Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Pirnat Slaku o Golobovih ruskih vohunih: “A se popolnoma nič ne zaveda, kaj sme in kaj ne?”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 25th oktober 2023, 11:25 dop

“Joj, to je še ena osupljiva novica. Ne vem, ali je resnična ali ne. Ali se res ljudje popolnoma nič ne zavedajo, kakšna pooblastila imajo na funkciji in kaj smejo in česa ne smejo. Ampak tega seveda ne sme. To vplivanje ima lahko znake kaznivega dejanja. Tako da, to upam, da se ni zgodilo na ta način, kot je bilo predstavljeno, oziroma vsaj, da ni bilo na način, ki bi imel znake kaznivega dejanja.”

Tako je pravnik Rajko Pirnat na POP TV odgovoril na vprašanje Uroša Slaka o zaslišanju v zaprtem delu v parlamentu, kjer so poslanci izvedeli, da bi naj Rober Golob lani klical šefa Slovensko obveščevalno varnostne službe Joška Kadivnika in zahteval in tudi dosegel preložitev aretacije ruskih vohunov zaradi proslavljanja zmage na referendumskem trojčku.

Zaradi tega dela pričanja so iz NSi že napovedali dodatno preverjanje ravnanja šefa vlade v komisiji za nadzor obveščevalnih služb, katere vodenje so sicer prevzeli s prevaro. Položaj so jim, kot tudi nadzor javnih financ, dodelile vladne stranke, da bi s tem onemogočile nadzor vlade velike večji SDS. Aretacije so bile najprej načrtovane za 28. november lani, ko je Svoboda slavila referendumsko zmago, s katero so si zagotovili ustanovitev petih dodatnih ministrstev, političen prevzem RTV Slovenija in zamik uveljavitve dodatne skrbi za starejše. Zamik aretacij bi naj Golob poskušal doseči, da to ne bi zasenčilo proslavljanja. Za aretacije, ki so bile potem izvedene 5. decembra, je javnost tudi izvedela s precejšnjo zamudo. Ravnanje premiera je sporno, ker je s tem, če je res, politično propagando za svojo stranko postavil pred interese nacionalne in mednarodne varnosti.

V povezavi z ruskimi vohuni so poslanci NSi in vladnih strank februarja, ko se je le razvedelo za aretacije, že opravili nenapovedan nadzor Sove, a očitno takrat niso ugotovili, kar se je zdaj razkrilo v pričanjih.

To premier ne sme, nima pooblastil

Po javnem delu pričanj Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava, ki ste premiera Roberta Goloba v parlamentu obtožila zlorabe oblasti za vplivanje na delo policije, je tudi Pirnat poteze Roberta Goloba ocenil podobno kot v komentarju, ki ga je napisal za Spletni časopis, nekdanji notranji minister in poslanec SDS Vinko Gorenak, ki je dejal, da sta Bobnarjeva in Lindav Goloba kazensko ovadila.

Na vprašanje Slaka, kaj meni o izjavi Goloba, da sta bila z Bobnarjevo, preden je bila imenovana za ministrico, dogovorjena za eno samo nalogo in sicer, da očisti policijo janšistov, je Pirnat povedal: “Če sta se res kaj takega dogovorila, je to v neskladju z zakonom. Torej nobene zakonske podlage ni, da bi se dogovorila za razreševanje in za prenehanje pogodb o zaposlitvah mimo zakona. Ta pa seveda nima nobenih določb, ki bi lahko govorile o janšistih in janšizmu.” Na vprašanje, ali je premier s tem, če je od ministrice zahteval kadrovske ukrepe v policiji, prekoračil pooblastila, je Pirnat odgovoril: “Glejte, seveda predsednik vlade nima nobenih pooblastil, da bi se vmešaval v kadrovanje v policiji, onkraj tega, da vlada imenuje dva državna sekretarja, ki pa nista del policije. Tako da, na kratko lahko rečemo, nima nobenih pooblastil in jih torej ni mogel tudi prekoračiti. Karkoli je delal, je pomenilo že prekoračenje teh pooblastil. Tisto, kar pa je seveda posebej osupljivo, pa je, s kakšno nonšalantnostjo je bilo to očitno delano, kot da je to neko čisto običajno poslovanje v naši politiki. Dvomim, jaz upam, da ni tako in da se večinoma politiki zavedajo svojih odgovornosti. Niso tam samo zato, da bodo sledili svoji politiki, ampak zlasti, da bodo izvajali javno funkcijo v interesu vseh ljudi.”

Pa še obramba politične zlorabe NPU

Pirnat, ki sicer velja za “antijanšista” med pravniki, je v pogovoru, čeprav ga Slak o tem ni spraševal, presenetljivo pozitivno ocenil posledice vpliva Roberta Goloba na policijo. Kot je znano je Golob zahteval menjave na vrhu NPU, da bi vplival na konkretne preiskave, denimo, da bi iz Svobode dosegli preiskavo Damjana Žuglja. Pirnat, ki velja politično za nasprotnika Janeza Janše, je sinoči ocenil, da je prejšnji predsednik urada za preprečevanje pranja denarja Žugelj “brez vsakega utemeljenega razloga pregledoval zelo veliko število računov, s tem pa posegal seveda v zasebnost, v bančno tajnost. Skratka, očitno kršil zakon.” Žuglja je navedel kot primer nevarnosti političnih kadrovanj. Prejšnje vlade.

Pirnat je s tem ocenjeval konkretno ovadbo, ki jo je nedavno vložil NPU in kjer sodišče ni še nič odločilo. V tem primeru je Svoboda Roberta Goloba sprožila tudi parlamentarno preiskavo in niti niso skrivali, da je razlog, ker se je pred volitvami razvedelo, da je veleposlaniku Kosova na Hrvaškem Martinu Berishaju Golob iz GEN-I nakazoval velike vsote denarja na Kosovo. Žugelj je javno že večkrat zavrnil očitke iz Svobode, ki jih je najprej objavil portal Svobode Necenzurirano, zdaj pa ponovil tudi Pirnat, da je zlorabljal pooblastila, ker je bil imenovan v času vlade Janeza Janše, ko je preverjal poslovanje srbskega podjetnika Dragana Šolaka, ko je ta kupoval številna podjetja v Sloveniji, in med drugim ustanovil medij N1. Preverjanje sumov pranja denarja je delo urada, je opozoril Žugelj. “Podpiram vsako iskreno namero, da se stvari raziščejo in prepričan sem, da bodo glavni akterji iz ozadja »toplejšega« dela Slovenije na koncu razočarani, ker bodo naleteli na sebe,” je, denimo, povedal za Delo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (6)

https-spletnicasopis-eu