Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Golob varčuje s Plenkovićem in Gabrovo v Španiji

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 7th oktober 2023, 12:22 pop

Vlada je včeraj sprejela sklep, da mora ministrstvo za javno upravo z ministrstvom za finance do konca leta pripraviti načrt za zmanjšanje materialnih stroškov službenih potovanj za najmanj petnajst odstotkov. Sklep so sprejeli po medijskem poročanju o dvotedenskem turističnem potovanju na forum o trajnostnem razvoju v New York za 33.000 evrov ministrice Sanje Ajanović Hovnikov (s soprogom), ko so bile hkrati z ministrstva tam še Mateja Mahkovec, Nika Benedik, Maja Dimitrovski in Simona Hočevar in razkritju Spletnega časopisa o dramatični rasti stroškov za najem poslovnih letal premierovega kabineta in vlade.

Danes pa je hrvaški premier Andrej Plenković na družabnem omrežju objavil posnetek, kako na neformalni vrh Sveta EU v Španijo potuje skupaj z našim premierom Robertom Golobom in Tino Gaber, kar kaže, da že varčujejo vsaj tako, da jih v enem poslovnem letalu leti nekaj več.

To sicer ni prvi takšen skupen polet obeh premierov z vladnimi reaktivci, je pa, vsaj po dostopnih podatkih, prvič na posnetku tudi Tina Gaber. Ko gre za vlado in ministrstva bo varčevanje, ki ga pripravljajo, težko, ker so število ministrstev letos dramatično povečali iz štirinajst na devetnajst, še bolj pa se je seveda povečalo število funkcionarjev, ob ministrih tudi državnih sekretarjev, direktorjev direktoratov in podobnih. Vsi ti radi potujejo.

O poti našega premiera v Španijo so na vladni strani javnost obvestili brez omembe, da ga spremlja Tina Gaber. Tako so o tem objavili obvestilo:

Predsednik vlade dr. Robert Golob se bo v španski Granadi udeležil tretjega vrha Evropske politične skupnosti in neformalnega zasedanja voditeljev držav članic EU.

Gostitelj tretjega vrha Evropske politične skupnosti, na katerega je poleg najvišjih predstavnikov institucij EU povabljenih 47 voditeljev evropskih držav, vključno z vsemi državami članicami EU, je španski predsednik vlade Pedro Sánchez. Razprava na tokratnem vrhu bo osredotočena na krepitev odpornosti in blaginje Evrope ter njenega geostrateškega položaja v svetu. Prvi vrh Evropske politične skupnosti je bil organiziran oktobra 2022 v Pragi, drugi pa junija letos v Kišinjevu. Premier dr. Golob bo vrh izkoristil tudi za bilateralna srečanja.

Dan kasneje bo v Granadi potekalo tudi neformalno zasedanje voditeljev držav članic EU, na katerem bodo člani Evropskega sveta razpravljali tako o ključnih izzivih, s katerimi se Unija trenutno sooča, kot tudi o strateških prioritetah Evropske unije v naslednjem srednjeročnem obdobju, ki bodo v okviru t. i. Strateške agende sprejete prihodnje leto. Pričakovati je, da bodo voditelji med drugim pozornost namenili vprašanjem migracij, širitve EU, konkurenčnosti in večletnega finančnega okvira EU, torej aktualnim temam, ki bodo na dnevnem redu Evropskega sveta do konca letošnjega leta.

Četrtek, 5. 10. 2023

11.45   Prihod predsednika vlade dr. Roberta Goloba in delegacije pred Kongresno palačo 
Lokacija: Palacio de Congresos de Granada, Paseo del Violón, Granada 

nato      Doorstep izjava predsednika vlade pred Kongresno palačo 

sledi      Rokovanje predsednika vlade dr. Roberta Goloba s predsednikom vlade Kraljevine Španije Pedrom Sánchezom na ploščadi pred vhodom  
Fototermin za uradnega fotografa 

12.30–13.00  Otvoritveno plenarno zasedanje z nagovorom španskega premiera 
Fototermin za uradnega fotografa 

nato  Skupinsko fotografiranje vodij delegacij na ploščadi pred vhodom
Fototermin 

13.30–15.30  Sodelovanje predsednika vlade dr. Roberta Goloba na okrogli mizi na temo energije, okolja in boja proti podnebnim spremembam 
Fototermin za uradnega fotografa  

15.30–17.00  Možnost dvostranskih srečanj  
Fototermin za uradnega fotografa

18.45 Prihod predsednika vlade pred palačo Alhambra 
sledi  Rokovanje s predsednikom vlade Kraljevine Španije Pedrom Sánchezom in soprogo Begońo Gómez 

19.00–20.00 Ogled palače Alhambra in skupinsko fotografiranje
Fototermin za uradnega fotografa 

20.30–22.00 Večerja za vodje delegacij, ki jo gosti španski premier s soprogo


Petek, 6. 10. 2023

9.10 Prihod predsednika vlade dr. Roberta Goloba pred Kongresni center 
Lokacija: Palacio de Congresos de Granada, Paseo del Violón, Granada 

nato Doorstep izjava predsednika vlade pred Kongresno palačo 

Izjavo lahko spremljate na tej povezavi 

sledi  Rokovanje predsednika vlade dr. Roberta Goloba s predsednikom vlade Kraljevine Španije Pedrom Sánchezom na ploščadi pred vhodom  

Fototermin za uradnega fotografa 

9.30–12.30  Neformalno zasedanje Evropskega sveta  

12.30 Skupinsko fotografiranje vodij delegacij na ploščadi pred vhodom 
Fototermin  

13.00–14.45  Delovno kosil vodij delegacij  

14.45 Doorstep izjava predsednika vlade ob odhodu in zaključek zasedanja 
Izjavo lahko spremljate na tej povezavi

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu