Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Drvimo v družbo, v katerem bo cenjeno mlado, zdravo in »lepo« življenje, ostalim bodo na voljo hitre rešitve

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th julij 2023, 11:29 dop

Slovenski škofje so medijem poslali izjavo, v kateri ostro nasprotujejo predlogu zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, za katerega je podpise zbirala tudi svetovalka predsednice republike Nataše Pirc Musar Biserka Marolt Meden iz društva Srebrna nit. Že pred tem so ostre izjave proti objavile zdravniške organizacije in društva.

Izjavo škofov objavljam v celoti:

“Katoliško stališče glede samomora s pomočjo je jasno. Samomor s pomočjo je nesprejemljiv: »Smo oskrbniki in ne lastniki življenja, ki nam ga je Bog zaupal. Ne razpolagamo z njim.« Katekizem Katoliške Cerkve uči, da trpljenje, velik strah in podobne okoliščine sicer zmanjšujejo osebno odgovornost storilca za dejanje samomora, samo dejanje samomora pa ne more biti nikoli upravičeno; vendar Cerkev vedno moli za tiste, ki so si vzeli življenje. Tudi papež Frančišek opozarja, da »lahko in moramo zavrniti skušnjavo, ki jo spodbujajo tudi zakonodajne spremembe, da bi z medicino ustregli bolnikovi morebitni želji po smrti s pomočjo pri samomoru.«
Skrbi nas predvsem možnost »pasivne prisile k samomoru s pomočjo«, pri čemer bodo bolni, slabotni in ranljivi ljudje obremenjeni z mislijo, da jim je na voljo »hitra rešitev« občutka odvečnosti in z zdravljenim povezanih stroškov. Kot vidimo v drugih državah, je nevarnost tako imenovanega »spolzkega klanca« v primeru trenutnega predloga očitna. Vsaka izjema se v zelo kratkem času spremeni v družbeno sprejeto normalnost, povezano z zlorabami. Slovenska družba, v njenem imenu Državni zbor, bi morala zato nemudoma ustaviti sprejemanje trenutnega predloga zakona, saj drvimo v družbo, v katerem bo cenjeno samo mlado, zdravo in »lepo« življenje, vsem ostalim pa bodo na voljo hitre rešitve po vzoru trenutnega zakona.
Slovenija potrebuje več medsebojne pozornosti: »pomoč pri samomoru« naj zamenja pripravljenost za vsestransko »pomoč življenju«. Vsakega človeka namreč spremlja strah pred trpljenjem, posebej ob koncu življenja. Vendar odgovor na ta strah ali na trpljenje bolnih in ostarelih ne more biti uvajanje možnosti samomora, temveč pospeševanje družbene solidarnosti ter hitrejši razvoj paliativne medicine.

Msgr. dr. Andrej Saje, novomeški škof in predsednik SŠK

Msgr. dr. Peter Štumpf, soboški škof in podpredsednik SŠK

Msgr. dr. Maksimilijan Matjaž, celjski škof in član stalnega sveta SŠK

Msgr. Stanislav Zore, ljubljanski nadškof metropolit

Msgr. Alojzij Cvikl, mariborski nadškof metropolit

Msgr. dr. Jurij Bizjak, koprski škof

Msgr. dr. Anton Jamnik, ljubljanski pomožni škof

Msgr. dr. Franc Šuštar, ljubljanski pomožni škof”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (7)

https-spletnicasopis-eu