Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Okrepitve v DZ: Na dnu Kociprova, najbolj razvpit Möderndorfer

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 16th september 2018, 07:38 dop

Ker je bila izvoljena nova vlada, se bo parlament okrepil z več izkušenimi novimi igralci, ki bodo nadomeščali izvoljene ministre vlade Marjana Šarca. Državna volilna komisija bo pet rezerv iz klopi predlagala v torek prihodnji teden. Javno sta najbolj znani okrepitvi prvih “enajsteric” vladnih strank Jani Möderndorfer in Maša Kociper.  Oba sta bila nekoč v Pozitivni Sloveniji (PS) Zorana Jankovića. Lokalni odbor te stranke v Kamniku je takrat vodil Marjan Šarec (LMŠ).

Kociprova na dnu, a pred Erjavcem

Nekdanji šef PS Zoran Janković Foto: DZ/Borut Peršolja

Danes je vsak od te trojice v drugi stranki, ki sestavljajo polovico vladne koalicije. Šarec ima lastno LMŠ, Möderndorfer je bil izvoljen pri SMC Mira Cerarja in bo Cerarja tudi nadomeščal v državnem zboru, Maša Kociper pa se bo v parlament prebila za SAB svoje prijateljice Alenke Bratušek. Kociprova se med petimi, ki bodo v državni zbor prišli nadomeščat ministre, vrača z najslabšim odstotnim rezultatom na volitvah. Volilo jo je v okrajih vsega 7,1 odstotka volivcev. A v vlado sta bila imenovana še dva ministra, ki sta na volitvah poslancev v okrajih doživela še večjo katastrofo. Oba iz DeSUS: predsednik te stranke Karla Erjavec s 5,9 odstotka  in Aleksandra Pivec s šestimi odstotki.

Zoran Janković na volitvah poslancev s Pozitivno Slovenijo junija ni nastopil. Povedal je, da ne želi še bolj drobiti glasov volivcev med množico strank na levi. Se je pa ljubljanski župan, ki ga novembra čaka volilni preizkus v prestolnici, predvolilno povezal s Erjavcem v levo koalicijo proti Janezu Janši (SDS), a se je to za DeSUS končalo z manjšo katastrofo na volitvah, kjer so bili ob  SMC daleč največji poraženec. Leve glasove v prestolnici, na katere je računal Erjavec, je – zdi se – dobila Levica Luke Meseca.

Kakšne menjave so pred parlamentom po izvolitvi Šarčeva ministrske ekipe, kaže grafika:

 

 

Prva se je z nadomestno poslanko že okrepila LMŠ. Sedež premiera Marjana Šarca, dokler bo vodil vlado, v parlamentu že greje učiteljica Karla Urh. Kakšne bodo menjave po izvolitvi vlade prikazujem po pravilu v zakonu, komu nadomestni sedeži pripadejo po rezultatu volitev. Zaplete se lahko, če bo kateri od možnih nadomestnih poslancev sedež prihodnji teden zavrnil. V tem primeru bo DVK sedež ponudila naslednjemu po rezultatu. Biti nadomestni poslanec je tvegano. Če vlada ali minister pade, rezerve takoj ostanejo brez poslanskih služb. Če se to zgodi v pol leta, ostanejo celo brez vseh privilegijev po koncu mandata. Ker imamo nenavadno koalicijo kar šestih strank, od katerih se ena, Levica Luke Meseca, lažno predstavlja kot opozicijska, vlado in državo najbrž čaka turbolentno obdobje.

Koliko poslancev še gre v vlado?

Bolje kot Kociprova se je na volitvah odrezal Möderndorfer, ki ga je volilo 13,7 odstotka volivcev. Möderndorfer je bil v preteklosti brezkompromisen bojevnik strank, ki jih je zastopal, predvsem oster napadalec na predsednika SDS Janeza Janše in SDS samo, denimo s projektom Muscolo, preobračanjem preiskave bank na financiranje SDS…  Najvišji delež na volitvah letos je dosegel prav Janša v okraju Grosuplje s 39,3 odstotka. Drugega Šarec v okraju Kamnik s 36,32 odstotka. Dosedanjega premiera Mira Cerarja (16,9 odstotka), katerega sedež prevzema Möderndorfer, pa sta krepko prehitel šef SD Dejan Židan v Murski Soboti s 21,3 odstotka in šef Levice Luka Meseca s 19,10 odstotka volivcev.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (8)

Disqus Comments (8)

https-spletnicasopis-eu