Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Protinapad gorečih in padajočih oklepnikov pri Avdivki, uničena dva Su-25, razdejanje T-90M

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:43 pop

Ocene po posnetkih logističnih premikov, da ruska vojska pred koncem poletja pripravlja večji protinapad, so se izkazale za točne. Ukrajinska vojska poskuša prodreti na področju Zaporožja, ruska vojska pa je odgovorila bolj na vzhodu, ob strateško pomembnem mestu Avdivka. Po obsežnem večdnevnem raketiranju območja, pri katerem so sodelovali tudi helikopterji in letala, so poskusili doseči preboj s številnimi oklepnimi vozili, a se je doslej končal precej katastrofično in brez večjega preboja. Ukrajinci so Rusom sestrelili reaktivca Su-25 in uničili številne oklepnike, je pa ruski vojski z dronom daleč od frontne črte uspelo Ukrajincem vrniti z uničenjem ukrajinskega Su-25. Posnetek kaže, kako je začetek napada ene od kolon ruskih oklepnikov proti Avdivki ustavila nenavadna ovira. Oklepnik je poskušal zapeljati na most in se prevrnil, za njim pa je obstala cela kolona. Posnetek je sprožil precej posmeha. Most ni čez reko. Nikamor ne vodi. Tam je ostal, ker je bilo tu v preteklosti uničeno vozilo, ki ga je prevažalo. Most ne vodi čez reko ali kaj takega. Le čez nižji del ceste, ki bi ga vozilo lahko prevozilo brez mostu. Vožnja celotne kolone pa je bila precej samomorilska, proti položajem Ukrajincem, ki so višje in omogočajo uničenje kolone. Na tem območju so imeli velike izgube že v preteklosti. Poskušali so vsaj že trikrat. Iste napake ponavljajo.

Del kolone je pot pozneje nadaljeval mimo prvega vozila, ki se je prevrnilo. Šlo je za rusko vozilo z žerjavom za reševanje tankov (BREM). Zakaj je bilo na začetku kolone, ni povsem jasno. Nekaj sto metrov naprej so bili posamezni oklepniki iz kolone potem uničeni, so pa tudi izkrcali veliko število vojakov. Razplet dogajanja še ni povsem jasen.

Podrobnejšo analizo dogajanja lahko najdete tukaj:

Na zemljevidu so označena bombardiranja in spopadi na območju Avdivke in tudi pomen, ker je le dvajset kilometrov oddaljena od Donecka, kar Ukrajincem omogoča topniško obstreljevanje tega prometnega središča.

Da je po nekaj dnevih zatišja, h kateremu je morda nekoliko prispevalo tudi deževje na nekaterih delih fronte, nenadoma zelo vroče, kažejo tudi ocene ukrajinskega obrambnega ministrstva o tem, kaj jim je uspelo uničiti ruski vojski, kjer se celo na ukrajinski strani vprašujejo, ali ni podatek o enaindevetdeset uničenih ruskih pehotnih oklepnikih napaka. Tako visoke številke v letu in pol sam še nisem videl. Izjemno visoko je s štiriintrideset tudi število uničenih tankov in o 820 onesposobljenih vojakih. Ker so bile številke pred tem nekaj dni zelo nizke, so morda dogajanje prikazali z nekaj zamika. Mogoče pa je tudi, da so nekaj dni potekala le ruska raketiranja in obstreljevanja, ki so bila priprava napada in je to vplivalo na prikazana števila. Žrtve so, ko gre za takšno eskalacijo, verjetno visoke tudi na ukrajinski strani.

Opis dogajanja ob ruskem napadu pri Avdivki z ukrajinske strani je takšen:

Kako je ruski vojski uspelo uničiti ukrajinski reaktivec Su25 na letališču in to še posneti z dodatnim dronom, kar kaže slabost protizračne obrambe, prikazuje posnetek

Ranljivost tudi najmodernejših tankov pa kaže nekaj dni star posnetek popolnega uničenja najmodernejšega ruskega tanka T-90M s protitankovskim izstrelkom, ki je, tako se zdi, sprožil eksplozijo v samem tanku, ki ga je popolnoma razdejala.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu