Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Ministrica ni nič vedela. Premier Golob tudi ne.

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th oktober 2023, 10:59 dop

Odstop dveh poslancev in padec treh ministrov Svobode, pa še odstop generalnega tožilca Draga Škete, ker so ga ujeli alkoholiziranega, je bilanca premiera Roberta Goloba po poletnih počitnicah. A največja težava ni inflacija odstopov in odstavitev. Pokazalo ga je ravnanje premiera ob Sanji Ajanović Hovnik, ki bi jih vsak normalen šef vlade pokazala vrata že prejšnji mesec, ko je bilo že jasno, da je nekaj sto tisoč evrov ministrstva zletelo za zasebni biznis ministrice in njenih bližnjih. Odstaviti bi jo moral zaradi tega, ker je dejala, da nima pojma o tem, kaj se ji lepega dogaja na ministrstvu, ki ga vodi. Ker premier ni reagiral, se je mu je zgodilo še nadaljevanje, ki ruši verodostojnost celotne vlade. In to, ko je bil že na poti v Španijo, kjer je bil v idiličnem okolju neformalni vrh šefov držav EU.

Robert Golob s Tino Gaber v Grenadi Foto: KPV

Doma pa so v Tarči Erike Žnidaršič ministrici naravnost povedali, da laže, ko trdi, da nič ne ve, če pa je osebno podpisala priporočilo, da naj njeno ministrstvo nevladni organizaciji Inštitut za proučevanje enakosti spolov (IPES), ki ga vodi Kaja Primorac, nakaže 300.000 evrov. In to na razpisu, na katerem je uspešnim prijaviteljem do uspeha za sedem odstotno provizijo pomagalo podjetje Smart Center, ki je bilo še lani v lasti ministrice, po prevzemu oblasti z Golobom pa je lastništvo prenesla na svojo mamo Dragano Marjanović. Vodi pa to podjetje ista Kaja Primorac. Podjetje in nevladni Inštitut z isto direktorico delujeta v istih prostorih v Mariboru. Da ministrica podpisuje priporočila za pridobitev denarja na njenem ministrstvu osebam, s katerimi je povezana, je dosežek vlade Roberta Goloba.

V tarči smo potem poslušali izmikanje Ajanović Hovnikove, kako ni vedela, da je priporočila dodelitev denarja nevladni organizaciji, s katero je povezana. Ki povrhu denarja ne bi dobila, če ministrica ne bi dosegla, da se je v tem delu razdelilo več kot so najprej načrtovali. In je padlo 300.000 evrov. Ministrici so priporočilo praktično podtaknile strokovne službe, smo slišali. Takšna priporočila za dodeljevanje denarja ministrstev ministri serijsko podpisujejo, je povedala Ajanović Hovnikova.

Nič ni vedela, je še kar trdila.

Sam večje sramote za oblast v dobrih treh desetletjih, kar delam v novinarstvu, še nisem gledal. Ali jim bomo še verjeli? Ajanović Hojnikova je nekdanjemu notranjemu ministru Vinku Gorenaku v Tarči celo zabrusila, da je tudi on zanesljivo podpisoval podobna priporočila. Kar je Gorenaka, ki mu je Hovnikova, ko je govoril, ves čas skakala v besedo, precej šokiralo. Kariero je Gorenak začel kot policist. Ti takšno ravnanje praviloma preganjajo in ne podpisujejo.

Je pa vsaj po tem premier prekinil to moro in Ajanović Hovnikova je sporočila, da zdaj odstopa in s tem prehitela napovedano interpelacijo SDS, ki pa še ni povsem za smeti. Zdi se, da ni le ministrica problem.

Ministrica nam je namreč povedala, da je posredovanja ministrov pri delitvi denarja povezanim podjetjem in prijateljem vsesplošna praksa, za katero skrbijo strokovne službe ministrstev, da si ministrom ni treba mazati rok. Nihče ne preverja. Ministri vse podpišejo. Pa še vedo ne, da denar teče proti njihovim žepom.

Ta podoba je nekam znana.

Tudi Robert Golob v GEN-I v preteklosti ni imel nič s tem, da si je mesečno izplačeval dvakrat več plače in nagrad kot bi si po omejitvah Lahovnikovega zakona kot šef državnega podjetja največ smel. Šlo je za zasebno podjetje GEN-I, za katerega omejitve ne veljajo, smo slišali. Določili pa so mu to drugi, so nam govorili. A tega zasebništva in astronomskih nagrad več ni, kar tam več ni Goloba.

Preselilo se je v vlado.

Primer Ajanović Hovnikove se je zgodilo v času, ko v parlamentu koalicijski poslanci delijo milijone nas vseh za povračilo glob in odškodnin svojim aktivistom, ki so v času epidemije Covida kršili omejitve, s katerimi je država poskušala zmanjšati hitrost širjenja epidemije, da se zdravstveni sistem ne bi zrušil. V zgodovino so se ti protesti vpisali s sovražnim govorom, celo z množično natisnjenimi pozivi k smrti in z vpitjem Ludvika Tomšiča že na začetku tega dogajanja, da je treba Janeza Janšo, ko je ravno prevzemal vodenje vlade, takoj ubiti. Za to dogajanje je državno tožilstvo, ki ga je vodil Drago Šketa, ki je ta teden odstopil, ker so ga policisti ujeli vinjenega na Štajerskem, takrat sporočilo, da ne bo nikogar preganjalo, ker pozivi k smrti in umorom sodijo k svobodi govora. A Tomšič je pozneje vendarle končal na sodišču in nam tam razkril nekaj ozadij. Tudi, da je bila v ozadju teh protestov Nika Kovač. Saj veste, 8. marec. In druge “nevladne” organizacije sedanje oblasti.

V torek se bo nadaljevalo sojenje Tomšiču.

Na teh protestih so bili tudi Tanja Fajon, Luka Mesec in Marjan Šarec. Te dni pa se je v državnem zboru celo predsednica Urška Klakočar Zupančič, ko je branila, da moramo vsi plačevati globe tem protestnikom, pohvalila, da je bila ena od njih. Ob povračilih glob in odškodninah svojim aktivistom poslanci Svobode, SD in Levice nevladnim organizacijam dodeljujejo še dodatne državne pristojnosti in to celo pri nadzoru kmetov in trdijo, da tega dodatnega dela ne bo plačal državni proračun.

Tudi Ajanović Hovnikova je trdila, da nič ne plačuje in nič ne ve.

Na koncu pa vedno pride račun. Za vse. Simbolno bo že jutri, ko bodo pred poslanci popravki državnega proračuna za prihodnji dve leti z astronomskim minusom, ker prihodki v proračun padajo, poraba pa raste. Dogajalo se je že pred poplavami, fiskalni svet pa tudi že dalj časa opozarja, da je vladno načrtovanje nerealistično.

Vlada je mandat začela s potratnim ustanavljanjem petih dodatnih ministrstev za zaposlovanje kopice nepotrebnih funkcionarjev. In s tem večanjem stroškov. Tudi za njihova potovanja in za včasih mejne posle. Pristaši koalicije Svobode so to smer potrdili celo na referendumu. Potem so se zgodile poplave in izvedeli smo, da je gospodarska rast krepko nižja. Po seriji dodatnih davkov in prispevkov, ki so nam jih že uzakonili, pa iz vlade zdaj že curljajo informacije, da iščejo še nove.

Ker nekdo pač mora plačati vse dodatne funkcionarje, milijonska plačila aktivistom in “nevladnikom” in tudi za vse stranpoti.

Vsi bomo.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (20)

https-spletnicasopis-eu