Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Vlada: Golob si zasebne polete plačuje sam. Smo pa plačali vrnitev iz Grčije

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 27th september 2023, 06:20 pop

Letala je Robert Golob od zasebnih podjetij najemal le za službene obiske v EU in Natu in za vrnitev iz Grčije po poplavah. Tako so iz vlade odgovorili na vprašanja, za katere premierove poti so najeli letala lani in letos. Niso pa povsem natančno odgovorili, kdo je vse je bil na posameznem poletu z njim. So pa zapisali, kdaj je potovala Tina Gaber. Tako: “Kadar je s strani gostitelja na dogodek v tujini povabljena tudi partnerka predsednika vlade, in je torej organiziran damski program, je v delegaciji tudi gospa Tina Gaber. Tako je bilo na vrhu Nata v Vilni in na uradnem obisku v Luksemburgu.”

Kako ocenjujete najemanje poslovnih letal za premiera in polet ministrice za javno upravo v ZDA?

View Results

Loading ... Loading ...

Na posnetku je Tina Gaber s premierom na obisku v Luksemburgu, kjer je bil tudi damski program. Kar je sicer nekoliko komično poimenovanje, ker ime premier Luksemburga moškega soproga.

Premier Golob in Tina Gaber v Luksemburgu Foto: KPV

Kot sem opozoril v ponedeljek so se avgusta, ko je bil čas počitnic, dramatično povečala nakazila za najeme letal podjetjema Janez Let in Flycom. Podatki o vseh plačilih države so dostopni v aplikaciji Erar KPK. Vlado sem zaradi tega vprašal, kam vse sta s temi najetimi letali potovala Robert Golob (Svoboda) in Tanja Fajon (SD).

Iz kabineta premiera so na vprašanja odgovorili, odgovor objavljam v celoti kot sem ga prejel

Predsednik vlade zasebne poti plačuje sam

Predsednik vlade vse svoje zasebne obveznosti plačuje sam. Očitki, ki so se pojavili v nekaterih medijih in v poslanskem vprašanju poslanke SDS Jelke Godec, ne držijo.

Predsednik vlade za službene poti uporablja vladno letalo, kadar je na voljo, vendar je bilo to v tem mandatu na rednih ali izrednih servisih skoraj sedem mesecev, zato smo primorani najemati letala pri zunanjih ponudnikih. Prednost pri uporabi vladnega letala imata sicer predsednica republike in predsednica državnega zbora.

Z najetim letalom je predsednik vlade z delegacijo od začetka mandata največkrat letel v Bruselj na zasedanja Evropskega sveta, ob čemer se stroški rednih in izrednih zasedanj povrnejo s strani Evropske komisije:

  • redno zasedanje Evropskega sveta: 20.-21.10. 2022, strošek 18.900 eur, plačano 28. 11. 2022,
  • izredno zasedanje Evropskega sveta: 9.2.2023, strošek 10.290 eur, plačano 13. 3. 2023,
  • redno zasedanje Evropskega sveta: 29.-30.6.2023, strošek: 34.500 eur, plačano 1. 8. 2023.

Predsednik vlade se je 16. in 17. junija 2022 mudil na delovnem obisku v Bruslju, kjer se je srečal s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom; strošek: 8.900 eur, plačano 20. 7. 2022.

  1. in 7. oktobra 2022 se je predsednik vlade udeležil Vrha Evropske politične skupnosti in neformalnega srečanja voditeljev držav članic EU v Pragi, strošek: 13.900 eur, plačano 11. 11. 2022.

Z najetim letalom je na Vrh EU-CELAC od 16. do 18.7.2023 potovala zunanja ministrica in ne predsednik vlade, tako da so bila sredstva za najem refundirana s strani MZZ: 15.500 eur, plačano 21. 8. 2023.

Predsednik vlade je najeto letalo uporabil tudi za vrh Nata v Vilni 10. in 11. 7. 2023: 12.900 eur, plačano 18. 8. 2023 in 10.900 eur, plačano 25. 8. 2023. Drugi let je za povratek uporabila delegacija MORS in MZEZ, zato je bil znesek refundiran z njihove strani. Ob tem opozarjamo, da je bil zaradi varnostnih razlogov zračni prostor nad Vilno zaprt in je bilo potovanje z rednimi linijami otežkočeno.

Predsednik vlade se je z najetim letalom odpravil tudi na uradni obisk v Luksemburg, 11.-12.9.2023, strošek poleta: 9.480 eur, plačano bo 20. 10. 2023.

V javnosti so se pojavile netočne interpretacije, povezane z datumi transakcij izvajalcu letalskih prevozov. Datumi transakcij ne odražajo datumov dejanskih letov, zato smo ob vsakem letu navedli datum poleta in datum izvedenih transakcij.

Predsednika vlade na poteh v tujino spremljajo svetovalec za mednarodno politiko Vojko Volk, svetovalec za evropske zadeve Igor Mally, ena od predstavnic službe za odnose z javnostmi, Melita Župevc ali Laura Miklič ter varnostnik, fotograf in snemalec. Občasno ga spremljata tudi vodja kabineta Petra Škofic, svetovalec za državno varnost Andrej Benedejčič in uslužbenci Protokola RS. Sestava delegacije je določena s sklepom vlade in je odvisna od vsebine pogovorov. Kadar je s strani gostitelja na dogodek v tujini povabljena tudi partnerka predsednika vlade, in je torej organiziran damski program, je v delegaciji tudi gospa Tina Gaber. Tako je bilo na vrhu Nata v Vilni in na uradnem obisku v Luksemburgu.

Zaradi izredne situacije, v kateri smo se znašli zaradi naravne katastrofe, ki je zadela Slovenijo, se je predsednik vlade odločil, da nemudoma prekine dopust in se predčasno vrne v domovino, zato smo 4. avgusta ponj poslali najeto letalo. Strošek leta iz Grčije v Slovenijo je znašal 14.900 eur, račun je bil plačan 8. 9. 2023. Predsednik vlade je sicer imel kupljene vozovnice za povratek, vendar bi se z dopusta vrnil šele devet dni kasneje, kar pa je bilo zaradi razmer nesprejemljivo.

Stroški najetih letov, ki jih je dejansko pokril Kabinet predsednika vlade, so tako znašali 60.080 evrov za pet poti, kar pomeni, da je bil povprečni strošek na osebo 1716 evrov.

Z lepimi pozdravi,
Služba za odnose z javnostmi
Public Relations Office

Ker iz vlade niso odgovorili s seznamom potnikov na vsakem od letov, sem jih prosil za dopolnitev odgovora.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu