Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Sodni svet: Volitve med sodniki pred vrhovnim sodiščem

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th julij 2018, 10:54 dop

Ta teden se je konstituiral nov sodni svet, ki ima pomembno vlogo pri ocenjevanju dela in kadrovanjih sodnikov, kjer ima zadnjo besedo državni zbor.  Za predsednico sodnega sveta so v četrtek izvolili mariborsko okrožno sodnico Barbaro NeratGrega Strbana iz Pravne fakultete v Ljubljani pa za podpredsednika. Pri volitvah sodnega sveta so bili zapleti in še potekajo spori, ali bodo obveljali rezultati volitev predstavnikov sodnikov. Pritožbe presoja vrhovno sodišče, so mi pojasnili iz sodnega sveta.

Spor med sodniki o zakonitosti volitev

Nobenih težavni ni bilo na volitvah članov sodnega sveta, ki jih je aprila izvolil (še prejšnji) državni zbor: Verici Trstenjak, Emilu Zakonjšku in Andreju Rozmanu. Se je pa zapletlo pri odločanju sodnikov samih, ko so med vrhovnimi sodniki za člana sodnega sveta izvolili Erika Kerševana, med vsemi sodniki Vladimirja Horvata in iz sodišč prve stopnje Martino Colnar. Vsi omenjeni so ta teden že nastopili šestletni mandat. A to se lahko pri Horvatu in Colnarjevi še spremeni, ker o pravilnosti izvedbe volitev med sodniki še presoja vrhovno sodišče. Pritožila sta se protikandidata Tomaž Bromše in Zdenka Pešec. Pritožbe so zaradi domnevnih nepravilnosti in nezakonitosti v postopku izvedbe volitev (nepravočasna objava kandidatnih list; kršitev rokov za volilno kampanjo kandidatov; dvomi v pravilnost ugotavljanja rezultatov glasovanja po pošti), mi je pojasnila generalna sekretarka sodnega sveta Maja Rozman, ko sem preverjal dogajanje.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu