Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Dopisni kongres: Mesec se bo le združil s Tomićevo

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 2nd marec 2018, 09:40 pop

Prihodnjo soboto, 24. junija, bo združitveni kongres Iniciative za demokratični socializem (IDS) Luke Meseca in Stranke za ekosocializem (TRS) Violete Tomić, za katero pa še ni jasno, kdo jo bo vodil. Bodo pa vodstvo volili že na kongresu, čeprav je najprej dogovarjanje potekalo, da bi to premaknili v julij.

Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

Preštevanje glasovnic je včeraj pokazalo, da je na dopisnem kongresu dve tretjini vseh članov IDS dopisno podprlo združevanje.

TRS je imel konvencijo, na kateri se je odločal o povezovanju, že v soboto.

V ZL šest poslancev, a…

IDS in TRS, ki sta na zadnjih parlamentarnih volitvah pred tremi leti v koalicijo Združena levica (ZL) presenetljivo dobili kar šest poslanskih sedežev, se bosta preoblikovali v stranko, ki se bo imenovala Levica. Javno bolj znanega imena Združena levica ne morejo uporabiti, prevzela jim ga je namreč tretja stranka iz na zadnjih volitvah uspešne koalicije: Demokratična stranka Dela (DSD) Franca Žnidaršiča. Več o tem, kako je Žnidaršič zasedel ime, je dostopno na povezavi.

Žnidaršičeva DSD se že več kot leto dni imenuje ZL-DSD. A  nima poslancev. K tej stranki je sodila Violeta Tomić, a ko je prestopila na vrh TRS, je Žnidaršič ostal brez.  Toda novi stranki ne bosta imeli nujno vseh šest poslancev. Dva, Matjaž Hanžek in Franc Trček, sta  člana poslanske skupine ZL, a nekoliko oddaljena od združujočih se strank.

[wp_ad_camp_2]

Predsednik že na kongresu

Poslanska skupina ZL, v sredi Luka Mesec (IDS), ob njem Violeta Tomić (TRS). Foto: Državni zbor/Barbara Žejavac

DSD in skupina TRS, IDS  sta v precejšnjem sporu. Žnidaršič, ki je bil nekoč do spora s Karlom Erjavcem celo vodja poslanske skupine Desus, velja za zelo vztrajnega in celo trmastega politika.

Na združitvenem kongresu prihodnjo soboto bo nova stranka volila tudi predsednika, čeprav je bila najprej zamisel, da bi to prestavili.

Pred NSi, a za SD

Pričakovati je, da bo vodenje prevzel eden od dosedanjih predsednikov: Luka Mesec ali Violeta Tomić.

Na zadnjih volitvah je ZL volilo 52.189 volivcev ali slabih šest odstotkov glasujočih. Prehiteli so NSi, ki je zbrala 48.846 glasov in le za 60 glasov zaostali za SD z 52.249.

[wp_ad_camp_3]

Več o tem, kako ankete zadnje čase kažejo ZL:

Majske ankete: NSI zgrmela dol, vzpenjanje levice

 

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu