Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Martić le potrdil: Selitev Fijavževe iz Berlina 12.530, Derčarjeve za 950 evrov.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 21st oktober 2023, 07:28 dop

Po objavi članka, da uprava RTVS, ki jo vodi Zvezdana Martić prikriva, ali je plačala v času prejšnjega predčasno odstavljenega vodstva zavrnjenih 12.000 evrov stroškov za selitev vršilke dolžnosti odgovorne urednice Polone Fijavž iz Berlina v Slovenijo, so iz RTVS včeraj le poslali več podatkov. A najprej spet na nenavaden način. Tako so zapisali:

“Skupni znesek selitve dopisnic iz Berlina in v Berlin je znašal 13.480 € + DDV. Za primerjavo: stroški selitve dopisnikov v Berlin in iz Berlina, ki je bila izpeljana na enak način (hkrati) leta 2014, so denimo znašali 9.867,00 EUR. Glede na podatke Statističnega urada Republike Slovenije je stopnja inflacije od avgusta 2014 do avgusta 2023 znašala 26,3%. Prosimo, da podatke o stroških selitve prikažete v pravem kontekstu, z vsemi naštetimi dejstvi in primerjavami.”

Ker so sešteli stroška Fijavževe iz Berlina, katere selitev je stala nenavadno veliko in Maje Derčar, ki se je v Berlin preselila skoraj brez stroškov, z odgovorom nisem bil zadovoljen. Povprečno stroški selitve dopisnika na RTVS znašajo povprečno okoli pet tisoč evrov. Povpreček stroškov Fijavževe in Derčarejve ne bi veliko odstopal.

Neuradno je slišati, da poskuša nova uprava Zvezdana Martića od vlade dobiti deset milijonov evrov. Ker dvig RTV prispevka na hitro ni mogoč in bi tudi povzročil jezo med ljudmi, se bi naj Martić s premierom Robertom Golobom dogovarjal za vladno sofinanciranje programov za manjšine v takšni višini. Ali je to predlagal tudi pisno, še preverjam.

Po protestu, da manipulirajo in da naj posredujejo vsote ločeno za Fijavževo in Derčarjevo, neuradno pridobljene številke sem že prej pridobil in objavil, so vendarle poslali bolj točne podatke. Tako:

“Stroški selitve Maje Derčar v Berlin so znašali 950 EUR + DDV. Stroški selitve Polone Fijavž so znašali 12.530 EUR + DDV. Poudarjamo, da enostavna primerja stroška ni mogoča, saj je ta neposredno povezan s številom družinskih članov, ki jih je bilo treba preseliti, in pa dejstvom, da se je Maja Derčar selila v delno že opremljeno stanovanje, medtem ko se je Polona Fijavž leta 2014 selila v stanovanje brez opreme. Še enkrat vas prosimo, da podatke o stroških selitve prikažete v pravem kontekstu, z vsemi naštetimi dejstvi in primerjavami.”

Deloma je opozorilo na razliko utemeljeno, Fijavževa je bila v Berlinu devet let in toliko letih je količina stvari za selitev res lahko večja. Vsi odgovori iz RTVS v imenu služba za komuniciranje so bili in so še kar brez podpisnika. Polono Komar, ki to službo vodi, sem tudi v telefonskem pogovoru včeraj prosil, naj vendarle zagotovijo podpisnika, da bo jasno, kdo stoji za zapisanim. Odgovore avtomatično pošiljajo brez podpisnika.

Na njihov zadnji odgovor sem jim pisno, tudi zaradi kritike, da ravnam nekorektno, odgovoril tako:

»Hvala za zdaj le korekten dogovor, ko gre za stroške selitev.

Opozoril pa bi, da še vedno niste odgovorili na čisto prvotno vprašanje, ali je prejšnje vodstvo strošek selitve iz Berlina zavrnilo, nova uprava pa potrdila.

Vaša pojasnila vsakič celovito objavim, ko jih prejmem. Tudi tokrat bo tako objavljeno.

Če ne pojasnite in ne odgovorite korektno, pa vašega odgovora ne morem objaviti drugače kot ste ga posredovali.

Tudi tokrat bom ravnal enako povsem korektno. Ponovno pa bi opozoril, da je vaš odgovor brez podpisnika in formalno zaradi tega nekorekten.

Peter Jančič

odgovorni urednik

Spletni časopis«

Odgovorili so mi, da k prejšnjim odgovorom ne bodo nič dodajali. In tudi četrtič svojega dopisa niso podpisali in je, torej, že spet anonimka. Način dopisovanja kaže rahlo nazadovanje. V času prejšnje uprave Andreja Graha Whatmouhga so občasno vsaj zapisali, da je za stališčem generalno vodstvo. Kar je bilo sicer tudi brez imena, a takrat so imeli enega samega generalnega direktorja.

Odgovor iz RTVS na prvič ponovljeno vprašanje o stroških selitve Fijavževe, ker so pred tem odgovorili brez vsakega zneska, je bil v drugo nekoliko boljši in v celoti takšen:

»Spoštovani, kot smo vam že pojasnili, je RTV Slovenija po 26. členu Uredbe o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev za delo v tujini (Povračila potnih in selitvenih stroškov) dolžna zagotoviti in plačati selitev ob začetku in koncu dopisniškega mandata. Če je le možno, se selitve ob menjavah dopisnikov izpeljejo hkrati z enim prevoznikom. Za konkretno selitev je bilo pridobljenih sedem ponudb. Selitev je bila izvedena s cestnim prevozom, prostornina tovora obeh selitev skupaj ni presegla z Uredbo predvidenih 60 m³. Skupni znesek selitve dopisnic iz Berlina in v Berlin je znašal 13.480 € + DDV. Za primerjavo: stroški selitve dopisnikov v Berlin in iz Berlina, ki je bila izpeljana na enak način (hkrati) leta 2014, so denimo znašali 9.867,00 EUR. Glede na podatke Statističnega urada Republike Slovenije je stopnja inflacije od avgusta 2014 do avgusta 2023 znašala 26,3%. Prosimo, da podatke o stroških selitve prikažete v pravem kontekstu, z vsemi naštetimi dejstvi in primerjavami. Lep pozdrav, Služba za komuniciranje RTV Slovenija.«

Za podatke sem ponovno, že tretjič, zaprosil tako: »Prosil sem vas, dvakrat, da navedete stroške za selitev dopisnice v Berlin in stroške za vrnitev dopisnice. Ponovno vas prosim, da mi celovito odgovorite na vprašanje. Nisem vas spraševal o seštevku stroškov obeh. Vaš odgovor je nekorekten in manipulativen do javnosti. Povrhu je ponovno nepodpisan, kar je neodgovorno ravnanje za javni zavod, ki otežuje preverjanje in pravno varstvo.«

Odgovorili so v celoti tako:

Spoštovani, stroški selitve Maje Derčar v Berlin so znašali 950 EUR + DDV. Stroški selitve Polone Fijavž so znašali 12.530 EUR + DDV. Poudarjamo, da enostavna primerja stroška ni mogoča, saj je ta neposredno povezan s številom družinskih članov, ki jih je bilo treba preseliti, in pa dejstvom, da se je Maja Derčar selila v delno že opremljeno stanovanje, medtem ko se je Polona Fijavž leta 2014 selila v stanovanje brez opreme. Še enkrat vas prosimo, da podatke o stroških selitve prikažete v pravem kontekstu, z vsemi naštetimi dejstvi in primerjavami. Lep pozdrav, Služba za komuniciranje RTV Slovenija.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu