Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Presenečenje zame pa je bil Jernej Vrtovec

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th februar 2024, 10:43 pop

Vinko Gorenak je bil notranji minister in državni sekretar na notranjem ministrstvu, državni sekretar pa tudi v kabinetu premiera. To delo je opravljal tudi v zadnji vladi Janeza Janše. Od zamenjave vlade po aprilskih volitvah je upokojenec. Za poslanca SDS je bil izvoljen leta 2008, 2011 in 2014. Foto: DZ

V Tarči sem bil gost v studiu. Ker gledalci ne poznajo nekaterih podatkov, naj jih v tem zapisu obelodanim.

Prvotna zamisel organizatorjev oddaje je bila, da v studio povabijo, in so tudi povabili, bivše ministre, ki naj bi komentirali aktualne politične razmere ob zamenjavi ministrov Irene Šinko in Uroša Brežana, ki sta »izgubila zaupanje« vrhovnega šefa »Golobnjaka«, pa karkoli že to pomeni. Seveda pa bi komentirali tudi polno zaupanje šefa »Golobnjaka« do Sanje Ajanović Hovnik, prav tako ministrice, ki sta jo upravičeno doleteli dve aferi, prva je tista z izletom v ZDA na račun davkoplačevalcev, druga pa je seveda tista z razpisom za nevladne organizacije, na kateri sta praktično obogateli njena prijateljica in njena mama.

Toda tudi organizatorjem Tarče ni lahko, SDS in NSI sta takoj potrdili udeležbo dveh nekdanjih ministrov, SDS mene, NSI pa Jerneja Vrtovca. V »Golobnjaku« pa so taktizirali do konca. Iz Gibanja svoboda, so tik pred oddajo sporočili, da pride kar aktualna ministrica Sanja Ajanović Hovnik. Analitiki pravijo, da je bil to zadnji poskus »Golobnjaka«, da se ministričino ime opere v javnosti, sicer bo morala oditi. Iz SD pa so poslali Luko Gorška, ki seveda nikoli ni bil minister, kot da bivših ministrov ne bi imeli, torej so taktizirali in nič drugega, Levico pa je na daljavo predstavljala ministrica Asta Vrečko. Toliko torej o sestavi gostov.

Pogled na nastop posameznih gostov je seveda moj pogled, ki je seveda lahko pristranski. Luka Goršek in Asta Vrečko sta svojo vlogo odigrala dobro. Jasno je bilo videti, da se od početja ministrice oba distancirata, a njuni stranki »čakata pojasnila ministrice Hovnikove«. V praksi to pomeni, da SD in Levica ne podpirata njenih »rabotah«, a morajo biti njihove izjave previdne, saj jih vrhovni šef »Golobnjaka« lahko pošlje v opozicijo in kot sončni kralj z manjšinsko vlado in kakim milijončkom, tudi iz svojega žepa, za tri poslance, ki bi k njemu prestopili (manjšinca sta razumljivo vedno na vladni strani) vlada sam. Negativno presenečenje zame pa je bil Jernej Vrtovec predstavnik NSI. Če sta se Goršek (SD) in Vrečkova (Levica) od početij Hovnikove distancirala, tega pri Vrtovcu nisem opazil. Govoričenje o luknjah v pojasnilih Hovnikove in pogledu v prihodnost me pač nista prepričala.

Še nekaj o času za govor posameznih gostov. Analiza pogovora bi pokazala, da je Sanja Ajanović Hovnik govorila pol razpoložljivega časa, vsi štirje ostali gostje pa smo imeli na razpolago ostalo polovico časa. Mnogi so mi tudi očitali, da si nisem »izboril« dovolj časa za moj nastop. Toda obrnimo stvari okoli. Če bi voditeljica Erika Žnidaršič le tehnično moderirala pogovor in bi imeli vsi nastopajoči na razpolago enak čas, bi Tarča verjetno izpadla kot dolgočasno »kreganje« opozicije (jaz in Vrtovec), in koalicije (Vrečkova in Goršek) s Hovnikovo, tega pa gledalci ne marajo. Boljši analitiki javnega nastopanja mi zato pravijo, da je bilo veliko bolje, da je Hovnikova imela na razpolago veliko več časa, a se je soočala z Eriko Žnidaršič in z njenimi argumenti in pisnimi dokazi, zaradi katerih se je »posula s pepelom«.

Sem pa v omenjeni Tarči prvič slišal, da ministri pišejo neka pisma podpore. Hovnikova je priznala, da je menda »rutinsko« podpisala kar nekaj »pisem podpore«, kot menda to počno vsi ministri. Tega jaz nikoli nisem počel. Hovnikova je namreč podpisala več pisem podpore, med drugim tudi za prijavo svoje prijateljice in svoje mame na omenjeni razpis.

V praksi za boljšo predstavo bralcev bi to pomenilo nekako takole: Hipotetično recimo, da bi bila jaz in moj sosed lastnika trgovine z avtomobili. Nekaj dni pred tem, ko bi jaz postal notranji minister, bi svoj lastniški delež v trgovini z avtomobili prodal svojemu sosedu. Ko bi jaz postal minister pa bi moje ministrstvo objavilo javni razpis za nakupu 100 avtomobilov za potrebe policije. Takoj za tem pa bi spisal pismo »podpore« mojemu nekdanjemu solastniku prodajalne avtomobilov, v katerem bi zapisal, da je to odličen dobavitelj avtomobilov in naj razpisna komisija izbere njega kot najboljšega ponudnika.

No, tukaj bom končal, čeprav nisem imel tega namena. Sanja Ajanović Hovnik je namreč po poročanju medijev, odstopila s položaja ministrice. To pa je dobra novica, ki ne zahteva mojega nadaljnjega pisanja.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (0)

https-spletnicasopis-eu