Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ruski Su-27 sklatil ameriškega Reaperja nad črnim morjem

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 15th marec 2023, 08:50 dop

Po trčenju ruskega lovskega reaktivca Su-27 v propeler ameriškega drona MQ-9 Reaper je 4 do 5 milijonov vredno ameriško zračno plovilo strmoglavilo v Črno morje, so sporočile ameriške oblasti. Po oceni Američanov ni veliko manjkalo, da bi strmoglavilo tudi rusko letalo. Ruska stran to zanika in trdi, da bi naj dron v morje padel sam od sebe.

Cena ruskega enosedežnega reaktivca je okoli desetkrat višja. Ker gre za drona, ki ga upravljajo na daljavo, posadka ni bila ogrožena. Reaper običajno služi predvsem opazovanju, na daljavo ga upravljata dva pilota. Plovilo meri v dolžino 11 metrov, brez tovora je težko več kot dve toni, v zraku lahko zdrži 14 ur, oboroženo je lahko z raketami in lasersko vodenimi bombami.

Ameriškega drona sta nekaj časa v mednarodnem zračnem prostoru spremljala kar dva ruska Su-27, eden od njiju pa se je zaletel v propeler plovila. Pred tem sta letali spuščali gorivo na drona in nevarno manevrirali okoli njega.

Reaktivce Su-27 ruska vojska uporablja od leta 1990, v Ukrajini ta letala uporablja ob ruski tudi ukrajinska vojska, leta 2019 je ukrajinska vojska uporabljala 34 teh letal, skupaj so jih imeli 70. V zadnjem letu so jim kar nekaj teh reaktivcev sestrelili Rusi, nekaj pa so si jih Ukrajinci v začetku spopadov pomotoma sestrelili sami, ker so ocenili, da gre za ruska letala. Rusija je imela pred tremi leti v rabi več kot sto različnih variant Su-27. Uporabljajo pa ta letala še Kitajska, Angola, Etiopija, Vietnam in še številne države. Štiri letala Su-27, dva iz Belorusije, so celo v ZDA.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu