Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Račun za obračun z NSi na DARS, Pašek Šetinčevo in Klakočar Zupančičevo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 14th november 2023, 09:46 dop

Dramatičen upad popularnosti premiera Roberta Goloba in njegove stranke je pokazala včeraj v Delu objavljena raziskava Mediane. Izmerili so jo po tem, ko so Golobovi na Darsu odstavili nekdanjega podpredsednika NSi Valentina Hajdinjaka. Neuradno je slišati, da bi lahko z odstavitvijo Hajdinjaka posle na Darsu izgubljal Kolektor Stojana Petriča, ki je tudi lastnik Dela, pridobivali pa Golobovi genialni “podjetniki” iz področja energetike. Golob je z Vesno Vuković iz stranke zabrisal še Mojco Pašek Šetinc, ker je igrala na napačen gol, kot podpredsednica stranke pa je morala “zaradi pomanjkanja časa” odstopiti Urška Klakočar Zupančič, ki pa je lahko ostala predsednica državnega zbora. Vsaj za zdaj. Pregled deležev strank med za stranke opredeljenimi volivci kaže resen upad Gibanja Svoboda, ki bi z 22,3 odstotki ostalo daleč za SDS s 34,5 odstotka. Deleži, ki jih je izgubila Svoboda, pa se niso prelili k levima vladnima strankama ali k opozicijskima SDS in NSi.

Deloma so se, če primerjamo z zadnjo objavljeno raziskavo Mediane za POP TV, volivci Svobode preselili med neopredeljene (ne vem, nobeno, ne želi odgovoriti, ne bi volil), katerih delež je po raziskavi Mediane za Delo 35 odstoten, v zadnji raziskavi Mediane za POP TV je bil 32,5 odstotka. Prelili pa so se glasovi tudi k strankam izven parlamenta, kar dve bi po meritvi Mediane za Delo ta teden prišli v državni zbor: Resnica Zorana Stevanovića s 4,3 odstotki in Pirati s 4,2 odstotki. Blizu praga pa je s 3,4 odstotka tudi SNS Zmaga Jelinčiča.

Deleži za te majhne stranke so krepko višji kot prejšnji mesec. Da je na dogajanje močno vplivala afera s poskusom nenavadnega financiranja POP TV Marjana Šarca iz obrambnega proračuna, kaže lestvica popularnosti politikov Dela, na kateri je najbolj zgrmel prav Šarec.

A še bolj nerodna je ta lestvica za Roberta Goloba, ki se je nenadoma znašel še bolj na dnu ob nekdanji premierki Alenki Bratušek. Golob je Šarca branil tako, da je iz stranke vrgel Mojco Pašek Šetinc, ker je kritizirala Šarcev posel proti POP TV, potem pa je na DARS odletel še Hajdinjak, ker je NSi Šarčev POP TV posel začela preverjati v parlamentu in nenadoma ni bila več prijazen partner Svobode, za kar je od koalicije lani dobila vodenje obeh nadzornih komisij (javne finance in obveščevalne službe), ki bi ju po rezultatu volitev sicer morala voditi SDS. Za koalicijo SDS velja za sovražnika, NSi pa za partnerja v opoziciji, ki pomaga tudi pri spremembah ustave.

Golob se je znašel povsem na dnu lestvice v družbi z Bratuškovo in vodjo svoje poslanske skupine Borutom Sajovicem.

Kako dramatičnemu preobratu smo priča pri podpori strankam, kaže primerjava z lanskimi volitvami. SDS bi po v Delu objavljeni raziskavi Mediane trenutno volilo že toliko volivcev kot lani Svobodo. Delež Svobode pa bi bil celo precej nižji kot ga je lani dosegla SDS in to čeprav sta se v to stranko po volitvah zlili SAB Alenke Bratušek in LMŠ Marjana Šarca, ki sta na volitvah ostali tik pod pragom.

V grafikah in članku so deleži podpore strankam preračunani tako, da so upoštevani le za stranke opredeljeni volivci. To omogoča primerjavo z volitvami in med raziskavami. Med opredeljene za stranke štejem tudi izbiro “druge” stranke.

Izvirni deleži podpore strankam različnih raziskav, kot so jih objavili mediji, ki so temelj za preračune, so objavljeni grafično (s klikom lahko vse grafike povečate):

Podatke, ki so bili temelj za preračunavanje, navajam, ker to olajša razumevanje razlik med meritvami in omogoča tudi preverjanje, če je prišlo pri prenosu in obdelavah podatkov morebiti do napak.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu