Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Katastrofalen polom ofenzive po napadih Hamasa na Izrael

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 12th oktober 2023, 03:16 pop

Hud polom je največja ofenziva v zadnjih mesecih, ki jo je na okupiranih ozemljih Ukrajine z dolgimi kolonami oklepnikov na več delih fronte sprožila Rusija. Ofenzivo so sprožili skoraj hkrati, ko so svet pretresale informacije o brutalnosti teroristični napadov z Iranom povezanega palestinskega terorističnega gibanja Hamas. Na strahovite izgube, a tudi silovit napad ruske vojske, kažejo ti podatki:

Veliki prodori in zavzetja obsežnih ozemelj, o katerih so že navdušeno poročali iz ruske strani, ko so po več dnevnih raketnih, letalskih in helikopterskih obstreljevanj sprožili napad, se niso zgodili. Avdivka še kar ni obkrožena. Veliko število tankov je zagorelo še preden so prišli do Ukrajincev. Ponekod pa so Rusi celo izgubili ozemlja. Poročal sem že o gorečih in letečih tankih pri poskusu zavzetja tega strateško pomembnega mesta, a to ni bilo edino območje, kjer so v velikem številu goreli ruski tanki in drugi oklepniki in umirali vojaki okupacijske vojske. Samo na enem posnetku na območjih spopadov vzhodneje na fronti lahko vidimo cel kup uničenih ruskih oklepnikov, med njimi bi naj bili trije T-90M, ki so najboljše, kar imajo Rusi, ko gre za tanke.

Po terorističnih napadih na Izrael je ruski zunanji minister Sergej Lavrov takoj sporočil, da je rešitev težav s teroristi mednarodno priznanje Palestine. Nenavadno je bilo, ker so ta recept, ki bi pomenil dodatno eskalacijo konflikta na Bližnjem vzhodu, takoj ponovili politiki Levice v Sloveniji in tudi del naših večjih medijev. Ofenziva, ki jo je Rusija, ki je zadnje leto po Ukrajini izvedla podobne masakre kot je bila Hamasova v Izraelu in tudi popolna uničenja celih mest podobnih uničenju Gaze, pred nevarnostjo česar slišimo svarila zadnje dni, se je začela kot katastrofa. Zanimivost tokratne ofenzive je, da so Rusi poskusili celo s pomočjo hitro gibljivih vojakov na motorjih, a so bili pri tem poskusu, ki ni brez podobnosti z napadi Hamasa v Izraelu, neuspešni, ker je spopad v Ukrajini povsem drugega tipa.

Kako veliko število tankov in drugih oklepnikov so izgubili Rusi, kaže ocena enega boljših analitikov Andrewa Peprpetua, ki objavlja dnevne statistike o dokazano uničenih tehničnih sredstvih na obeh straneh, njegova preglednica pa kaže tri zapuščene motocikle, objavlja pa tudi video analize poteka, da so med uničenimi praktično vsi tipi ruskih tankov, manjka le še kak T-55, da so izgube neskončne in ga bolijo prsti, ko šteje.

Ena od razlag ofenzive je, da poskuša Rusija s tem zmanjšati pritisk ukrajinske vojske v Zaporožju, da bi morala Ukrajine svoje sile preusmeriti v obrambo na vzhodu. Kako obsežen je bil ruski poskus prodora kaže posnetek zastoja na eni od cest, ko je Ruska vojska šele prodirala proti Avdivki.

Že drugi dan zapored ruski polom kažejo tudi številke ukrajinskega obrambnega ministrstva, s katerimi ocenjujejo, kaj so dan prej uničili ruski vojski. Po neverjetnih enaindevetdeset uničenih ruskih pehotnih oklepnikih, štiriintrideset tankih in o 820 onesposobljenih vojakih včeraj so danes objavili, da je bilo dan pozneje onesposobljenih še skoraj tisoč ruskih vojakov, dvainštirideset tankov, štiriinštirideset oklepnikov, 32 topniških sistemov… Tudi to so izjemno visoka števila.

Na dogajanje na bližnjem vzhodu in ofenzivo Rusije se je odzval šef ukrajinske vojaške obveščevalne službe Kiril Budanov, ki je Rusiji vrnil podtikanja, da bi naj Hamas uporabljal orožje iz Ukrajine in opozoril, da bo vojna v Ukrajini še dolga. Tako:

https://twitter.com/Heroiam_Slava/status/1712341191801356526
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu