Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Zapravljanje? Golob samo avgusta za reaktivce porabil veliko več kot Janša v dveh letih

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th oktober 2023, 08:56 dop

Avgusta je premier Robert Golob (Svoboda) za polete z zasebnimi reaktivci, ki jih država najema pri podjetju Janez let, porabil 39.300 evrov. Še 34.500 evrov pa so plačali podjetju Flycom. Dodatnih 22.200 evrov je za reaktivce avgusta podjetju Janez let plačalo še zunanje ministrstvo Tanje Fajon (SD). V enem samem mesecu je Golob za najeme reaktivcev pri podjetju Janez Let porabil več kot Janez Janša (SDS) v celotnem času, kar je vodil prejšnjo vlado, ko je država tudi predsedovala EU. Pri Flycom Janšev kabinet zadnja leta letal sploh ni najemal. V letu 2020 je Janšev kabinet za najem letal podjetju Janez Let plačal 15.200 evrov, leta 2021 14.000 evrov, marca lani pa še 9.500 evrov. Po menjavi oblasti je strošek najema letal kabineta Roberta Goloba krepko poskočil že lani: na 41.700 evrov. Letos so pa stroški, predvsem avgusta, šli še bolj bliskovito navzgor. Veliko bolj kot inflacija. Skupaj je avgusta kabinet Roberta Goloba po aplikaciji Erar dvema podjetjema za najem letal plačal 73.800 evrov.

Po stroških najetih reaktivcev Golob avgusta močno prehitel stroške Janše v več letih Fotografika in montaža: Spletni časopis

Da ima premier Golob dodatne ambicije, ko gre za aviacijo in da išče zase poslovno letalo s posadko, je junija razkril časopis Finance. Letalo premier išče, so iz vlade pojasnili takrat, ker je Falcon pogosto pokvarjen, rednih letalskih linij iz Ljubljane je malo, po vrhu pa imata predsednica republike Nataša Pirc Musar in predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič (Svoboda) pri uporabi Falcona prednost pred Golobom. Pri dodatnem letalu, ki ga je iskal kabinet šefa vlade, te prednosti drugih vej ne bo, ker letalo iščejo le za Goloba, smo izvedeli. Na razpis sta se prijavili dve podjetji: Janez Let iz Ljubljane in Flycom iz Žirovnice. Zaradi tega sem nakazila včeraj posebej preveril za ti dve podjetji s pomočjo aplikacije KPK Erar.

Potovanje ministrica Sanje Ajanovič Hovnikova za 33.000 evrov na forum o trajnostnem razvoju v ZDA s soprogom, ki ga je na TVS zadnje dni razkrila Eugenija Carl, ni nekaj zelo izstopajočega, če upoštevamo, da je Golob samo za dodatne najeme reaktivcev zase avgusta skuril 73.800 evrov. Obiska svoje ministrice v ZDA Golob doslej ni komentiral. Z ministrico so bile na dvotedenskem obisku Mateja Mahkovec, Nika Benedik,  Maja Dimitrovski in Simona Hočevar. Soprog si je pot, kot poroča TVS, dodatno plačal sam.

Kabinet je nameraval dodatno letalo najemati, ko ga bodo potrebovali, okvirni sporazum so sklepali za dve leti, za lete pa bi lahko v tem obdobju porabili do 120.000 evrov, smo izvedeli junija. A že nakazila avgusta so pokazala, da so to hudo skromno načrtovali. Dosedanje finančne transakcije kažejo, da je lep del celotne vsote za dve leti Golob porabil avgusta in v začetku septembra. Če bo Golob vsak mesec porabil 73.800 evrov, kot jih je avgusta, je dvoletno vsoto pokuril do srede septembra.

Pregled plačil kabinetov premierov od leta 2020 podjetjema Janez Let in Flycom

Dodatnih letal pa na trgu ne najema le kabinet premiera, dodatno jih ves čas tudi drugi, v začetku leta so za tak najem dobrih deset tisoč evrov, denimo, podjetju Janez Let plačali iz notranjega ministrstva. Dodatni najemi letal ministrstev tudi v preteklosti niso bili neobičajni. So pa skupni stroški vladnih najemov zaradi odločitve Roberta Goloba, da mora kot premier več letati, avgusta strmo poskočili v primerjavi s prejšnjimi leti.

Vlado sem včeraj zaprosil za podrobnejše podatke, kam vse so letos s temi dodatno najetimi reaktivci leteli, kdo vse je letel in koliko nas je vsak od poletov stal.

Brez teh podrobnosti pa nenavadno povečanje stroškov pokaže aplikacija Erar.

Prikaz stroškov poletov s konkurenčnim podjetjem Flycom pa je takšen:

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (4)

Disqus Comments (3)

https-spletnicasopis-eu