Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Preiskovanje bank: Prisilna privedba za Zakrajška in Jančarja

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th april 2017, 02:53 pop

Boris Zakrajšek in Gorazd Jančar bosta maja prisilno privedena v državni zbor, ker nista poslala dokumentov, zakaj ju ni bilo na pričanje. To so danes soglasno odločili poslanci v preiskovalni komisiji, ki preverja ozadja že drugega kolapsa bančnega sistema.

Na vrhu banke in časopisnega podjetja

Zakrajšek je od leta 2002 do 2008 vodil podružnico NLB v Frankfurtu LHB. Pred tem je bil po letu 2000 kot predstavnik uprave NLB tudi predsednik nadzornega sveta časopisnega podjetja Delo. Nadzorni svet je odločal o direktorjih in urednikih v največjem časopisnem podjetju. Skupaj z Zakrajškom je bil marca 2000 v nadzorni svet Dela imenovan tudi nekdanji poslanec LDS, takrat pa šef kapitalskega sklada,  Jože Lenič. Lenič se je pozneje v zgodovino tudi vpisal kot pomemben bančnik.

Danes je Zakrajšek upokojen. Pozornost medijev je, ko se je umaknil iz vrha LHB, pritegnil zaradi dvorca, ki ga ima na Blokah in podjetja v Splitu, ki se ukvarja s turizmom

Do leta 2008 vse super

Zakrajšek je pred tremi leti že pričal pred podobno preiskovalno komisijo, ki jo je takrat vodil Marko Pogačnik (SDS). Takrat je zanikal, da bi NLB utrpela velikanske izgube zaradi ravnanja podružnice v Frankfurtu, ki jo je vodil.

Ocenil je, da je bila podružnica, dokler jo je vodil, torej do leta 2008, v dobri kondiciji, težave so se začele pozneje.

Uradno so bile vse banke leta 2008 še v odlični formi, v prihodnjih letih pa se je cel sistem skoraj zlomil, ker je finančna kriza razkrila velike luknje. Banke nenadoma niso bile sposobne vračati v tujini najetih posojil, na katerih je temeljila ekspanzivna politika pred tem

Zakaj ni predstavnika SMC? 

Gorazd Jančar je nekoč vodil LB InterFinanz, s sedežem v Zürichu in z odvisnimi podjetji v Gorici, Pragi, Beogradu in Skopju ter s predstavništvom v Frankfurtu in podružnico v Ljubljani.

Na seji preiskovalne komisije, ki je bila, ker priči nista prišli, zelo kratka, je vodja poslanske skupine nepovezanih Bojan Dobovšek predsednika komisije Anžeta Logarja (SDS) vprašal, kako razume, ker že na peto sejo zapored ni prišel poslanec iz vrst največje stranke SMC.

Poslanci med odločanjem o prisilni privedbi Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

 

»Ne bi ugibal. Kdor želi pride, kdor ne pa ne,« mu je odgovoril Logar.

V preiskovalki SMC zastopa Bojan Krajnc, ki je tudi podpredsednik komisije. Namestnica iz SMC je Ksenija Korenjak Kramar.

Iz SMC so, ko smo preverjali, pojasnili, da ne gre za kak protest ali kaj podobnega. Krajnc je imel v času sej preiskovalke druge obveznosti in se je opravičil, ker ga ni bilo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu