Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Iz vlade o reaktivcih nova pojasnila, odgovorijo pa ne

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 8th oktober 2023, 08:56 dop

Iz vlade mi še kar niso poslali spiska poletov vladnih predstavnikov z najetimi zasebnimi letali s cenami in potniki na vsakem od teh poletov. Za podatke sem prosil, ker je Aplikacija Erar Komisije za preprečevanje korupcije pokazala dramatično povišanje stroškov za polete kabineta predsednika vlade Roberta Goloba in ministrstev v primerjavi s plačili v preteklosti. So pa včeraj poslali že drugo pojasnilo, da bi naj bilo poročanje o premierovih poletih napačno, ker bi naj avgusta njegov kabinet ne plačal za 74.000 evrov poletov. Takšen strošek kaže aplikacija Erar KPK. V odzivu ne navajajo, v katerem članku je napaka. Ker ta pojasnila pošiljajo številnim medijem hkrati, je mogoče, da se pojasnila nanašajo na povzetke razkritja Spletnega časopisa v drugih medijih, ki so večinoma vsebino povzemali nepopolno, povrhu pa niso navedli vira.

Takšno dodatno pojasnilo so mi včeraj poslali iz kabineta predsednika vlade:

Spoštovani,

“v javnosti je bilo večkrat objavljeno, da je premierjev kabinet podjetjema FLYCOM Aviation in Janez let za najem letal avgusta plačal skoraj 74 tisoč evrov. Informacija ne drži, saj je bil strošek KPV v avgustu le en najem letala in sicer 12.900 evrov za udeležbo na vrhu Nata v Vilni v Litvi. Na objavljenem seznamu v avgustu izvedenih plačil so bili namreč tudi stroški za dva poleta, ki sta bila izvedena za Ministrstvo za obrambo in Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve, stroški pa naknadno povrnjeni in let na Evropski svet v Bruselj, kjer so bili stroški prav tako povrnjeni s strani Evropske komisije. Ponovno poudarjamo, da je Kabinet predsednika vlade letala od zunanjih ponudnikov najemal samo takrat, ko je bilo vladno letalo na servisu. Stroški teh najemov so v letu 2022 znašali 22.800 evrov, v letu 2023 pa 37.280 evrov.”

Od vlade sem zahteval podatke o čisto vseh poletih premiera in ministrov in to tudi zaradi tega, ker je ob premieru po podatkih Erarja dodatne najeme letal avgusta plačevalo še zunanje ministrstvo Tanje Fajon. Iz vlade trdijo, da so iz ministrstva Tanje Fajon ob lastnih neposrednih najemih letala najemali še preko kabineta premiera, enako bi naj storilo tudi obrambno ministrstvo Marjana Šarca. Zakaj včasih letalo najamejo sami, včasih pa to zanje stori kabinet premiera, ni povsem jasno.

Na dodatno pojasnilo kabineta sem odgovoril s ponovno prošnjo po podatkih, za katere sem prosil že v nedeljo pred objavo prvega članka in ponovno sredi tedna, ko so iz vlade prvič obsežneje obveščali javnost o poletih zaradi odzivov na razkritja Spletnega časopisa o dramatični rasti stroškov v javnosti in drugih medijih, ki pa z izjemo Bojana Požarja niso obvestili javnosti za čigavo zgodbo sploh gre in kakšna je natančna vsebina. Ker pri nas veliki mediji kradejo.

Takšna je že tretja prošnja za točne podatke:

“Spoštovani

Ponovno vas prosim, če mi pošljete spisek vseh poletov, ki so bili plačani iz računa KPV v lanskem in letošnjem letu, kot to prikazuje Erar, z datumi potovanj in vsemi člani delegacij. Za netočno poročanje ste krivi vi sami, ker ne posredujete točnih informacij in pojasnil. Če bi videl in objavil, kdo je bil v delegacijah in kam so potovali, bi bilo jasno, čigava pot vse je bila plačana. Da so bili stroški povrnjeni, pa je bilo v poročanju, ko sem povzel celotno vaše obvestilo, tudi že ustrezno poskrbljeno. In bo še. Moj namen je zgolj točno obvestiti javnost o vsem. Tega ne morem, če ne posredujete informacij, za katere sem prosil. Ali pa vsaj ne pojasnite razloga, zakaj jih nočete posredovati.

Peter Jančič

Kako ocenjujete najemanje poslovnih letal za premiera in polet ministrice za javno upravo v ZDA?

View Results

Loading ... Loading ...

Sajovic: razlog je okvara Falcona

Na POP TV so sinoči pravilno povzeli podatke, ki sem jih objavil v ponedeljek, da je po Erarju bilo zasebnima ponudnikoma v času vlade Roberta Goloba iz kabineta predsednika vlade nakazanih skupno 140.690 evrov. V zadnji Janševi vladi pa 38.700 evrov. Borut Sajovic iz Svobode je na to odgovoril tako: “Predvsem pa pri teh podatkih želim opozoriti, da niso realni, so zavajajoči. Letalo Falcon, ki ga je uporabljala prejšnja vlada, je zdaj že sedem mesecev v okvari.”

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (1)

Disqus Comments (4)

https-spletnicasopis-eu