivalo, da je pošiljko Leopardov 2 sčasoma napovedal še nemški kancler Olaf Scholz, je prvih 18 nemških Leopardov pripotovalo v Ukrajino. Ker je za prevzem modernih vojaških sistemov nujno šolanje tankistov in podpornih enot, se je zgodilo celo zelo hitro. V Ukrajini so tudi že prvi trije britanski Challengerji. Precej je govoric, da po pošiljki Mig-29 iz Slovaške Ukrajinci upajo še na 40 francoskih reaktivnih lovcev Mirage 2000-9. Gre za izvozne variante, ki so jih leta 1998 kupili v Združenih arabskih emiratih (UAE). Za upravljanje teh letal po neuradnih informacijah Ukrajinci že šolajo pilote. A postopki, če bo zelena luč, ker gre za še bolj zapletene sisteme kot so tanki, praviloma trajajo še več časa.

V Rusiji je v medijih mogoče prebrati kritike ocen ruskih vojaških poznavalcev v zadnjih mesecih, kako bo šolanje za prevzem zahodnih tankov trajalo zelo dolgo. Po dveh mesecih so prva šolanja že končana, tankisti pa so z zahodnimi tanki že v Ukrajini.

Zelo hitro je šlo s prevzemanjem slovaških Mig-29. Štiri ta letala so že v Ukrajini, še več kot deset pa jih je v pripravi, zanje bodo Slovaki od Američanov dobili ducat novih vojaških helikopterjev. Po prve Mig-29 so Ukrajinci na Slovaško prišli s svojimi piloti in tehniki in preprosto odleteli. Mig-29 že imajo v svoji floti. Miragi so enomotorni lahki lovci, izvozne variante za Združene arabske emirate. Pred dvema desetletjema so kupili 20 enosedežnih lovcev, 12 dvosedežnih variant in še 30 nadgradenj za 36 enosedežnih Mirage, ki so jih v UEA kupili že v 80-tih letih, v paketu je bilo tudi šest šolskih.

Podatki ukrajinskega obrambnega ministrstva o tem, koliko vojakov, orožja in tehnike so zadnji dan onesposobili ruski vojski, kažejo, da so spopadi te dni nekoliko manj srditi kot so bili prejšnje tedne. O točnosti teh podatkov je sicer veliko dvomov, predvsem v smislu, da so ocene previsoke. Ruska stran podobnih podatkov ne objavlja. Kažejo pa ti podatki dogajanje. Izstopa tokrat ob velikem številu uničenih topniških sistemov podatek o 19 uničenih dronih, kar je verjetno posledica večjega ruskega zračnega napada na Ukrajino.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu