Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

BOBNARJEVA IN LINDAV STA GOLOBA KAZENSKO OVADILA, IMAMO PA POP TV

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th november 2023, 12:23 pop

Vinko Gorenak je bil notranji minister in državni sekretar na notranjem ministrstvu in v kabinetu premiera. To delo je opravljal tudi v zadnji vladi Janeza Janše. Od zamenjave vlade je upokojenec. Za poslanca SDS je bil izvoljen leta 2008, 2011 in 2014. Foto: DZ

Pričanje nekdanje šefice policije in nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar, sedaj svetovalke predsednice države Nataše Pirc Musar in nekdanjega šefa kriminalistov in nekdanjega šefa policije Boštjana Lindava pred preiskovalno komisijo od mene, kot nekdanjega policista, poslanca, državnega sekretarja in nenazadnje notranjega ministra, zahteva javno reakcijo.  V praksi njuno pričanje pomeni kazensko ovadbo zoper predsednika vlade Roberta Goloba, po 261. členu Kazenskega zakonika (zloraba uradnega položaja ali uradnih pravic) in po 262. členu Kazenskega zakonika (nevestno delo v službi).

Toda imamo problem. Da bi se ta zakonska določila izvedla v praksi, potrebujemo še kriminalista ali policista, ki bo z Robertom Golobom opravil razgovor in zoper njega na tožilstvo podal kazensko ovadbo, kar je ob javnih dokazih delo za policijskega pripravnika. V nadaljevanju potrebujemo tožilca, ki bo zoper Roberta Goloba spisal zahtevo za pregon in jo bi poslal na sodišče, še bolj pa potrebujemo sodnika, ki bo Roberta Goloba obsodil.  Toda realnost je taka, da  nimamo ne policista ali kriminalista, ki bi si to upal, nimamo tožilca, ki bi obtožil, sploh pa nimamo sodnika, ki bi to ravnanje obsodil. Zato bo Robert Golob ostal nedolžen, čeprav to sploh ni.

Prvi policijski zakon je pod mojim vodstvom, v moji pisarni na policiji, nastajal leta 1998. Nekajkrat je bil dopolnjen ali spremenjen in končno je bil leta 2013, ko sem bil notranji minister, razdeljen v dva policijska zakona (organizacija in delo policije in ločeno zakon o policijskih pooblastilih). Zato si dovolim reči, da policijsko zakonodajo, kar dobro poznam.

Bobnarjeva in Lindav sta včeraj navedla vrsto primerov, kako se je Robert Golob od samega začetka vmešaval v delo policije, njeno kadrovanje in še kaj. Če sledimo črki zakona, je stvar popolnoma jasna. Vse kar ima Robert Golob s policijo, je imenovanje najprej notranjega ministra, ki mu je generalni direktor policije podrejen, vlada pa imenuje tudi generalnega direktorja policije. To je vse, minister lahko daje policiji le splošna obvezna navodila in ne konkretna. To, kar pa se je očitno, po pričevanju Bobnarjeve in Lindava dogajalo, presega vse meje, ne le dobrega okusa, ampak predstavlja tudi kaznivo dejanje, ki ga očitno ne bo nihče preganjal.

V nadaljevanju naj navedem le tri primere popolnoma nesprejemljivih praks. Nikoli v samostojni Sloveniji se ni zgodilo, da bi predsednika vlade varovala neka parapolicijska enota in ne enota slovenske policije, primerjave z Drnovškom niso korektne sploh pa ne točne. Nikoli v zgodovini samostojne Slovenije se ne spomnim, da bi predsednik vlade osebno ali preko notranjega ministra narekoval, kdo bo v vrhu policije in kdo bo neposredno ob šefu policije, vse to se je očitno dogajalo. In nenazadnje nikoli v zgodovini samostojne Slovenije se ni zgodilo, da bi šef NPU (Darko Muženič) ukazoval šefu policije, brez vednosti šefa policije in grozil s POP TV objavami, ki bodo zanj škodljive. Ta vlada pač postavlja nove standarde.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (11)

https-spletnicasopis-eu