Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Neplačani računi: Martićeva uprava skriva, ali je plačala zavrnjenih 12.000 evrov za selitev Fijavževe

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 20th oktober 2023, 10:54 dop

Nova uprava RTVS, ki jo vodi novinar Zvezdan Martić, javnosti noče razkriti točnih stroškov selitve vršilke dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa TVS Polone Fijavž iz Berlina v Slovenijo. Po neuradnih podatkih je prejšnje vodstvo zavrnilo precej astronomski račun, ki so ga dobili za selitev Fijavževe z oceno, da je napihnjen kot cena letalske karte Ajanović Hovnikove v New York. Račun za selitev dopisnice iz Berlina nazaj v Ljubljano bi naj znašal več kot 12.000 evrov. O tem sem poročal po tiskovni konferenci Martića, ki je protestiral, da je moral vdirati v pisarno generalnega direktorja, ko ga je svet RTVS nekoliko mimo zakona imenoval za začasnega vršilca dolžnosti, ker ni našel ključev in da ga je tam pričakal kup neplačanih računov. Eden od teh bi lahko bil zavrnjen račun za selitev Fijavževe iz Berlina v Ljubljano.

Povprečna selitev dopisnika na RTVS stane pet tisoč evrov. Selitev nove dopisnice v Berlin Maje Derčar pa bi naj stala okoli 700 evrov. Pri stroških Fijavževe velja upoštevati, da je bila v Berlinu devet let in je imela zaradi tega morda več stvari. A več kot 12.000 evrov, kolikor bi naj stala selitev, je vendarle veliko. Da bi javnost predstavil točne podatke, sem novo vodstvo RTVS prosil za točne informacije, kakšni so zneski računov za selitev Fijavževe in Derčarjeve in ali so zavrnjen račun za Fijavževo poravnali. Iz odgovora, ki so ga poslali iz RTVS, ni mogoče ugotoviti, koliko so poti stale in v njem ni ničesar o zavrnitvi in morebitnem poznejšem plačilu. Ker poslujejo z javnim denarjem, je tak odgovor zelo nenavaden. So pa zatrdili, da dopisniki na stroške selitve nimajo vpliva, ker to delajo službe RTVS. Odgovor je podoben zatrjevanjem Sanje Ajanović Hovnik o uspehih njene nabavne službe, ki so ji uspele letalsko karto za ZDA kupiti za 3.612 evrov, njen soprog, ki je z njo potoval zasebno, pa je karto za polet v istem letalu v istem razredu sam zasebno plačal 973 evrov. A ministrstvo podatkov o ceni kart ni prikrilo javnosti. Nova uprava RTVS pa to pri stroških za Fijavževo počne.

Po objavi članka, da uprava RTVS, ki jo vodi Zvezdana Martić prikriva, ali je plačala v času prejšnjega predčasno odstavljenega vodstva zavrnjenih12.000 evrov stroškov za selitev vršilke dolžnosti odgovorne urednice Polone Fijavž iz Berlina v Slovenijo, so iz RTVS včeraj le poslali več podatkov. A najprej spet na nenavaden način. Več lahko preberete tukaj: MARTIĆ LE POTRDIL: SELITEV FIJAVŽEVE IZ BERLINA 12.530, DERČARJEVE ZA 950 EVROV.

Po odgovoru pa lahko sklepamo, da je novo vodstvo račun za Fijavževo poravnalo, ker trdijo, da ni bilo nič narobe. A tudi to, da so plačali prej zavrnjen račun, niso zapisali. Odgovor je bil takšen:

“Spoštovani, RTV Slovenija je po 26. členu Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini (Povračila potnih in selitvenih stroškov) dolžna zagotoviti in plačati selitev ob začetku in koncu dopisniškega mandata. Postopek selitve in primopredaje stanovanj dopisnikov vodi Mednarodni oddelek. Za konkretno selitev je bilo pridobljenih sedem ponudb, izbran je bil najustreznejši ponudnik. Gre za utečene postopke, na katere dopisniki v tujini nimajo nobenega vpliva. Selitev obeh dopisnic je bila izpeljana v skladu z Uredbo o plačah in ostalih prejemkih dopisnikov za delo v tujini in v skladu s finančnimi sredstvi, ki jih Uredba v 26. členu predvideva. Uredba o plačah in ostalih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujino, ki med drugim predvideva tudi izplačila ostalih dodatkov, ki pripadajo javnemu uslužbencu za delo v tujini (npr. dodatki za oddaljenost, za nezaposlenega partnerja, šolnine za šoloobvezne otroke), je za RTV Slovenija zavezujoča. Lep pozdrav, Služba za komuniciranje RTV Slovenija”

Odgovor iz RTVS je bil brez podpisa. Anonimka torej. Kar je spet v sramoto medijskemu zavodu, ki posluje z javnim denarjem in od drugih zahteva normalno odgovorno ravnanje. Za podatke sem jih ponovno prosil. Sam se podpisujem. In ne prikrivam svoje identitete kot kak kolesarski protestnik ob petkih. Tako:

Spoštovani Prosil sem vas za točne zneske, ki so bili plačani za vrnitev iz Berlin in za selitev iz Berlina dopisnicama. Prosim vas za odgovor. Ali za utemeljitev, zakaj javnosti zavračate dostop do teh podatkov. Peter Jančič

Fijavževo je Svet RTVS ta teden potrdil za vršilko dolžnosti odgovorne urednice TVS, ki bo to delo opravljala, dokler na javnem razpisu ne izberejo pravega odgovornega urednika s polnimi pooblastili. Fijavževa je, kot je znano, izvedla obsežne prerazporeditve novinarjev in urednikov še preden je bila zakonito imenovana vsaj za vršilko dolžnosti urednice. Svet RTVS je zdaj, ko so po političnih čistkah v uredništvu izvedli glasovanje uredništva o njej, na katerem zanjo ni bila večina uredništva kot to zahteva zakon o RTVS, s potrditvijo poskuša pokriti nenavadno ravnanje, ki je precej verjetno kršenje zakona.

Za začasnega v.d. urednika prvega programa Radia Slovenija pa je Svet RTVS, ki si ga je nastavila vladna koalicija strank Svobode s predčasno odstavitvijo prejšnjega bolj pluralno sestavljenega programskega sveta, potrdil še Danijela Posleka, ki podobno kot Fijavževa tudi ni dobil večinske podpore uredništva, ker se je glasovanja od 116 novinarjev udeležilo 61 upravičencev, med temi jih je bilo za Posleka 40, kar ni večina. Če ni večine, imenovanje urednika obvelja, če soglaša Svet RTVS. Kar se je v obeh primerih zgodilo ta teden ob začasnih vršilcih dolžnosti odgovornih urednikov, o katerih pa v zakonu o RTVS tudi ni nobenih določb. Glasovanja so predvidena za prave odgovorne urednike in ne začasne, ki se dogajajo, da bi vladajoči čim prej izvedli čistke in pridobili vpliv na uredništva in uredniško politiko.

Rezultat je bil takšen:

Zakon o RTVS za imenovanje urednikov (in ne vršilcev dolžnosti) po spremembi, ki jo je uzakonila vladna koalicija Svobode, SD in Levice, da bi lahko nastavila svoje direktorje in urednike, zahteva večjo podporo uredništva kot je običajna za druge medije, kjer glasovanje velja za povsem neobvezujoče in torej udeležba in rezultat nista zavezujoča.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (2)

https-spletnicasopis-eu