Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Tomšič o grožnjah s smrtjo Janši: “Tudi drugi so, samo potem so se poskrili.”

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 4th april 2023, 06:26 pop

“Nimam se kaj zagovarjati. Lahko pa povem, kako je bilo. Prišel sem na proteste. Tam sem videl plakate smrt janšizmu. Jaz sem to prebral smrt Janši,” je Ludvik Tomšič na sodišču danes povedal, zakaj je na protestih leta 2020 javno vpil, da je »fašista Janšo treba ubit«, skandiral »ubi Janšo«, in pozival, da je »Janeza Janšo treba samo ubiti in nič drugega«.

Ludvik Tomšič na sodišču Foto: P.J.

Tudi drugi so, zdaj sem pa jaz glavni problem

Na vprašanje, ali je imel namen spodbuditi strah, je Tomšič odgovoril, da ni imel tega namena, da je šlo za predstavo kot na nogometni tekmi, vpil ni le on, tudi drugi so, a so se potem skrili, plakatov s pozivi k smrti janšizma pa je bilo na stotine. Dodal je: “Zdaj sem pa jaz glavni problem po cajtngih in to.”

V tretje je obravnava uspela, ker sta pred sodnico Jerca Oblak tokrat prišla obtoženi Tomšič in predsednik SDS Janez Janša. Pred tem je bilo sojenje Tomšiču dvakrat prestavljeno.

Več interesa medijev: V preteklosti za to sojenje ni bilo veliko zanimanja medijev. Na sodišču sem bil precej sam. Tokrat so prišli novinarji STA, Dnevnika, Demokracije in Žurnala24.

Janša je na sodišču povedal, da so postopek sprožili varnostniki iz urada za varovanje in zaščito, del tega je bilo, da se je Janša strinjal s pregonom.

Janša: Grozilo se je že prej in potem še dve leti

Janša je povedal, da so bile Tomšičeve grožnje izrečene na javnem mestu v posebnem čas, ko je odstopila vlada Marjana Šarca, nova vlada pa še ni bila imenovana, sosednja Italija se je spopadala z epidemijo covida. Janša je nadaljeval, da smo takrat čakali, ali bo razglašena epidemija še pri nas, čas je bil poln nemira, kaj bo, kar je zahtevalo trezne glave in strnitev vrst. Namesto tega pa so se začele demonstracije proti vladi, ki je sploh še ni bilo, del tega so bili tudi pozivi k smrti, in grožnje Tomšiča, ki niso bile edine, bile so pa javno izražene, posnete in vidne. “Videli so to tudi moji sorodniki,” je opozoril Janša in nadaljeval, da je bil to le uvod v serijo groženj s smrtjo naslednji dve leti na razih demonstracijah s transparenti in še bolj na družabnih omrežjih. Janša je povedal, da sta ga majhna otroka spraševala, ali ga bodo res ubili. Na vprašanje, ali ga je bilo strah, je odgovoril, da zanj to ni bil šok, ker je bilo groženj veliko, za otroke pa je bil. Janša je dodal še, da pa je bila grožnja videti realna tudi zaradi množice, ki se je smejala in ploskala.

Janez Janša med sojenjem Ludviku Tomšiču Foto: P. J.

O svojem varovanju je povedal, da je kot izvoljen mandatar že imel varovanje, čeprav vlade še ni imel in tudi, da je šlo za običajno varovanje in ne posebne zasebne varnostnike, ki si jih je po nastanku zadnje vlade zase ustanovil Robert Golob.

Tomšič je pojasnil, da bi ga naj na protestih provocirali, rinili vanj, ker so bili lačni neke zgodbe. Obtoženi je govoril precej nerazumljivo in občasno nekoliko zmedeno. Zdi se, da je v tem delu govoril o medijih. Med drugim je povedal, da je zaradi posredovanja Nike Kovač, ki je po oceni Tomšiča vodila proteste, prišel do njega policist in mu rekel, da naj preneha, ker bodo sicer sankcije.

Janša je na koncu povedal, da je Tomšič s svojimi grožnjami le ponavljal stavke, ki so krožili v javnem prostoru, ki so bil na transparentih že prej, tudi na seji programskega sveta RTV Slovenija in se je treba vprašati, zakaj pristojne institucije niso že prej reagirale na grožnje s smrtjo, da je potem to postala javna govorica.

Plakat smrt janšizmu, ki je bil razvit med protesti skupine novinarjev v podporo Mojci Pašek Šetinc in Augeniji Carl na seji programskega sveta RTVS Foto: Peter Jančič

Sodnica je odvetnici Tomšiča Tatjani Sitar ugodila, da bo psihiater pregledal obtoženega, glavna obravnavo pa bo nadaljevala, ko bo pregled opravljen, napovedala je, da bo nadaljevanje 23. maja.

Kako se bo končalo sojenje Ludviku Tomšiču za pozive na protestih levo sredinski strank, da je treba Janeza Janšo ubiti

  • Oproščen bo (51%, 513 Votes)
  • Zastaralo bo (39%, 393 Votes)
  • Obsojen bo (11%, 109 Votes)

Total Voters: 1.015

Loading ... Loading ...
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (3)

Disqus Comments (11)

https-spletnicasopis-eu