Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Koalicija z NSI v “nenapovedan” nadzor Sove o ruskih vohunih in poročanju medijev o GEN-I na Balkanu

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 26th februar 2023, 02:01 pop

Komisije za nadzor obveščevalne služb, ki jo vodi Janez Žakelj (NSi), podpredsednik je Jožef Horvat (NSi), v komisiji pa so ob poslancih NSI le še vladni poslanci, je sporočila, da je posebna skupina iz te komisije na Sovi nenapovedano pregledala primer ruskih agentov, ki sta v Sloveniji delovala z argentinskimi potnimi listi, člane pooblaščene skupine je zanimalo, zakaj je informacija prišla v javnost in kako. Sporočili so še, da je po številnih medijskih objavah v zvezi s poslovanjem GEN-I na Balkanu, ki imajo lahko škodljive posledice za interese naše države, pooblaščeno skupino zanimale aktivnosti in ugotovitve agencije v zvezi s tem. Sprejet je bil sklep, da Sova o ugotovitvah o poročanju medijev na Balkanu o GEN-I nadzorni komisiji, v kateri ni predstavnikov daleč največje opozicijske stranke, poroča v obdobnih poročilih. Sporočilo v celoti navajam na koncu članka, pod sporočilom pa ni podpisa nikogar. V posebni skupini, ki je obiskala Sovo, so bili ob Žaklju (NSi) še Matej Tonin (NSi), Teodor Uranič (Svoboda), Predrag Bakovič (SD) in Nataša Sukič (Levica).

V komisiji (in skupini) ni poslancev SDS, ker je po volitvah koalicija Svobode, SD in Levice s preglasovanjem vodenje komisije za nadzor javnih financ namesto največji opozicijski stranki SDS dodelila veliko manjši NSi, ki ji glede na rezultat volitev ta položaj ne bi smel pripasti. SDS je zaradi tega zavrnila, da bi sodelovala pri vodenju nadzora komisije za nadzor obveščevalcev, koalicija pa je NSi dodelila še vodenje te komisije in jo ustanovila brez članov iz vrst SDS. Kar štirje člani komisije za nadzor vohunov od sedmih so iz NSi. NSi ima vsega skupaj osem poslancev. V komisiji za nadzor obveščevalcev je kar polovica vseh poslancev NSi. To je rekord v zgodovini slovenskega parlamenta v tej komisiji. 

Avstrijsko zunanje ministrstvo je zjutraj sporočilo, da so izgnali štiri ruske diplomate zaradi ravnanja, ki je nezdružljivo z njihovim diplomatskim statusom. Običajno to pomeni, da so vohunili. Dva od diplomatov delata na ruski ambasadi na Dunaju, dva pa sta del ruskega stalnega zastopstva pri združenih narodih, je sporočilo zunanje ministrstvo. Vsi štirje diplomati morajo Avstrijo zapustiti do 8. februarja. Izgoni ruskih diplomatov zaradi vohunjenja niso izjemen dogodek, pri nas je prejšnja vlada Janeza Janše 33 ruskim diplomatom pokazala vrata po ruskem poskusu okupacije Ukrajine pred slabim letom. Da ruski diplomati in zaposleni na ambasadi pogosto delajo za obveščevalne službe, ni skrivnost.

Dogodek v Avstriji je zanimiv zaradi nenavadnega dogajanja v Sloveniji, ko so mediji konec januarja objavili, da je v začetku decembra policija po obvestilu Sove na zahtevo tožilstva aretirala par z argentinskim potnim listom, ki bi naj delal za rusko obveščevalno službo in ju predala pravosodju v sojenje. Aretirana sta bila Ludwig Gisch in Maria Rosa Mayer Munos. Mogoče je, da sta imeni lažni. Kakšnih reakcij, da bi denimo zunanje ministrstvo protestiralo pri ruskem ambasadorju Timurju Ejvazovu zaradi vohunjenja za rusko obveščevalno službo na našem ozemlju, doslej ni bilo zaznati. Še manj izgona diplomatov.

Zakaj so pri nas oblasti šele po skoraj dveh mesecih obvestile medije o aretaciji, prva sta poročala Delo in Siol.net, ni jasno. Aretacijo so novinarjem potrdili na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani.

Na spletnem omrežju so obvestilo o izgonih v Avstriji objavili tako:

Celotno sporočilo v imenu komisije za nadzor obveščevalcev, ki pa ni podpisano, je takšno:

“Pooblaščena skupina Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb DZ (v nadaljevanju: pooblaščena skupina) je danes opravila nenapovedan nadzor na SOVI (v nadaljevanju agencija). Predmet nadzora so bile protiobveščevalne in obveščevalne dejavnosti agencije, pooblaščena skupina pa je preverjala tudi tehniko, s katero agencija pridobiva podatke. V primeru protiobveščevalne dejavnosti je pooblaščeno skupino zanimal primer delovanja ruskih obveščevalnih služb v Republiki Sloveniji. Pooblaščena skupina je pregledala primer ruskih agentov, ki sta v Sloveniji delovala z argentinskimi potnimi listi, prav tako je člane pooblaščene skupine zanimalo, zakaj je informacija prišla v javnost in kako.Po številnih medijskih objavah v zvezi s poslovanjem GEN-I na Balkanu, ki imajo lahko škodljive posledice za interese Republike Slovenije, so pooblaščeno skupino zanimale aktivnosti in ugotovitve agencije v zvezi s tem. Sprejet je bil tudi sklep pooblaščene skupine, da agencija o ugotovitvah Komisiji poroča v obdobnih poročilih. Direktor agencije s svojimi sodelavci je članom pooblaščene skupine predstavil tehniko, s katero pridobiva informacije v skladu z 2. členom ZSOVA.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu