Download!Download Point responsive WP Theme for FREE!

Klakočar Zupančič s 7.352 evri za Dunaj daleč za Türkovimi 89.100 za BiH

Print Friendly, PDF & Email

Last Updated on: 22nd januar 2023, 10:43 dop

Potovanje na novoletni koncert in delovno kosilo na Dunaj je stalo 7.352 evrov, od tega je 6.927 stroškov za Falcona, ostalo pa so stroški prevoza na ljubljansko letališče, zavarovanja, dnevnice za udeležence in podobno. Tako so iz državnega zbora podrobneje predstaviti stroške novoletnega potovanja, ker so novinarji zahtevali dodatna pojasnila. Precej čudenja pa je sprožilo, ker so iz parlamenta v odgovoru opozorili še, da bi bila cena višja, če bi predsednica na Dunaj potovala z avtomobilom. Da je ta dodatek precej nenavaden je opozoril, denimo, Bojan Požar. Niso pa iz parlamenta omenili, da je strošek poleta na Dunaj še nizek v primerjavi s poletom nekdanjega predsednika republike Danila Türka v BiH.

Stroške z avtomobilom so predstavili s predpostavko, da bi Urška Klakočar Zupančič z delegacijo odpotovala na Dunaj že dan prej in tam prespala v hotelu Imperial, kar za Novo leto ni poceni. Odgovor z ocenami stroškov je verjetno pripravila generalna sekretarka Uršula Zore Tavčar, ki je s Klakočarjevo potovala na Dunaj in je nekoliko sporen. Za novoletni koncert in delovno kosilo bi z avtomobilom na Dunaj Urška Klakočar Zupančič pravočasno prišla tudi, če tja ne bi odpotovala že dan prej. Do Dunaja ni tako daleč, koncert pa ni bil zgodaj zjutraj. V odgovoru ni zapisano, koliko bi stalo potovanje z avtomobilom brez nočitev. Iz odgovora, kot opozarja Požar, ni razvidno tudi, koliko članov delegacije je letelo na Dunaj ob Urški Klakočar Zupančič in generalni sekretarki Uršuli Zore Tavčar, ki sta na posnetku desno.

Urška Klakočar Zupančič z Wolfgangom Sobotko, levo od Sobotke je njegova soproga Marlies Sobotka, desno od Klakočar Zupančičeve pa generalna sekretarka državnega zbora Uršula Zore Tavčar Foto: Parlamentsdirektion/Johannes Zinner

Primerjalno polet na Dunaj ni bil najdražji in najbolj sporen v zgodovini. Najbolj ekscesen ostaja polet nekdanjega predsednika Danila Türka s 13 člansko delegacijo v BiH, ki je stal kar 89.100 evrov, od tega je urad predsednika plačal 63.643 evrov, ostalo pa vlada za svoje predstavnike, ki so šli zraven. V Bosno je delegacija oktobra 2008 letela z letalom Global express švicarskega podjetja Jet Aviation. To letalo je bilo dražje od Falcona, ki se mu je državni vrh v tistem času odrekal zaradi previsokih stroškov poletov. Visoko ceno so iz predsednikovega urada takrat pojasnili tudi s posebnimi značilnostmi BiH: “Predsednik je zaradi ustavne strukture BiH obiskal vse entitete v Bosni, zato je letalo najprej letelo v Sarajevo, od tam v Mostar, iz Mostarja v Banjaluko in od tam nazaj v Ljubljano.”

Zaradi nerazumne cene je Türku takrat odstop ponudil njegov generalni sekretar Stojan Tramte. A Türk odstopa ni sprejel. Je pa Tramteta zamenjal pozneje, ko je računsko sodišče ugotovilo nepravilnosti pri poslovanju. K pregledu poslovanja jih je pozval Türk sam, ko je moral priznati, da so bili stroški poleta res nenavadno visoki. 

Tramteta je za generalnega sekretarja vlade pozneje izbral Marjan Šarec, ko je postal premier manjšinske vlade.

--------------------------------------------------------- Spletni časopis je vsakomur dostopen zastonj. V nastajanje vsebin in profesionalno korektnost je vloženo veliko truda. Novinarsko delo stane. Podprite Spletni časopis z donacijo:
Nakazilo donacije je mogoče s kodo (slikaj in plačaj), ki olajša vnašanje podatkov pri rabi telefonov:

------------------------------------------------------- Vsebine Spletnega časopisa je v letu 2019 deloma sofinanciralo ministrstvo za kulturo, ki je prispevalo 8396,78 evrov. Sofinanciranje je bilo dodeljeno tudi za leto 2020, a se mu je Spletni časopis odpovedal, ker je novinar in urednik portala Peter Jančič prevzel vodenje Siola in programa ne bi bilo mogoče izvesti.

Komentarji (2)

Disqus Comments (1)

https-spletnicasopis-eu