Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Urejanje ceste proti mošeji v Ljubljani

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 3rd oktober 2019, 06:52 pop

Iz mestne občine Ljubljana voznike opozarjajo, naj se do konca novembra izogibajo vožnji po Parmovi cesti, ki v Ljubljani vodi proti mošeji. Cesta bo namreč do predvidoma 30 novembra zaprta za ves promet med Smoletovo Ulico in ulico Bežigrad. Na zemljevidu je to videti tako:

V tem času namerava občina uredili cestišče, pločnik in kolesarsko stezo ter obnovili vso infrastrukturo na poti proti džamiji. Kolesarska steza bo po prenovi potekala brez dvigov in spustov, na odseku od ulice Bežigrad do Kurilniške ulice pa bodo uredili tudi parkirne prostore z zelenimi otoki, načrtujemo pa tudi ukrepe za umirjanje prometa.

Križišče Parmove ulice in ulice Bežigrad bo po prenovi semaforizirano, so napovedali.

Vrednost investicije je slabih 3,6 milijona evrov brez DDV. Večino denarja bo iz proračunu MOL, ki ga vodi Zoran Janković, skoraj 380.000 evrov pa še iz kohezijskih sredstev (85% sofinanciranja) in iz državnega proračuna (15% sofinanciranih sredstev).

Cesto bo prenavljalo podjetje Kostak, komunalno in gradbeno podjetje d.d.

Iz mestne občine niso zapisali, da bi bila obnova ceste kaj povezana z uporabnim dovoljenjem, ki ga je ravno dobila mošeja in uradnim začetkom delovanja verskega centra, ko bodo stavbe opremljene.

Prva mošeja v državi je po številnih sporih ob Parmovi ulici začela rasti po letu 2013, ko so tam položili temeljni kamen.

Večino denarja, 26 milijonov evrov za gradnjo je prispeval Katar, štiri milijone so dodatno podarili slovenski muslimani, približno toliko pa še muslimani iz drugih držav. Prvotno so načrtovali, da bo investicija stala 25 milijonov, a je bilo krepko dražje.

Islamski verski in kulturni center na Parmovi ulici je ta mesec dobil uporabno dovoljenje, a še nabavljajo opremo, da bi začel delovati. Džamija bo uporabna po novem letu, prihodnje leto načrtujejo slovesno odprtje objekta, ki bo služil tudi za izobraževanje.

Na posnetku je mošeja med gradnjo:

Mošeja ob Parmovi med gradnjo Foto: P. J.
--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (0)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu